Ο Τραμπ εκμεταλλεύεται την αναζωπύρωση του «σκανδάλου» των e-mails της Χίλαρι Κλίντον




Ο Ντόναλντ Τραμπ ενέτεινε χθες Σάββατο τις επιθέσεις του με στόχο την ακεραιότητα της Χίλαρι Κλίντον, μετά την ξαφνική επαναφορά από το FBI της υπόθεσης του προσωπικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της πρώην υπουργού Εξωτερικών, η οποία είχε εντούτοις μπει στο αρχείο τον Ιούλιο.

Ωστόσο το στρατόπεδο της Κλίντον, που είχε αιφνιδιαστεί χθες από την ανακοίνωση του διευθυντή του FBI Τζέιμς Κόμεϊ ότι νέα μηνύματα ανακαλύφθηκαν και πρέπει να εξετασθούν από τους ερευνητές, αντεπιτέθηκε κατηγορώντας τον ότι τροφοδοτεί αβάσιμες φήμες μόλις δέκα ημέρες πριν από τις προεδρικές εκλογές.

«Είναι το μεγαλύτερο πολιτικό σκάνδαλο μετά το Ουότεργκεϊτ και όλοι ελπίζουν πως θα αποδοθεί επιτέλους δικαιοσύνη», δήλωσε χθες Σάββατο ο Ντόναλντ Τραμπ στη διάρκεια δημόσιων συγκεντρώσεων στο Γκόλντεν του Κολοράντο και στη συνέχεια στο Φοίνιξ της Αριζόνα, επευφημούμενος κάθε φορά από χιλιάδες οπαδούς του που φώναζαν «Κλείστε την μέσα!»

Το Ουότεργκεϊτ είναι το πολιτικό σκάνδαλο που οδήγησε σε παραίτηση τον πρόεδρο Ρίτσαρντ Νίξον το 1974.

«Κάθε ψήφος για την Χίλαρι είναι ψήφος για να υποταγεί το κράτος μας στη δημόσια διαφθορά», δήλωσε ο δισεκατομμυριούχος.

Ο Τραμπ κατηγόρησε την Χίλαρι Κλίντον ότι έχει υποσχεθεί στη νυν υπουργό Δικαιοσύνης Λορέτα Λιντς ότι θα την διατηρήσει στη θέση της, υπονοώντας ότι το έκανε ως αντάλλαγμα επειδή οι διώξεις σε βάρος της μπήκαν στο αρχείο.

«Όταν θα κερδίσουμε στις 8 Νοεμβρίου, θα πάμε στην Ουάσινγκτον και θα καθαρίσουμε τον βόθρο!», τόνισε αφού αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος των ομιλιών του στην καταγγελία «του κατεστημένου» και του «στημένου συστήματος».

Λίγο πριν από την ομιλία του Τραμπ στο Φοίνιξ, ο πατέρας της Κέιλα Μίλερ, μιας νεαρής Αμερικανίδας που εργαζόταν σε ανθρωπιστική οργάνωση, απήχθη τον Αύγουστο του 2013 στη Συρία και άφησε την τελευταία της πνοή τον Φεβρουάριο του 2015 στα χέρια της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, προσέφερε την υποστήριξή του στον δισεκατομμυριούχο.

Η Κλίντον επιτίθεται στο FBI
«Είναι μάλλον παράξενο που δημοσιεύθηκε κάτι τέτοιο, με τόσο λίγες πληροφορίες, λίγο πριν από μια εκλογική αναμέτρηση», κατήγγειλε λίγο αργότερα η Χίλαρι Κλίντον στη διάρκεια συγκέντρωσης στην Ντεϊτόνα Μπιτς, στη Φλόριντα (νοτιοανατολικές ΗΠΑ).

«Στην πραγματικότητα, δεν είναι μόνο παράξενο, είναι άνευ προηγουμένου και είναι βαθιά ανησυχητικό, επειδή οι ψηφοφόροι αξίζουν να πληροφορούνται τα γεγονότα στο σύνολό τους. Καλέσαμε συνεπώς τον διευθυντή Κόμεϊ να εξηγήσει τα πάντα και αμέσως, να τα βάλει όλα στο τραπέζι», πρόσθεσε η υποψήφια.

Την Παρασκευή, ο Τζέιμς Κόμεϊ έστειλε μια επιστολή τριών παραγράφων σε αξιωματούχους του Κογκρέσου, το οποίο ελέγχουν οι Ρεπουμπλικανοί, για να τους ενημερώσει πως, στο πλαίσιο μιας χωριστής έρευνας, ανακαλύφθηκαν μηνύματα εν δυνάμει «σχετικά» με την έρευνα για την Κλίντον που έκλεισε τον Ιούλιο.

Αυτά τα χιλιάδες νέα μηνύματα, το περιεχόμενο των οποίων παραμένει ένα μυστήριο, ανακαλύφθηκαν, σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης, σε έναν φορητό υπολογιστή της Χιούμα Αμπεντίν και του συζύγου της, του Άντονι Ουάινερ. Αυτή η στενή συνεργάτις της Χίλαρι Κλίντον, στέλεχος του γραφείου της στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, χώρισε τον Αύγουστο από τον σύζυγό της, σε βάρος του οποίου διεξάγεται μια χωριστή έρευνα για αποστολή μηνυμάτων σεξουαλικού χαρακτήρα σε ανήλικη.

Επικαλούμενος δημοσιογραφικές πληροφορίες, ο Τζον Ποντέστα, διευθυντής της προεκλογικής εκστρατείας της Κλίντον, δήλωσε πως είναι πολύ πιθανό τα μηνύματα που βρέθηκαν να είναι απλώς αντίγραφα αυτών που το FBI έχει ήδη στην κατοχή του.

Πολλοί Δημοκρατικοί γερουσιαστές με επιρροή, όπως η Νταϊάν Φάινσταϊν, έγραψαν εξάλλου χθες στον Κόμεϊ ζητώντας του να τους ενημερώσει το αργότερο μέχρι τη Δευτέρα για το πόσα από τα μηνύματα δημιουργούν θέμα και τι κάνουν οι ερευνητές για να προσδιορίσουν πόσα απ’ αυτά είναι απλώς αντίγραφα.

30/10/2016 07:31
ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP
Μαϊάμι, United States

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: