“Μαύρη τρύπα” 5 δισ. ευρώ στον ισπανικό προϋπολογισμό του 2017: Περικοπήσεις ή αυξήσεις εσόδων;

Ισπανία: Τρύπα €5 δισ στον προϋπολογισμό του 2017.  Φωτογραφία Φιλελεύθερος.Ισπανία: Τρύπα €5 δισ στον προϋπολογισμό του 2017. Φωτογραφία Φιλελεύθερος.

Η ισπανική Κυβέρνηση θα πρέπει να εξεύρει €5 δισεκατομμύρια είτε μέσω αυξήσεις εσόδων είτε μέσω περικοπών, προκειμένου να πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους του 2017, σύμφωνα με δημοσιονομικό σχεδιασμό της χώρας, η οποία μαστίζεται από πολιτική αστάθεια από τις εκλογές του περασμένου Δεκεμβρίου.

Συνεπεία της πολιτικής αστάθειας, η Ισπανία αναγκάστηκε να επεκτείνει τον προϋπολογισμό του 2016, αντί να παρουσιάσει νέο για το 2017, κάτι που οδηγεί τη χώρα σε τροχιά παραβίασης των δημοσιονομικών στόχων που τέθηκαν από τις Βρυξέλλες για την επόμενη χρονιά.

Σύμφωνα με προσχέδιο προϋπολογισμού που έχει αποσταλεί στις Βρυξέλλες, το έλλειμμα της χώρας υπολογίζεται στο 3,6% του ΑΕΠ, ξεπερνώντας το στόχο του του 3,1%.

Το κενό του 0,5% αντιστοιχεί σε €5 δισ σημαίνει ότι θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία για περικοπές ή για μεταρρυθμίσεις που βελτιώνουν τα φορολογικά έσοδα και τις εισπράξεις των κοινωνικών ασφαλίσεων.

Κάποιες συγκλίσεις γύρω από τον προϋπολογισμό θα μπορούσαν να προκύψουν αν οι πολιτικοί συμφωνήσουν στον σχηματισμό κυβέρνησης μέχρι τις 31 Οκτωβρίου, προκειμένου να αποφευχθεί μια τρίτη επαναληπτική εκλογή.

Η επέκταση του δημοσιονομικού σχεδιασμού την επόμενη χρονιά, όπου προβλέπεται ρυθμός ανάπτυξης 2,3% σημαίνει ότι δεν θα αυξηθούν οι δαπάνες, κάτι που υπονοεί ντε φάκτο μείωση των δαπανών, κάτι που δεν θα τύχει διαπραγμάτευσης από τους πολιτικούς. Ωστόσο το προσχέδιο προϋπολογισμού σημειώνει ότι θα χρειαστούν περαιτέρω μέτρα για να επιτευχθούν οι στόχοι της επόμενης χρονιάς, ύστερα από την απόφαση των Βρυξελλών να χαλαρώνει τους στόχους για την Ισπανία και να ματαιώσει ενδεχόμενο πρόστιμο για μη τήρηση των στόχων για το 2015.

«Τα μέτρα αυτά θα πρέπει να συμπληρωθούν από την νέα κυβέρνηση προκειμένου ότι το έλλειμμα από το 2017 και εντεύθεν θα τηρηθεί», αναφέρει το ισπανικό ΥΠΟΙΚ.

Να σημειωθεί πως ήδη η μεταβατική κυβέρνηση του Λαϊκού Κόμματος έχει ζητήσει από τις επιχειρήσεις να αποπληρώσουν τους φόρους τους πιο γρήγορα σε μια προσπάθεια να αυξήσουν τα έσοδα.

ΚΥΠΕ, Λευκωσία, Κύπρος

Be the first to comment on "“Μαύρη τρύπα” 5 δισ. ευρώ στον ισπανικό προϋπολογισμό του 2017: Περικοπήσεις ή αυξήσεις εσόδων;"

Leave a comment

Your email address will not be published.

*