Ολιγόωρη εκεχειρία στο Χαλέπι, Τουρκία, Σαουδική Αραβία και Κατάρ στις επαφές




Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου ανακοίνωσε σήμερα ότι η ρωσική και η συριακή Πολεμική Αεροπορία στάματησαν τις αεροπορικές επιδρομές στο Χαλέπι στις 10:00 ενόψει της “ανθρωπιστικής εκεχειρίας” που έχει προγραμματιστεί για τις 20 Οκτωβρίου.

“Σήμερα από τις 10:00 το πρωί σταμάτησαν οι επιδρομές της ρωσικής και της συριακής αεροπορίας”, δήλωσε ο Σόιγκου, εξηγώντας ότι η διακοπή των βομβαρδισμών είναι “απαραίτητη για την εφαρμογή της ανθρωπιστικής εκεχειρίας”, η οποία έχει στόχο να επιτρέψει στους αμάχους να εγκαταλείψουν το Χαλέπι και είναι προγραμματισμένη για την Πέμπτη 20 Οκτωβρίου.

Την ίδια ώρα η Σαουδική Αραβία, το Κατάρ και τη Τουρκία δέχθηκαν να συμμετάσχουν σε συζητήσεις με τις ΗΠΑ και τη Ρωσία προκειμένου να καταβληθούν προσπάθειες να ξεχωρίσει η μετριοπαθής αντιπολίτευση από τους εξτρεμιστές αντάρτες που δρουν στο Χαλέπι και να προωθηθεί η εκεχειρία, δήλωσε ο Ρώσος πρεσβευτής στον ΟΗΕ.

Σύμφωνα με τον Βιτάλι Τσούρκιν, η ιδέα αυτή, την οποία προωθεί εδώ και καιρό η Ρωσία, προέκυψε μέσα από τις διπλωματικές συνομιλίες που διεξήχθησαν το Σαββατοκύριακο στη Λωζάνη.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι για να διασφαλιστεί μια συνέχεια στις συζητήσεις στη Λωζάνη χθες συναντήθηκαν στρατιωτικοί από τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, τη Σαουδική Αραβία, το Κατάρ και την Τουρκία με θέμα τη Συρία.

Οι τρεις τελευταίες χώρες «εξέφρασαν την πρόθεσή τους να εργαστούν σκληρά με τις ομάδες της μετριοπαθούς αντιπολίτευσης προκειμένου να διαχωριστούν από το (Μέτωπο) αλ Νόσρα», εξήγησε ο Τσούρκιν.

Οι μαχητές του Μετώπου αλ Νούσρα, του συριακού παρακλαδιού της αλ Κάιντα, που έχουν καταλάβει ένα μέρος του Χαλεπιού και βομβαρδίζονται συνεχώς από τη συριακή και τη ρωσική Πολεμική Αεροπορία, θα πρέπει να φύγουν από το Χαλέπι «ή να ηττηθούν», υπογράμμισε ο Ρώσος πρεσβευτής.

Επικαλούμενος τα στοιχεία που παρουσίασε ο μεσολαβητής του ΟΗΕ για τη Συρία Στάφαν ντε Μιστούρα, ο Τσούρκιν υπογράμμισε ότι η σχέση των δυνάμεων είναι «ένας προς δέκα» μεταξύ των μετριοπαθών μαχητών (περίπου 10.000) και αυτών του Μετώπου αλ Νούσρα (περίπου 900) στην ίδια περιοχή του Χαλεπιού.

18/10/2016 10:37
ΑΠΕ-ΜΠΕ- AFP- Sputnik – Reuters
Μόσχα, Νέα Υόρκη

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: