Ο Ερντογάν απτόητος απέναντι στη Δύση: Απαιτείται δυναμισμός της ελληνικής απάντησης




Γράφει ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΦΙΛΗΣ

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έχοντας κατά νου ότι ο προσεταιρισμός του εθνικιστικού στοιχείου στο εσωτερικό της Τουρκίας είναι ικανός να του διασφαλίσει την τροποποίηση του Συντάγματος υπέρ της de jure μεταφοράς των αρμοδιοτήτων που εκείνος ούτως ή άλλως ήδη ασκεί ως πρόεδρος της χώρας, κλιμακώνει τις δημόσιες τοποθετήσεις του με έντονα εθνικιστικό χαρακτήρα.

Συνάμα, δείχνει απτόητος έναντι της Δύσης στον βαθμό που εκτιμά ότι η χώρα του εξακολουθεί να έχει ιδιαίτερη στρατηγική αξία για τα συμφέροντα της πρώτης.

Ο Ερντογάν αφήνει να εννοηθεί ότι μεταξύ 1920 και 1923 έγιναν στρατηγικά λάθη από πλευράς Κεμάλ και του τότε κινήματος των νεότουρκων, τα οποία με κάποιον απροσδιόριστο τρόπο ο ίδιος μπορεί ή τουλάχιστον επιθυμεί να διορθώσει. Οι νεοοθωμανικές εξάρσεις του προέδρου της Τουρκίας οδηγούν τις διμερείς σχέσεις με την Ελλάδα εκ των πραγμάτων σε δύσκολες ατραπούς.

Απαιτείται μεν σύνεση από την Αθήνα, αλλά και δυναμισμός στην απάντηση. Από την άλλη, διαπιστώνεται μια απροθυμία των δυτικών μας εταίρων να κατευνάσουν, τουλάχιστον δημόσια, τις τουρκικές βλέψεις. Αυτό σημαίνει ότι σε κάποιο βαθμό ίσως χρειαστεί να επαναξιολογήσουμε τη στάση μας.

  • Διευθυντής Ερευνών του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: