Τζέιμς Ρούμπιν: Το Κυπριακό αποτελεί σήμερα παράπλευρο ζήτημα, παρά την σημασία του




Το Κυπριακό, όσο σημαντικό και αν είναι, αποτελεί σήμερα παράπλευρο ζήτημα σε σχέση με τα μεγάλα ζητήματα με τα οποία είναι αντιμέτωπη η Ευρώπη, ανέφερε ο Τζέιμς Ρούμπιν, πρώην βοηθός Υπουργός Εξωτερικών για δημόσια ζητήματα και σύμβουλος πολιτικής και διεθνών σχέσεων.

Μιλώντας την Τρίτη στο συνέδριο του Economist, στη Λευκωσία, ο κ. Ρούμπιν αναφέρθηκε και στις αμερικανικές εκλογές, διευκρινίζοντας ότι εργάζεται για την εκστρατεία της Χίλαρι Κλίντον.

Όπως είπε, ένας από τους υποψήφιους είναι «εντελώς ακατάλληλος και επικίνδυνος» για τη θέση του Προέδρου των ΗΠΑ.

Συνέχισε, λέγοντας ότι οι εκλογές έχουν σημασία, καθώς υπάρχει μεγάλη αστάθεια στον κόσμος. Όπως είπε, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, ως επικεφαλής των δυνάμεων ασφαλείας έχει την εξουσία να αποφασίζει για τα πυρηνικά όπλα. Στις επικείμενες εκλογές, το λάθος ενός εκ των υποψηφίων είναι η χρήση λάθος διεύθυνσης email και του άλλου είναι ότι πρόκειται για «φανατικός, προσβλητικός έναντι των εθνικών ομάδων και σάτυρος» είπε.

Αναφέρθηκε στις τρέχουσες προκλήσεις, ο κ. Ρούμπιν είπε ότι η διένεξη Ισραηλινών και Παλαιστινίων αποτελεί επίσης παράπλευρο θέμα, σε σχέση με τη διένεξη Σουνιτών-Σιιτών και την άνοδο του ισλαμικού κράτους σε διάφορες χώρες, όπως τη Συρία και το Ιράκ.

Το Κυπριακό, συνέχισε, ήταν κάποτε το μοναδικό θέμα ασφάλειας και σταθερότητας στην Ευρώπη, όμως τώρα υπάρχουν πολύ πιο σοβαρά ζητήματα, επικίνδυνα και αποσταθεροποιητικά, όπως η προσάρτηση της Κριμαίας, είπε.

Συμπλήρωσε ότι η Ευρώπη παραμένει πιο σταθερή σε σχέση με άλλα μέρη του κόσμου, όμως υπάρχουν ζητήματα όπως το μεταναστευτικό που προκαλούν πραγματική αποσταθεροποίηση στην περιοχή, κατέληξε.

ΚΥΠΕ, Λευκωσία, Κύπρος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: