Σε φυγή από τη Μοσούλη η ηγεσία του ΙΚ: Προέλαση συμμαχικών δυνάμεων προς την πόλη

Iraqi Kurdish Peshmerga fighters take up positions to the front. EPA/AHMED JALILIraqi Kurdish Peshmerga fighters take up positions to the front. EPA/AHMED JALIL

Τα ηγετικά στελέχη του Ισλαμικού Κράτους έχουν δραπετεύσει από την Μοσούλη, ενώ η πλειονότητα των ξένων μαχητών παραμένει για να υπερασπιστεί την ιρακινή πόλη, ντε φάκτο πρωτεύουσα της οργάνωσης στο Ιράκ, δήλωσε στην Ουάσιγκτον ο διοικητής των χερσαίων επιχειρήσεων του δυτικού συνασπισμού στη μάχη ενάντια στο ΙΚ, Γκάρι Βολέσκι.

Όπως τόνισε σε μια συνέντευξη Τύπου ο αμερικανός αντιστράτηγος, ο δυτικός συνασπισμός ξεκίνησε να χρησιμοποιεί ελικόπτερα Απάτσι για την υποστήριξη των ιρακινών δυνάμεων για την απελευθέρωση της πόλης.

Κατά την τρίτη μέρα της μεγάλης επιχείρησης για την ανακατάληψη της Μοσούλης, ο Ταλίμπ Σαγκάτι, ιρακινός αντιστράτηγος κάλεσε τους Iρακινούς που μάχονται για το Ισλαμικό Κράτος στην πόλη να παραδοθούν, σημειώνοντας στους δημοσιογράφους ότι στην στρατιωτική βάση εντός της πόλης υπάρχουν 6.000 μαχητές του ΙΚ, χωρίς να αποσαφηνίζει πόσοι από αυτούς είναι ξένοι.

Οι τζιχαντιστές προβάλουν σθεναρή αντίσταση στα χωριά που περιβάλουν την πόλη, όπου έχουν επικεντρωθεί οι περισσότερες μάχες. Το ΙΚ στέλνει φορτηγά γεμάτα με εκρηκτικά πραγματοποιώντας επιθέσεις προς την πρώτη γραμμή συγκρούσεων, ενώ εκτοξεύει όλμους για να επιβραδύνει την προέλαση των ιρακινών δυνάμεων.

Ένας ιρακινός αξιωματικός από την 9η Μεραρχία δήλωσε στο Associated Press πως τα στρατεύματα του βρίσκονται σε απόσταση περίπου ενός χιλιομέτρου από την Χαμντανίγια, την ιστορική χριστιανική πόλη, ανατολικά της Μοσούλης.

Κατά την χθεσινή μέρα οι τζιχαντιστές έστειλαν 12 αυτοκίνητα παγιδευμένα με εκρηκτικά, όμως όλα ανατινάχθηκαν πριν φτάσουν τους στόχους τους, πρόσθεσε ο αξιωματικός.

Στο βόρειο μέτωπο, αεροπορικές επιδρομές έπληξαν την Μπασίγκα, ενώ οι δυνάμεις των Κούρδων πεσμεργκά πραγματοποίησαν επίθεση με όλμους από μια περιοχή που βλέπει από ψηλά την πόλη.

Ο Βολέσκι τόνισε ότι ο δυτικός συνασπισμός δεν υποστηρίζει τις σιιτικές παραστρατιωτικές οργανώσεις της Δύναμης Λαϊκής Κινητοποίησης (PMF) και δεν θεωρεί ότι αποτελούν μέρος των δυνάμεων που υποστηρίζει για την ανακατάληψη της Μοσούλης.

Η συμμετοχή της σιιτικής πολιτοφυλακής στην επιχείρηση για την ανακατάληψη της πόλης όπου κατοικούν κυρίως σουνίτες, έχει προκαλέσει ανησυχίες ότι η επιχείρηση μπορεί να προκαλέσει αναζωπύρωση των σεχταριστικών εντάσεων. Οργανώσεις προάσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν κατηγορήσει τις σιιτικές δυνάμεις για κακοποιήσεις σουνιτών σε προηγούμενες εκστρατείες σε περιοχές που ήλεγχε το ΙΚ.

Σε μια προσπάθεια να αμβλυνθούν αυτές οι ανησυχίες οι ηγέτες των σιιτών πολιτοφυλάκων ανακοίνωσαν χθες ότι επικεντρώνουν τις δυνάμεις τους για την κατάληψη της πόλης Ταλ Αφάρ στα δυτικά της Μοσούλης, με κυρίως σιιτικό πληθυσμό και δεν σχεδιάζουν να εισέλθουν στην πόλη.

http://mignatiou.com/2016/10/sinechizete-i-proelasi-pros-mosouli-alla-10-choria-apeleftherothikan-apo-tous-tzichantistes/

19/10/2016 19:06
ΑΠΕ-ΜΠΕ-AP-Reuters-Sputnik-AFP
Χαζέρ

Be the first to comment on "Σε φυγή από τη Μοσούλη η ηγεσία του ΙΚ: Προέλαση συμμαχικών δυνάμεων προς την πόλη"

Leave a comment

Your email address will not be published.

*