Την άμεση απελευθέρωση δύο Αμερικανών υπηκόων ζητούν οι ΗΠΑ από το Ιράν




Οι ΗΠΑ ζήτησαν από το Ιράν «την άμεση απελευθέρωση» ενός Ιρανοαμερικανού επιχειρηματία, του Σιαμάκ Ναζαμί, και του πατέρα του Μοχαμάντ Μπαγέρ Ναμαζί, που έχουν καταδικαστεί μαζί με τέσσερις ακόμη ανθρώπους σε ποινές 10ετούς κάθειρξης για «κατασκοπεία» υπέρ της Ουάσινγκτον.

«Βαθιά ανήσυχοι από τις πληροφορίες για την καταδίκη σε 10 χρόνια κάθειρξη των Αμερικανών πολιτκών Σιαμάκ Ναμαζί και Μπαγέρ Ναμαζί (…) ενώνουμε τη φωνή μας με τις εκκλήσεις των διεθνών οργανισμών (…) (ζητώντας) την άμεση απελευθέρωση όλων των Αμερικανών πολιτών που κρατούνται παράνομα στο Ιράν», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μαρκ Τόνερ.

Η αμερικανική διπλωματία εξέφρασε κυρίως την ανησυχία της «για τις πληροφορίες σχετικά με την επιδεινούμενη υγεία» του Μοχαμάντ Μπαγέρ Ναμαζί, 80 ετών.

Νωρίτερα χθες ο γενικός εισαγγελέας της Τεχεράνης είχε ανακοινώσει ότι «ο Μπαγέρ και ο Σιαμάκ Ναμαζί, ο Φαρχάντ Αμπντ- Σαλέχ , ο Καμράν Γαντερί και ο Νεζάρ Ζακά (Λιβανέζος πολίτης) και ο Αλιρεζά Ομιντβάρ καταδικάστηκαν σε 10 χρόνια ποινή κάθειρξης για κατασκοπεία και για συνεργασία με την αμερικανική κυβέρνηση».

Ο Σιαμάκ Ναμαζί συνελήφθη πριν απόακριβώς ένα χρόνο αμέσως μόλις έφτασε στην Τεχεράνη, ενώ ο πατέρας του τον Φεβρουάριο όταν πήγε στο Ιράν για να προσπαθήσει να απελευθερώσει τον γιο του.

Η Unicef, για την οποία εργάζεται ο Μπαγέρ, έχει επίσης εκφράσει «τη βαθιά της ανησυχία» για την κατάσταση της υγείας του και έχει ζητήσει την απελευθέρωση του 80χρονου «για ανθρωπιστικούς λόγους».

Σήμερα πάντως το Ιράν απέρριψε «τις επεμβάσεις» των ΗΠΑ στα εσωτερικά του ζητήματα.

«Η κυβέρνηση και ο λαός του Ιράν δεν προσδίδουν καμία σημασία στις δηλώσεις και τις επεμβάσεις των Αμερικανών αξιωματούχων και στις προσπάθειες τους να διχάσουν τον ιρανικό λαό», δήλωσε ο Μπαχράμ Γασεμί, εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών.

19/10/2016 13:44
ΑΠΕ-ΜΠΕ- AFP
Ουάσινγκτον

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: