“Πλακώθηκαν” οι Αμερικανοί με τους Ρώσους για Συρία: Αναστέλλονται οι συνομιλίες για εκεχειρία




Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής ανακοίνωσαν σήμερα ότι αναστέλλουν τις συνομιλίες με την Ρωσία για την προσπάθεια τερματισμού του πολέμου στην Συρία και κατηγόρησαν την Μόσχα για μη “τήρηση των δεσμεύσεων της” με βάση τη συμφωνία εκεχειρίας στην οποία κατέληξαν Ουάσιγκτον και Μόσχα στις 9 Σεπτεμβρίου.

“Οι ΗΠΑ αναστέλλουν την συμμετοχή τους από τους διμερείς διαύλους με την Ρωσία οι οποίοι εγκαθιδρύθηκαν για την διατήρηση της παύσης των εχθροπραξιών”, ανέφερε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζον Κίρμπι με ανακοίνωση του, σημειώνοντας πως: “αντιθέτως, η Ρωσία και το Συριακό καθεστώς επέλεξε να επιδιώκει την στρατιωτική οδό”, ¨

“Δεν πρόκειται για μια απόφαση που ελήφθη εύκολα”, υπογράμμισε ο Κίρμπι.

Το αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα πως η επικοινωνία των δύο χωρών θα συνεχιστεί “για αποκλιμάκωση” και την αποφυγή κάποιου περιστατικού μεταξύ των πολεμικών τους αεροσκαφών.

Η αναστολή της συμφωνίας για την ανακύκλωση πλουτωνίου ήταν ένα “μήνυμα” προς τις ΗΠΑ, υποστηρίζει η Μόσχα

Η Ρωσία ανέστειλε σήμερα την εφαρμογή της συμφωνίας με τις ΗΠΑ για την ανακύκλωση δεκάδων τόνων πλουτωνίου που προέρχεται από πυρηνικές κεφαλές, στέλνοντας με αυτόν τον τρόπο ένα “μήνυμα” στην Ουάσινγκτον, εν μέσω της κλιμακούμενης έντασης στις σχέσεις των δύο χωρών.

Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε το διάταγμα με το οποίο τερματίζεται η συμφωνία την οποία είχε υπογράψει ο ίδιος το 2000 με τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον.

Στο κείμενο προβλεπόταν ότι καθεμιά από τις δύο χώρες θα προχωρούσε στην ανακύκλωση 34 τόνων πλουτωνίου από τα τεράστια στρατιωτικά αποθέματά τους –κληρονομιά του Ψυχρού Πολέμου– στο πλαίσιο της δέσμευσής τους να αγωνιστούν κατά της διάδοσης των πυρηνικών όπλων.

Ο Ρώσος πρόεδρος δικαιολόγησε την απόφασή αυτή λόγω, όπως αναφέρεται στο διάταγμα, “της ριζικής αλλαγής των συνθηκών και την εμφάνιση μιας απειλής για την ασφάλεια εξαιτίας των μη φιλικών ενεργειών των ΗΠΑ απέναντι στη Ρωσία”.

“Η απόφαση που λάβαμε είναι ένα μήνυμα που απευθύνεται στην Ουάσινγκτον”, προειδοποίησε ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, σε ανακοίνωση που εξέδωσε. Πρόκειται, όπως ανέφερε, για την “αναγκαία” απάντηση στις κυρώσεις που έχει επιβάλει η Δύση με αφορμή τον πόλεμο στην Ουκρανία και την ενίσχυση της παρουσίας του ΝΑΤΟ κοντά στα ρωσικά σύνορα.

“Το πράγμα δεν θα δουλέψει αν προσπαθούν να μιλήσουν με τη Ρωσία με κυρώσεις και τελεσίγραφα, θέλοντας ταυτόχρονα να διατηρήσουν μια επιλεκτική συνεργασία όποτε τους συμφέρει”, πρόσθεσε.

Το προεδρικό διάταγμα είναι “ουσιαστικά μια συμβολική χειρονομία που έχει ως στόχο να αποδείξει ότι οι δύο πλευρές δεν συνεργάζονται πλέον σε αυτόν τον τομέα”, σχολίασε ο ανεξάρτητος ειδικός σε στρατιωτικά ζητήματα Αλεξάντρ Γκολτς, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο. Υπενθύμισε όμως ότι δεν είναι η πρώτη συμφωνία που αναστέλλεται.

Το 2014, όταν ξέσπασε η ουκρανική κρίση, ο Βλαντίμιρ Πούτιν είχε κατηγορήσει την Ουάσινγκτον ότι δεν τηρεί τις συμφωνίες για το πλουτώνιο, υποστηρίζοντας ότι οι Αμερικανοί χρησιμοποιούν το πλεόνασμα που διαθέτουν για να διατηρήσουν τις αμυντικές ικανότητές τους.

Το 2010 Μόσχα και Ουάσινγκτον υπέγραψαν ένα συμπληρωματικό πρωτόκολλο που επρόκειτο να τεθεί σε εφαρμογή το 2018.

Η ακύρωση της συμφωνίας θα τεθεί προς ψήφιση στο ρωσικό κοινοβούλιο εντός των επόμενων ημερών, ενδεχομένως την Τετάρτη. Το διάταγμα αφήνει πάντως ανοιχτό το ενδεχόμενο να εφαρμοστεί εκ νέου η συμφωνία εφόσον η Ουάσινγκτον αποσύρει τις δυνάμεις της από τις χώρες που εντάχθηκαν στο ΝΑΤΟ μετά το 2000, να άρει “όλες τις κυρώσεις” σε βάρος της Ρωσίας και καταβάλει αποζημιώσεις για τις οικονομικές απώλειες που υπέστη η Μόσχα.

Προσπάθεια επίρριψης ευθυνών στη Ρωσία, βλέπει το Κρεμλίνο

Οι ΗΠΑ επιχειρούν να επιρρίψουν τις ευθύνες στην Ρωσία για την διακοπή της συνεργασίας τους με την Μόσχα για μια εκεχειρία στην Συρία δήλωσε, παράλληλα, η Μαρία Ζαχάροβα, εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

Η Ζαχάροβα σημείωσε πως η Ουάσιγκτον δεν εκπλήρωσε βασικές πτυχές της συμφωνίας στην οποία κατέληξαν ΗΠΑ–Ρωσία. Πρόσθεσε πως η Μόσχα προέβη σε βήματα τις πρόσφατες μέρες για να διατηρήσει την συμφωνία.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του ρωσικού ΥΠΕΞ, οι αξιωματούχοι της Ουάσιγκτον αρνήθηκαν να ασκήσουν πίεση σε ένοπλες οργανώσεις της συριακής αντιπολίτευσης που διεξάγουν επιχειρήσεις στο Χαλέπι.

Νωρίτερα σήμερα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε την διακοπή των συνομιλιών με την Ρωσία για την προσπάθεια τερματισμού του πολέμου στην Συρία και κατηγόρησε την Μόσχα για “μη τήρηση των δεσμεύσεων της” με βάση τη συμφωνία εκεχειρίας.

Παράλληλα ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ τόνισε πως “τελείωσε η υπομονή όλων με την Ρωσία”, επισημαίνοντας πως: “Δεν υπάρχει τίποτε άλλο που ΗΠΑ και Ρωσία μπορούν να συζητήσουν” για την Συρία.

03/10/2016 20:56 ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-AFP
Ουάσινγκτον, United States

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: