Ρίχνουν στη μάχη τον Ομπάμα; Και το Κυπριακό στην ατζέντα εάν τελικά επισκεφθεί την Αθήνα




ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Η πιθανολογούμενη επίσκεψη του Αμερικανού Προέδρου, Μπάρακ Ομπάμα, στην Αθήνα στα μέσα Νοεμβρίου και λίγες ημέρες μετά τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ (8 Νοεμβρίου), φαίνεται να συνδέεται με το θέμα του ελληνικού χρέους αλλά και το Κυπριακό.

Την άφιξη του Μπάρακ Ομπάμα προανήγγειλε η εφημερίδα Realnews, τοποθετώντας χρονικά την επίσκεψη στις 14 και 15 Νοεμβρίου ενώ στη συνέχεια ο Αμερικανός Πρόεδρος θα μεταβεί στο Βερολίνο για να συναντηθεί με την Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ. Αυτή η διαδρομή επιβεβαιώνει πως στην ατζέντα του Αμερικανού Προέδρου θα είναι το θέμα του ελληνικού χρέους, που καίει την Αθήνα.

Πληροφορίες αναφέρουν πως το Κυπριακό θα βρίσκεται, επίσης, στην ατζέντα των συζητήσεων Ομπάμα στην Αθήνα και αυτό έχει σχέση με την προσπάθεια της Ουάσινγκτον, η απερχόμενη κυβέρνηση να καταγράψει μια επιτυχία πριν τη λήξη της θητείας της. Δεν είναι τυχαίο που προ ημερών βρισκόταν στη Λευκωσία η Βοηθός υπουργός Εξωτερικών αρμόδια για Ευρωπαϊκές και Ευρωασιατικές Υποθέσεις Βικτόρια Νούλαντ, η οποία επιχείρησε να αξιολογήσει δεδομένα και τις προοπτικές που διανοίγονται μέσα από την εν εξελίξει διαδικασία των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό. Η κ. Νούλαντ δεν μετέβη στην Αθήνα μετά τη Λευκωσία, ούτε στην Άγκυρα, διατηρεί ωστόσο, ανοικτή γραμμή επικοινωνίας με τις δυο αυτές πρωτεύουσες.

Η αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, φέρεται να εκτιμά πως «ένα σπρώξιμο από αμερικανικής πλευράς» στη διαδικασία θα βοηθήσει στην επίτευξη συμφωνίας εντός των χρονικών ορίων που ατύπως έχουν τεθεί.

Ερωτηματικά, πάντως, προκαλούνται από το γεγονός ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος θα επισκεφθεί μόνο την Αθήνα (και όχι και την Άγκυρα).

Δεν αποκλείεται δε να επιχειρηθεί μια προσπάθεια να συνδεθεί το θέμα του ελληνικού χρέους με το Κυπριακό, σε μια λογική συναλλαγής. Προσπάθεια, ωστόσο, που δεν αναμένεται να βρει πρόσφορο έδαφος στην Αθήνα.

Στην Ουάσινγκτον, ο Λευκός Οίκος, σύμφωνα με το mignatiou.com, δεν επιβεβαιώνει ούτε και διαψεύδει το ταξίδι Ομπάμα στην Ελλάδα. Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις πληροφορίες αυτές, είπε πως δεν έχει να ανακοινώσει κάποιο ταξίδι του Προέδρου Ομπάμα ( «no travel to announce»).

Σημειώνεται συναφώς πως ο Λευκός Οίκος δεν συνηθίζει να ανακοινώνει τα ταξίδια του Προέδρου πριν την πραγματοποίησή τους. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Ομπάμα είχε δηλώσει την πρόθεσή του να επισκεφθεί την Αθήνα στον ίδιο τον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, κατά τη συνάντησή τους στη Βαρσοβία.

ΑΚΙΝΤΖΙ: Σε σημείο κορεσμού έφθασε το Κυπριακό – «Πλέον λέμε ότι βλέπουμε τους μιναρέδες του χωριού»
Ο κατοχικός ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, αναφερόμενος στις εξελίξεις έκανε λόγο για την κρισιμότητα των 2,5 επόμενων μηνών, δηλαδή μέχρι το τέλος του χρόνου, σημειώνοντας ότι«πλέον λέμε ότι βλέπουμε τους μιναρέδες του χωριού. Ευχόμαστε να γίνουν καλά ορατά και να μπορέσουμε να επιτύχουμε τη μετάβαση σε μια κατάσταση που θα είναι προς όφελος όλων».

Ο κατοχικός ηγέτης, που μιλούσε κατά τη συνάντησή του με τον Τούρκο Υπουργό Μεταφορών, Ναυτιλίας και Επικοινωνίας, Αχμέτ Αρσλάν, ο οποίος πραγματοποιεί παράνομη επίσκεψη στα κατεχόμενα, είπε πως στις διαπραγματεύσεις δεν μπορείς να φτάσεις κάπου με το να κρύβεσαι πίσω από συνθήματα που διεκδικούν συνεχώς το αδύνατο και δεν είναι εφικτό. Επανέλαβε ότι το Κυπριακό, μετά από 48 χρόνια διαπραγματεύσεων, έχει φτάσει σε σημείο κορεσμού.

Πρόσθεσε ότι στο τέλος της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων, που διεξάγονται σε διαβούλευση με την Τουρκία, είναι δυνατό να φτάσουμε σε ένα σημείο όπου όλες οι πλευρές θα επωφελούνται. Το πώς θα καταλήξουν οι διαπραγματεύσεις, είπε, είναι πολύ συνδεδεμένο με τη στάση που θα δείξει η ε/κ πλευρά στους 2,5 μήνες που έμειναν μέχρι το τέλος του χρόνου.

Σύμφωνα με τον κ. Ακιντζί, από όλες τις πλευρές πρέπει να υπάρξει η πρέπουσα συμπεριφορά, ώστε να φτάσουμε σε μια λύση που θα είναι επωφελής για όλες τις πλευρές. “Αρκεί να είναι μέσα σε λογικά πλαίσια. Τι είναι και τι δεν είναι εφικτό ας το λογαριάσει και η ε/κ πλευρά. Ας επιδείξουν και αυτοί την καλή πρόθεση και θετικότητα που εμείς δείχνουμε. Τότε δεν θα υπάρξει τίποτε που δεν θα μπορέσουμε να συμφωνήσουμε”.

Μακάρι να συμπορευθεί και η ε/κ πλευρά, δήλωσε από την πλευρά του ο Τούρκος Υπουργός ευχόμενος ο “λαός” του ψευδοκράτους να ζήσει σε ευμάρεια και γαλήνη. Μίλησε για αδερφικές και φιλικές σχέσεις με το ψευδοκράτος και για έργα που θα ολοκληρωθούν και θα επιτύχουν την καλύτερη συγκοινωνία Τουρκίας – κατεχόμενων, αλλά θα συμβάλει και στην τοπική οικονομία.

ΜΕΣΩ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΤΟ ΑΕΡΙΟ

Ο Ακιντζί αναφερόμενος στα θέματα ενέργειας επανέλαβε ότι ο πιο λογικός και επικερδής τρόπος μεταφοράς του φυσικού αερίου από την περιοχή της ανατολικής Μεσογείου στην Ευρώπη είναι μέσω της Τουρκίας, προσθέτοντας ότι “από αυτή την άποψη έχει αρχίσει μια διαδικασία με το Ισραήλ.

Σε αυτή τη διαδικασία μπορεί δεθεί και η Κύπρος και μπορούν να παραχθούν πολύ πιο εποικοδομητικά αποτελέσματα”. Ο κ. Ακιντζί μίλησε για συμβολή στην ειρήνη και σταθερότητα στην ανατολική Μεσόγειο “αλλά, όπως είπα, αυτό εξαρτάται και από τη συμπεριφορά που θα δείξει αυτό το διάστημα η ε/κ πλευρά”.

ΜΗΝΥΜΑ ΣΤΟΝ ΝΕΟ ΓΕΝΙΚΟ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ
Συγχαρητήριο μήνυμα προς τον νέο Γ.Γ. του ΟΗΕ, Antonio Guterres , με την ευκαιρία της εκλογής του, έστειλε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης. Προσβλέπει, συνέχισε, σε στενή συνεργασία μαζί σας για επίτευξη μίας ειρηνικής και συνολικής συμφωνίας επίλυσης του κυπριακού προβλήματος, βασισμένης σε μία δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία, όπως αναφέρεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, τις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου και την Κοινή Διακήρυξη του Φεβρουαρίου 2014, με μία διεθνή νομική προσωπικότητα, μία κυριαρχία και μία υπηκοότητα. Μία βιώσιμη, διαρκή και λειτουργική λύση που θα διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες όλων των Κυπρίων, ανέφερε.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: