Βροντερό παρών από Παρίσι: Ο Γάλλος ΥΠΕΞ μιλά για τη λύση, τις εγγυήσεις, το φυσικό αέριο




Του Κώστα Βενιζέλου

«Όταν το σύστημα εγγύησης και ασφάλειας εφαρμόστηκε στην Κύπρο το 1960, ο κόσμος ήταν διαφορετικός απ’ ότι είναι σήμερα».

Αυτό τονίζει σε συνέντευξή του στο «Φιλελεύθερο», ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Jean-Marc Ayrault, ο οποίος θα επισκεφθεί σήμερα την Κύπρο και θα έχει σειρά επαφών, προερχόμενος από Άγκυρα και Αθήνα, ανέφερε πως οι απειλές, έχουν αλλάξει πολύ και πρόσθεσε πως στην ανατολική Μεσόγειο, τα κράτη αντιμετωπίζουν προκλήσεις άνευ προηγουμένου σε θέματα ασφάλειας, εξ αιτίας της τρομοκρατίας, της παράνομης διακίνησης αλλά και του μεταναστευτικού.

Όπως τόνισε, σε μία τόσο ευαίσθητη γεωγραφική περιοχή, στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, η μελλοντική αρχιτεκτονική ασφάλειας θα πρέπει να λάβει υπόψη της όλα αυτά τα διακυβεύματα, καθώς επίσης και την ανάγκη να εξασφαλιστούν τα δικαιώματα και οι ελευθερίες και να διασφαλιστεί η προστασία των πολιτών. Ο Jean-Marc Ayrault σημειώνει πως η Γαλλία είναι διατεθειμένη να λάβει μέρος στον προβληματισμό που αναπτύσσεται σχετικά με το ζωτικό αυτό ζήτημα της ασφάλειας.

Για τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό είπε πως η χώρα του στηρίζει τη διαδικασία και επιθυμεί η λύση που θα βρεθεί να συμφωνεί με τις παραμέτρους που έχει ορίσει ο ΟΗΕ, να σεβαστεί το κοινοτικό κεκτημένο και τις ευρωπαϊκές συνθήκες». Σημειώνοντας το γαλλικό ενδιαφέρον για τους υδρογονάνθρακες, τόνισε πως η χώρα του δεν μπορεί παρά να στηρίξει όλες τις ενέργειες που συμβάλλουν στη μελλοντική ευημερία της Κύπρου και στην ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού της και του ενεργειακού εφοδιασμού της Ευρώπης

Μέλημα μας η ασφάλεια των πολιτών

«Η Γαλλία στηρίζει τις διαπραγματεύσεις και επιθυμεί η λύση που θα βρεθεί να συμφωνεί με τις παραμέτρους που έχει ορίσει ο ΟΗΕ, να σεβαστεί το κοινοτικό κεκτημένο και τις ευρωπαϊκές συνθήκες».

Αυτά ανέφερε σε συνέντευξή του στο «Φ», ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Jean-Marc Ayrault, ο οποίος θα επισκεφθεί σήμερα την Κύπρο και θα έχει σειρά επαφών ενώ θα υπογράψει διμερείς συμφωνίες με τον Κύπριο ομόλογό του, Ιωάννη Κασουλίδη.

Ο Jean-Marc Ayrault τονίζει πως η Γαλλία είναι διατεθειμένη να λάβει μέρος στον προβληματισμό που αναπτύσσεται σχετικά με το ζωτικό ζήτημα της ασφάλειας «διότι στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καμία κοινότητα δεν πρέπει να αισθάνεται ότι απειλείται, σε μία χρονική στιγμή κατά την οποία η ασφάλεια των πολιτών της Ένωσης αποτελεί ένα από τα βασικά μελήματα των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων μας».

Η συνέντευξη λήφθηκε πριν την περιοδεία και ενόψει αυτής.

-Η επίσκεψή σας στην Κύπρο έχει να κάνει με τις τελευταίες εξελίξεις του κυπριακού προβλήματος; Η Γαλλία είναι κράτος μέλος της ΕΕ και ένα από τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας. Ποιο ρόλο θέλετε να διαδραματίσετε στην Κύπρο, είτε ως κράτος μέλος της ΕΕ είτε ως μέλος ενός διεθνούς οργανισμού;

“Η επίσκεψη αυτή στην Κύπρο είναι για μένα σημαντική για δύο λόγους. Κατ’ αρχάς, γιατί οι χώρες μας έχουν μεγάλη εγγύτητα και διατηρούν στενή διμερή σχέση και ισχυρό πολιτικό διάλογο, για την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα μεγάλη διεθνή και περιφερειακά ζητήματα. Σήμερα, με τον φίλο μου Ιωάννη Κασουλίδη, θα υπογράψουμε συμφωνίες που θα συμβάλουν σε περαιτέρω σύσφιγξη της σχέσης αυτής.

“Έπειτα, γιατί παρακολουθούμε με προσοχή τον τρόπο με τον οποίο εξελίσσονται οι συνομιλίες για την επανένωση της Κύπρου. Οι ηγέτες των κοινοτήτων, με τους διαπραγματευτές τους, κάνουν εξαιρετική δουλειά, που πρέπει να στηριχθεί και να ολοκληρωθεί. Ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας είχε την ευκαιρία να μιλήσει για το θέμα αυτό στον πρόεδρο Αναστασιάδη κατά την επίσκεψή του στο Παρίσι στις 28 του περασμένου Σεπτεμβρίου. Επιθυμώ με την παρουσία μου να ενθαρρύνω τις δύο κοινότητες να βρουν μία λύση στον ιδιαίτερα μακροχρόνιο αυτό διχασμό.

“Έχετε δίκιο να υπογραμμίζετε ότι η Γαλλία έχει την ιδιαιτερότητα να είναι μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και ταυτόχρονα ιδρυτικό κράτος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το γεγονός αυτό της προσδίδει μια ιδιαίτερη ευθύνη, την οποία αποδέχεται απόλυτα. Αυτός είναι και ο λόγος που η Γαλλία στάθηκε πάντοτε στο πλευρό της Κύπρου στις προσπάθειες διευθέτησης του κυπριακού προβλήματος και στην πλήρη δέσμευση της στην Ευρώπη. Η επανενωμένη Κύπρος πρέπει να μπορέσει να στηριχτεί σε εύρωστους θεσμούς, η γενική ισορροπία των οποίων θα πρέπει να αποφασιστεί κατ’ αρχήν και πάνω απ’ όλα από τους ίδιους τους Κύπριους”, είπε.

– Σήμερα το θέμα της ασφάλειας βρίσκεται στο επίκεντρο συζητήσεων στην Κύπρο. Πιστεύετε ότι ένα κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ένα σύγχρονο κράτος, έχει ανάγκη από εγγυήσεις τρίτων χωρών και από παρουσία ξένων στρατευμάτων;

“Και στο θέμα αυτό, οι Κύπριοι είναι εκείνοι που θα αποφασίσουν τι είναι καλό για την ασφάλειά τους. Εκείνο που είναι βασικό, όπως άλλωστε αναφέρουν και οι ίδιοι οι Κύπριοι ηγέτες, είναι οι δύο κοινότητες να αισθάνονται ασφαλείς στο νέο τους κράτος. Όταν το σύστημα εγγύησης και ασφάλειας εφαρμόστηκε στην Κύπρο το 1960, ο κόσμος ήταν διαφορετικός απ’ ότι είναι σήμερα. Οι απειλές έχουν αλλάξει πολύ.

“Στην ανατολική Μεσόγειο, για παράδειγμα, τα κράτη αντιμετωπίζουν προκλήσεις άνευ προηγουμένου σε θέματα ασφάλειας, εξ αιτίας της τρομοκρατίας, της παράνομης διακίνησης αλλά και του μεταναστευτικού. Σε μία τόσο ευαίσθητη γεωγραφική περιοχή, στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, η μελλοντική αρχιτεκτονική ασφάλειας θα πρέπει να λάβει υπόψη της όλα αυτά τα διακυβεύματα, καθώς επίσης και την ανάγκη να εξασφαλιστούν τα δικαιώματα και οι ελευθερίες και να διασφαλιστεί η προστασία των πολιτών”, τόνισε.

– Πριν την Κύπρο, επισκεφτήκατε την Ελλάδα και την Τουρκία, τι συνομιλίες είχατε για το κυπριακό ζήτημα;

“Με τους συνομιλητές μου αναφερθήκαμε, βεβαίως, στο Κυπριακό. Τους υπενθύμισα ότι η Γαλλία στηρίζει τις διαπραγματεύσεις και επιθυμεί η λύση που θα βρεθεί να συμφωνεί με τις παραμέτρους που έχει ορίσει ο ΟΗΕ, να σεβαστεί το κοινοτικό κεκτημένο και τις ευρωπαϊκές συνθήκες. Στο πλαίσιο αυτό, χαιρετίζω το έργο του δικοινοτικού Συμβουλίου. Στην Άγκυρα και στην Αθήνα(σ.σ. στην Τουρκία βρισκόταν χθες και στην Ελλάδα σήμερα), όπου είχα διεξοδικές συνομιλίες, οι συζητήσεις αναφέρθηκαν επίσης στις θέσεις των δύο αυτών εταίρων που είναι οι άμεσοι αποδέκτες του συστήματος του 1960.

“Η Γαλλία δεν είναι εγγυήτρια δύναμη. Είναι όμως πιστή σύμμαχος της Κύπρου. Είναι διατεθειμένη να λάβει μέρος στον προβληματισμό που αναπτύσσεται σχετικά με το ζωτικό αυτό ζήτημα της ασφάλειας διότι στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καμία κοινότητα δεν πρέπει να αισθάνεται ότι απειλείται, σε μία χρονική στιγμή κατά την οποία η ασφάλεια των πολιτών της Ένωσης αποτελεί ένα από τα βασικά μελήματα των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων μας”, ανέφερε.

Έτοιμη να βοηθήσει η Γαλλία με αέριο

– Η Γαλλία ενδιαφέρεται επίσης και για τους ενεργειακούς πόρους που εντοπίστηκαν στην Κύπρο. Πιστεύετε ότι η συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή έχει τη δυνατότητα να γίνει ενεργειακός κόμβος; Η TOTAL προσφέρει στη Γαλλία την ευκαιρία παρουσίας της στην περιοχή.

“Η ανακάλυψη αποθεμάτων υδρογονανθράκων στο υπέδαφος της κυπριακής ΑΟΖ ανοίγει πολλά υποσχόμενες οικονομικές προοπτικές. Οι γαλλικές επιχειρήσεις είναι, φυσικά, διαθέσιμες να προσφέρουν την τεχνογνωσία και την εμπειρία τους στους κυπριακούς παράγοντες που εμπλέκονται στη διερεύνηση, την εκμετάλλευση και την διάθεση στην αγορά των πόρων αυτών.

“Η Γαλλία δεν μπορεί παρά να στηρίξει όλες τις ενέργειες που συμβάλλουν στη μελλοντική ευημερία της Κύπρου και στην ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού της και του ενεργειακού εφοδιασμού της Ευρώπης.

– Σε ποιους τομείς μπορούν οι χώρες μας να έχουν διμερείς σχέσεις;

Οι διμερείς μας σχέσεις αφορούν όλους τους τομείς δραστηριοτήτων: πολιτική, οικονομία, ασφάλεια, άμυνα, πολιτισμό, επιστημονική έρευνα, διδασκαλία της γαλλικής γλώσσας… Θα συγκεκριμενοποιηθούν και θα ενισχυθούν περαιτέρω μέσω των διμερών συμφωνιών που ήλθα να υπογράψω: το στρατηγικό φύλλο πορείας, μία συμφωνία πολιτιστικής συνεργασίας, μία συμφωνία σε θέματα πολιτικής ασφάλειας.

Η λύση θα έχει θετικό αντίχτυπο στην περιοχή

– Ποιες θα είναι κατά τη γνώμη σας οι εξελίξεις στην περιοχή (π.χ. Συρία);

“Όπως σας είπα, η ανατολική Μεσόγειος αντιμετωπίζει εδώ και πολλά χρόνια μείζονες προκλήσεις που έρχονται να προστεθούν σε μια ήδη περίπλοκη κατάσταση για την συγκεκριμένη περιοχή. Ταυτόχρονα ωστόσο, βλέπουμε να εμφανίζονται κάποιες μικρές ελπίδες. Οι ενδοκυπριακές διαπραγματεύσεις αποτελούν μέρος αυτών, διότι χάρη στους δύο ηγέτες σημειώθηκε σημαντική πρόοδος. Μία λύση στο κυπριακό πρόβλημα θα είχε θετικό αντίχτυπο στην περιοχή. Η Κύπρος έχει ξεκινήσει επαφές με πολλές γειτνιάζουσες χώρες, εκ των οποίων το Ισραήλ, η Αίγυπτος και η Ιορδανία. Η επανένωση θα ωφελήσει την ενίσχυση των σχέσεων αυτών και θα δώσει ώθηση στην ειρήνη, υπογράμμισε.

Να οικοδομήσουμε την ευρωπαϊκή ευημερία του αύριο

– Η πολιτική της ΕΕ έχει γίνει στόχος αυστηρής κριτικής. Μπορεί να αλλάξει; Μπορεί να γίνει πιο κοινωνιοκεντρική/ανθρωποκεντρική;

“Δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι αντιμέτωπη με μια κρίση εμπιστοσύνης που θα πρέπει να ληφθεί πολύ σοβαρά υπόψη. Οι λαϊκιστές έχουν αποφασίσει να μετατρέψουν την Ευρώπη σε αποδιοπομπαίο τράγο για να κρύψουν το γεγονός ότι στην ουσία δεν κάνουν καμία αξιόπιστη πρόταση. Συγκαταλέγομαι μεταξύ αυτών που είναι πεπεισμένοι ότι η Ευρώπη είναι μέρος της λύσης στα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Αυτό θα πρέπει ωστόσο να αποδειχτεί με συγκεκριμένες απαντήσεις. Πρέπει, μαζί, να οικοδομήσουμε την ευρωπαϊκή ευημερία του αύριο λαμβάνοντας επίσης αποτελεσματικότερα υπόψη την κοινωνική διάσταση. Η Γαλλία επιθυμεί να συνεργαστεί για το σκοπό αυτό με όλους τους εταίρους της”, κατέληξε ο Γάλλος υπουργός.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: