Νέα φάση σε… κλίμα Ακιντζί: Αρχίζουν εντατικές συζητήσεις στη σκιά των αρνητικών δηλώσεων του




ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Με την άφιξη του Ειδικού Συμβούλου του Γ.Γ. του ΟΗΕ, ΄Έσπεν Μπαρθ Άιντα, σήμερα βράδυ στην Κύπρο, αρχίζει η προετοιμασία για το νέο κύκλο των εντατικοποιημένων συνομιλιών στο Κυπριακό, με την πρώτη συνάντηση να πραγματοποιείται την Τρίτη.

Ο Νορβηγός αξιωματούχος του Διεθνούς Οργανισμού, αναμένεται να έχει χωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον κατοχικό ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί , τη Δευτέρα για να καθοριστεί το διαδικαστικό τοπίο. Στόχος των Ηνωμένων Εθνών είναι η συζήτηση όλων των κεφαλαίων εντός Οκτωβρίου ώστε να αξιολογήσουν τα δεδομένα ως προς τα επόμενα βήματα. Στην ομάδα Κυπριακού του Διεθνούς Οργανισμού ο στόχος είναι να πραγματοποιηθεί στη Νέα Υόρκη νέα τριμερής συνάντηση στο τέλος Οκτωβρίου, αυτό όμως θα εξαρτηθεί από διάφορους παράγοντες, αν και έχουν τη συγκατάθεση των εμπλεκομένων.

Σύμφωνα με ξένη διπλωματική πηγή, εάν «κλείσουν» σε σημαντικό βαθμό τα τέσσερα κεφάλαια ( Διακυβέρνηση, Οικονομία, Ε.Ε., Περιουσιακό), τότε θα πραγματοποιηθούν εκτός Κύπρου- κατά πάσα πιθανότητα στην Γενεύη- συνομιλίες για το εδαφικό. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν έχει κανένα πρόβλημα να μεταβεί στο εξωτερικό για να συζητήσει το θέμα αυτό, εάν τούτο θα διευκολύνει τις διαπραγματεύσεις.

Όπως είναι γνωστό, ο Μουσταφά Ακιντζί υποστηρίζει πως θα πρέπει να συζητηθεί στο εξωτερικό το κεφάλαιο του εδαφικού για να μην διαρρέουν «χωριά και ποσοστά». Είναι, όμως, προφανές πως το εδαφικό διασυνδέεται με το περιουσιακό και εκ των πραγμάτων δεν μπορούν να κλείσουν εάν συζητηθούν παράλληλα και μαζί. Η εκτίμηση της Λευκωσίας είναι πως η τουρκική πλευρά έχει διαφοροποιήσει τη θέση της σε σχέση με την πακετοποίηση των εκκρεμούντων ζητημάτων και συγκεκριμένα τη συζήτηση του εδαφικού με το κεφάλαιο της ασφάλειας.

Αυτό, όμως, θα πρέπει να διαπιστωθεί και στην πράξη καθώς οι δημόσιες τοποθετήσεις του κατοχικού ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί πρέπει να τύχουν διευκρίνισης. Ο κ. Ακιντζί αναφέρει πως θα συζητηθεί το εδαφικό και «αμέσως μετά θα συγκληθεί πενταμερής». Αναφέρει, ακόμη, πως τα τεχνικά θέματα θα μπορούν να αφεθούν προς επίλυση μετά την πενταμερή. Ως τεχνικά θέματα θεωρούνται η συγγραφή των συνταγμάτων, των νόμων κλπ.

Είναι προφανές πως οι επόμενες εβδομάδες θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό. Γι αυτό και πρόθεση είναι όπως οι συζητήσεις επικεντρωθούν στην γεφύρωση των διαφορών, αν και πολλά θέματα που υποτίθεται έχουν συμφωνηθεί ή θεωρείται ότι καταγράφηκαν ως συγκλίσεις, στη συνέχεια έχουν «ξανανοίξει» λόγω διαφορετικών ερμηνειών που δόθηκαν εκατέρωθεν. Το κλίμα, πάντως, δεν είναι το καλύτερο, λόγω των δημόσιων τοποθετήσεων του κατοχικού ηγέτη. Οι θέσεις που διατυπώνει κάθε άλλο παρά υποβοηθητικές είναι ενώ είναι πρόδηλο ότι αντανακλούν τις τουρκικές προθέσεις ως προς την επόμενη φάση του Κυπριακού.

ΑΙΝΤΑ: «Είτε λύση είτε κατηφορική πορεία»

Η διαδικασία βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο και φθάνουμε στην τελική ευθεία. Αυτό δήλωσε ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο Έσπεν Μπαρθ Άιντα, σε συνέντευξή του στο UN News Centre σημειώνοντας ότι είμαστε κοντά σε τελική συμφωνία σημειώνοντας πως «είμαστε πιο κοντά από άλλες φορές αλλά υπάρχει ακόμη δρόμος να διανυθεί καθώς υπάρχουν εκκρεμή ζητήματα».

Πρόσθεσε ότι αριθμητικά ομιλούντες, τα περισσότερα θέματα «βρίσκονται πίσω μας, έχουν γίνει, έχουν διευθετηθεί».

«Ωστόσο, ως συνήθως, τα πιο δύσκολα ζητήματα δεν είναι αυτά που συζητούνται πρώτα. Έτσι πρέπει να δημιουργήσουμε το χώρο, και δεν εννοώ το φυσικό χώρο, αλλά το πλαίσιο στο οποίο να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτά τα τελικά θέματα με ένα γρήγορο αλλά αποτελεσματικό και ορθό τρόπο. Αυτό είναι που ψάχνουμε τώρα», πρόσθεσε.
Ερωτηθείς εάν υπάρχει κίνδυνος να χαθούν οι προσπάθειες των τελευταίων 50 χρόνων, είπε ότι υπάρχει σίγουρα ο κίνδυνος να χαθούν όσα έχουν επιτευχθεί γιατί έχουμε φθάσει σε ένα σημείο από το οποίο μπορεί να υπάρξει είτε λύση είτε κατηφορική πορεία (downward spiral).
Πρόσθεσε ότι η εναλλακτική επιλογή δεν είναι πλέον η υφιστάμενη κατάσταση πραγμάτων, ένα σταθερό και ασφαλές στάτους κβο που θα συνεχίσει για πάντα.

Οι δύο κοινότητες, είπε, έχουν ορθώς αναφέρει ότι η σημερινή κατάσταση πραγμάτων είναι απαράδεκτη και πρέπει να ξεπεραστεί, `και θα ανησυχούσα πολύ εάν ο κόσμος πιστεύει ότι μπορεί να ξεχαστεί (cool down) και ότι θα υπάρξει μια νέα ευκαιρία σε πέντε ή δέκα χρόνια.
«Κατ` ουδένα τρόπο δεν λέω ότι γνωρίζω τι επιφυλάσσει το μέλλον, αλλά η αίσθησή μου και η εμπειρία μου με τις διεθνείς σχέσεις δείχνουν ότι εάν χαθεί αυτή η ευκαιρία, δεν είναι καλό για σας, ούτε για τους Κύπριους ούτε για κάποιον που προσπαθεί να είναι χρήσιμος στην περιοχή. Έτσι, η περιοχή το χρειάζεται, και είναι τόσο κοντά που εάν χαθεί αυτή την ευκαιρία θα είναι μια ιστορική αποτυχία», τόνισε.

ΡΟΛΟ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΜΕΛΛΟΝ
O ΟΗΕ, σύμφωνα με τον Έσπεν Μπαρθ Άιντα, δεν διευκολύνει μόνο τις συναντήσεις των ηγετών, των διαπραγματευτικών ομάδων, των 16 ομάδων εργασίας, των πέντε τεχνικών επιτροπών, αλλά έχει ρόλο και στην καθημερινότητα. Για παράδειγμα, είπε, η μόνη αστυνομική συνεργασία ανάμεσα στις δύο πλευρές γίνεται δυνατή μέσω του ΟΗΕ. Έτσι, τόσο στο παρόν όσο και στο μέλλον, πιστεύω ότι ο ΟΗΕ έχει ρόλο`, σημείωσε.

ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΑΠΟΔΕΚΤΗ
Ο ΕΙΔΙΚΟΣ Σύμβουλος του Γ.Γ. του ΟΗΕ στο Κυπριακό, Εσπεν Μπαρθ Άιντα, αναφερόμενος στο σχέδιο Ανάν, είπε ότι η τελευταία του εκδοχή συντάχτηκε από τον ΟΗΕ και στην πραγματικότητα δεν ήταν αποδεκτή από τους ηγέτες των δύο πλευρών. Έτσι, δεν αποτέλεσε έκπληξη το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος τότε, ανέφερε. Επανέλαβε ότι ο ΟΗΕ δεν θα ασκήσει πιέσεις, ο ρόλος του είναι υποβοηθητικός και συντονιστικός της διεθνούς προσπάθειας.

ΝΕΕΣ «ΥΠΗΚΟΟΤΗΤΕΣ»
ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ με αμείωτο ρυθμό οι αποφάσεις του κατοχικού καθεστώτος για παραχώρηση «υπηκοοτήτων» του ψευδοκράτους σε Τούρκους εποίκους. Χθες η τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Γενήν Ντουζέν», σε δημοσίευμα της αναφέρεται σε απόφαση του λεγόμενου υπουργικού συμβουλίου της ψευδοκυβέρνησης, ημερομηνίας 22 Σεπτεμβρίου 2016, που δημοσιεύθηκε στην «επίσημη εφημερίδα» του κατοχικού καθεστώτος. Σύμφωνα με την απόφαση πέντε εκ Τουρκίας ( τέσσερις από την Κωνσταντινούπολη και ένας από Άγκυρα) απέκτησαν την «υπηκοότητα».

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: