Σε πορεία σύγκρουσης η Τουρκία και το Ιράκ: Η Βαγδάτη ζητά να φύγουν οι Τούρκοι στρατιώτες




Κλιμακώνεται η ένταση μεταξύ Τουρκίας και Ιράκ έπειτα από την απόφαση της ιρακινής Βουλής χθες το βράδυ να καλέσει την Άγκυρα να αποσύρει τους Τούρκους στρατιώτες που βρίσκονται στην Μπασίκα του Ιράκ, εκπαιδεύοντας δυνάμεις για να πολεμήσουν το Ισλαμικό Κράτος.

Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Νουμάν Κουρτουλμούς σε δήλωσή του διερωτήθηκε πού ήταν η ιρακινή κυβέρνηση όταν το Ισλαμικό Κράτος κατέλαβε τη Μουσούλη μέσα σε μια μέρα. Διερωτήθηκε ακόμη πού ήταν η διεθνής κοινότητα όταν μέσα σε μια μέρα καταλήφθηκαν αρκετές ιρακινές πόλεις.

Ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι η τουρκική κυβέρνηση είναι έτοιμη να συνεργαστεί με κάθε τρόπο με την κυβέρνηση του Ιράκ για να καθαρίσει το Ιράκ από την τρομοκρατική αυτή οργάνωση. “Το Ιράκ είναι των ιρακινών. Η Συρία είναι των Σύριων. Αλλά ούτε η Τουρκία, ούτε το Ιράκ, ούτε και άλλη χώρα πρέπει να επιτρέψουν σε οποιαδήποτε τρομοκρατική οργάνωση να αλλάξει την εθνική και δημοκρατική δομή εκεί”, ανέφερε περαιτέρω.

Πρόσθεσε ότι ο στόχος της παρουσίας του τουρκικού στρατού στην Μπασίκα ή αυτή τη στιγμή στη Συρία δεν είναι η κατοχή των εδαφών αυτών, ούτε και η ανάμειξη στα εσωτερικά των χωρών αυτών. Ο κ. Κουρτουλμούς ανέφερε ότι ο τουρκικός στρατός πήγε στην Μπασίκα έπειτα από πρόσκληση της διοίκησης του Βορείου Ιράκ και του Μπαρζανί, ο οποίος ζήτησε στήριξη στο θέμα της εκπαίδευσης δυνάμεων για την απελευθέρωση της Μουσούλης. “Η Τουρκία δεν θα επιτρέψει να γίνει η Μπασίκα θέμα συζήτησης”, είπε ο Υπουργός.

Τουρκικά μέσα ενημέρωσης επικρίνουν την κυβέρνηση του Ιράκ για πολιτική δύο μέτρων και δύο σταθμών επειδή αντιδρά μόνο για την παρουσία του τουρκικού στρατού εκεί και όχι για την παρουσία των άλλων οχτώ χιλιάδων ξένων δυνάμεων. Επικαλούνται δηλώσεις του Αμερικανού αντισυνταγματάρχη Τζον Ντόριαν στην αμερικανική πρεσβεία της Βαγδάτης σύμφωνα με τις οποίες βρίσκονται εκεί ως συμμαχία υπό την ηγεσία των ΗΠΑ οχτώ χιλιάδες στρατιώτες από 60 διαφορετικές χώρες εκ των οποίων οι 4,500 είναι Αμερικανοί με στόχο την καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους. Επικαλούνται επίσης δήλωση του Λευκού Οίκου ότι θα στείλει άλλους 615 Αμερικανούς στρατιώτες στην περιοχή ενώ βρίσκονται εκεί 1300 Βρετανοί στρατιώτες, 300 Ισπανοί, 150 Ολλανδοί, 140 Γερμανοί προσφέροντας εκπαίδευση σε ιρακινές δυνάμεις. Επισημαίνουν ακόμη ότι με κάθε ευκαιρία η ιρακινή κυβέρνηση επικρίνει την παρουσία εκεί 2 χιλιάδων Τούρκων στρατιωτών παρότι υπάρχουν συνολικά 8 χιλιάδες ξένοι στρατιώτες.

Με ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ χαρακτηρίζει απαράδεκτη την απόφαση του ιρακινού κοινοβουλίου που καλεί τον τουρκικό στρατό να αποχωρήσει, αποκαλώντας τον κατοχικό, προσθέτοντας ότι η Άγκυρα συμμετέχει στη διεθνή συμμαχία εναντίον του Ισλαμικού Κράτους και παρόλο που εδώ και χρόνια έχει χάσει χιλιάδες πολίτες της λόγω της τρομοκρατικής απειλής που προερχόταν από το Ιράκ στηρίζει την εδαφική ολότητα, κυριαρχία, σταθερότητα και ασφάλεια του Ιράκ. Μέχρι σήμερα δεν υπήρξε καμιά απειλή από την Τουρκία εναντίον του Ιράκ, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

ΚΥΠΕ – Άννα Ανδρέου – ΤΟΥΡΚΙΑ/Κωνσταντινούπολη 5/10/2016 18:56

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: