Όπλο στα χέρια του Ερντογάν η ελληνική “ανθρωποφαγία”: Η υπόθεση του Αρη Αμπατζή




Του ΜΙΧΑΗΛ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Μεγάλη φασαρία έχει γίνει τις τελευταίες ώρες με τη «γκάφα» (τα εισαγωγικά δεν υπονοούν ούτε αποδοχή ούτε απόρριψη του όρου, απλά θα προτιμούσαμε το «σφάλμα» ή έστω «σοβαρό σφάλμα») του Αθηναϊκού και Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, για ένα θέμα το οποίο με τη συμπεριφορά μας στην Ελλάδα κοντεύουμε να το μετατρέψουμε σε όπλο στα χέρια του κακού γείτονα…

Το σφάλμα (τελικά ο Ερντογάν δεν ζήτησε δημοψήφισμα για το καθεστώς της Δυτικής Θράκης…) έγινε για κάποιον λόγο που δεν θα μας απασχολήσει, από έναν διακεκριμένο συνάδελφο, τον Άρη Αμπατζή ο οποίος έχει γράψει τη δική του Ιστορία στον χώρο και μάλιστα από την Τουρκία. Ένας συνάδελφος που έχει δώσει διαπιστευτήρια μετριοπάθειας και σοβαρότητας επί πολλά έτη και είναι τουλάχιστον άδικο να κρίνεται τόσο αυστηρά με βάση αυτό και μόνο το σφάλμα.

Ο επικεφαλής του ΑΠΕ-ΜΠΕ, Μιχάλης Ψύλλος, ένας επίσης καλός συνάδελφος με τη δική του διαδρομή στον χώρο του διεθνούς ρεπορτάζ, τον οποίο οι περισσότεροι θυμόμαστε από τις ζωντανές συνδέσεις στο δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 για τα διεθνή θέματα, έσπευσε να κάνει αυτό που έχουμε μάθει ως «πολιτικώς ορθό».

Με τηλεγράφημα που έστειλε το μέσο το οποίο έφερε την υπογραφή του αναφέρονται τα ακόλουθα: Μετά το τραγικό σφάλμα στο τηλεγράφημά μας με τίτλο «Τουρκία: Ο Ερντογάν για τα σύνορα του Οθωμανικού κράτους, τη Μοσούλη, τη Θράκη και την Κύπρο», το ΑΠΕ-ΜΠΕ διακόπτει τη συνεργασία του με τον συνεργάτη-ανταποκριτή του στην Τουρκία, Άρη Αμπατζή.

Η υποκειμενική μας γνώμη υποστηρίζει, ότι ο καλός συνάδελφος κάνει ΛΑΘΟΣ. Και είναι ένδειξη αρετής, σε συνεννόηση πιθανότατα με τους «πολιτικούς προϊσταμένους» να επανεξεταστεί η κίνηση πανικού και να βάλουν τα πράγματα στις ορθές τους διαστάσεις. Το επιχείρημά μας έχει όμως τις ακόλουθες δυο διαστάσεις, πέραν της προσωπικής αξίας του Άρη Αμπατζή (και του κάθε «Αμπατζή» που θα μπορούσε να είχε βρεθεί στη θέση του).

Η πρώτη είναι, ότι τιμωρώντας ένα επίλεκτο στέλεχος της ελληνικής δημοσιογραφικής οικογένειας, είναι σα να επιχειρείται να του φορτωθεί το 100% του σφάλματος, απαλλάσσοντας τόσο το ίδιο το πρακτορείο που δεν «διαισθάνθηκε» (ναι, το δημοσιογραφικό «αισθητήριο» είναι σημαντικό, να ελέγχεις οτιδήποτε θα μπορούσε δυνητικά να σου δημιουργήσει προβλήματα) ότι κάτι δεν πήγαινε καλά, ή να ζητήσει διευκρινίσεις – εάν το έπραξε οφείλει να το δημοσιοποιήσει – αλλά και το υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο επίσης θα έπρεπε να ζητήσει από την ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα διευκρινήσεις προτού προβεί στην έκδοση ανακοίνωσης.

Το δεύτερο και απείρως σημαντικότερο είναι, ότι για μια ακόμη φορά, «καταφέραμε» με τη στάση μας να συγκαλύψουμε την πραγματική είδηση, όπως λέγεται στη δημοσιογραφική γλώσσα, που δεν είναι άλλη από τον χωρίς όρια και φραγμούς, ηθικούς και άλλους, του αναθεωρητισμού του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος θα έχει κάθε λόγο να γελάει στο σαράι της Άγκυρας και να αναλογίζεται, ότι στην απέναντι πλευρά του Αιγαίου έχει τους καλύτερούς του συμμάχους, για τους οποίους η φιλία του είναι τόσο σημαντική, που θα έκαναν πίσω σε πολλά για να μην τον κακοκαρδίσουν.

Ένας αναθεωρητισμός που συμπαρασύρει τους πάντες, όχι μόνο τους Έλληνες. Και πώς να μην τα σκεφτεί αυτά, όταν οι γείτονες, του κάνουν δώρο τον πιο πετυχημένο… αντιπερισπασμό, ο οποίος θα πάρει τη θέση, ή θα εξισορροπήσει, τις τρομακτικές εντυπώσεις που είναι λογικό να αφήνουν οι αναφορές του, που για μια ακόμη φορά έσπασαν με φόρα το φράγμα της λογικής.

www.defence-point.gr

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: