Λύση του Κυπριακού θα υπάρξει μόνο όταν φύγει και ο τελευταίος Τούρκος στρατιώτης




Τη διαβεβαίωση ότι λύση του Κυπριακού θα υπάρξει μόνο όταν θα φύγει ακόμα και ο τελευταίος στρατιώτης των δυνάμεων κατοχής, όταν η Κύπρος δεν θα χρειάζεται κανένα εγγυητή και λύση του Κυπριακού σημαίνει εφαρμογή των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας, έδωσε σήμερα ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας Πάνος Καμένος.

Ο Υπουργός μιλούσε σε χαιρετισμό του στα εγκαίνια έκθεσης φωτογραφίας του Κυριάκου Λάρκου με τίτλο «50 Χρόνια Εθνικής Φρουράς χωρίς αντίγραφο», που έγινε στα γραφεία του Δήμου Λύσης στη Λάρνακα.

Ο Υπουργός Αμυνας της Ελλάδας στο χαιρετισμό του υποσχέθηκε ότι «θα είμαστε όλοι μαζί όταν θα απελευθερωθεί η Λύση, για να μπορέσουμε και εκεί να εγκαινιάσουμε την έκθεση, γιατί σκοπός όλων μας είναι η ελευθερία, η απελευθέρωση της Κύπρου και γι’αυτή την απελευθέρωση έχουν χυθεί αίμα και δάκρυα από αγωνιστές, σε όλους τους αγώνες κατά τη διάρκεια των τελευταίων 100 ετών».

Πρόσθεσε ότι η Κύπρος κέρδισε την εθνική της ανεξαρτησία αλλά ακόμα η μισή χώρα «παραμένει σκλαβωμένη». Αναφερόμενος στη σημερινή παρέλαση στη Λευκωσία είπε ότι αυτή «δείχνει πως η Κύπρος είναι θωρακισμένη».

Ο κ. Καμένος καλωσόρισε στην εκδήλωση και ένα πρώην στρατηγό από το Ισραήλ που σήμερα είναι υπεύθυνος του Μουσείου Αρμάτων στο Τελ Αβίβ, λέγοντας πως η παρουσία του σήμερα έχει ιδιαίτερη σημασία γιατί, όπως εξήγησε, με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας,  τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας και τον ΥΠΑΜ της Κύπρου, «αυτό που κάνουμε είναι ουσιαστικά να επεκτείνουμε τον ενιαίο αμυντικό χώρο Ελλάδας – Κύπρου σε ένα αμυντικό χώρο Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, προς όφελος της ειρήνης στη περιοχή και της αποκατάστασης της εισβολής και της κατοχής που έγινε το 1974. Και αυτό δεν  πρέπει να το ξεχνούμε».

Ανέφερε επίσης ότι «αυτή τη στιγμή ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας μαζί με τη κυβέρνηση και όλο τον πολιτικό κόσμο δίνει μια μεγάλη μάχη για λύση του Κυπριακού. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι λύση του Κυπριακού θα υπάρξει μόνο όταν θα φύγει ακόμα και ο τελευταίος στρατιώτης των δυνάμεων κατοχής, όταν η Κύπρος δεν θα χρειάζεται κανένα εγγυητή και λύση του Κυπριακού σημαίνει εφαρμογή των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας».

Ο Ελληνας Υπουργός σημείωσε ακόμα ότι η έκθεση φωτογραφίας « περιγράφει και το χρέος μας να αποκαταστήσουμε την ιστορία. Και το κάνουμε στο Υπουργείο Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας μετά από χρόνια θα παρελάσουν οι αγωνιστές της Εθνικής Φρουράς και της ΕΛΔΥΚ στη Θεσσαλονίκη στην 28η Οκτωβρίου, αποκαθιστούμε τους αγωνιστές οι οποίοι πέσανε υπέρ πίστεως και πατρίδος και τους ζητώ δημόσια συγγνώμη γιατί μέχρι σήμερα κάποιοι θεωρούσανε ότι πέσανε υπέρ πίστεως και πατρίδος σε μία άσκηση κατόπιν αδείας. Δεν πέσανε σε μια άσκηση κατόπιν αδείας, πέσανε σε ένα πόλεμο υπερασπιζόμενοι την εθνική κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα και την ιερή ελληνική σημαία».

Ταυτόχρονα υποσχέθηκε ότι «θα γίνει πλήρης αποκατάσταση των αγωνιστών αυτών όσο περνάει από το χέρι μας. Επίσης από τη πλευρά του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας, του Υπουργείου Εθνικής Αμυνας και όλων των Επιτελείων, όλα τα στοιχεία που υπάρχουν για την κυπριακή τραγωδία  θα δοθούν στο Υπουργείο Εθνικής Αμυνας της Κύπρου και μέσα από το ΥΠΑΜ στην Κυπριακή Βουλή, γιατί ο ελληνικός λαός, ο ελληνισμός της Κύπρου πρέπει να μάθει την αλήθεια, όσο πικρή και αν είναι και όποιοι και αν πρέπει να λογοδοτήσουν».

Στο χαιρετισμό του ο Υπουργός Αμυνας της Κύπρου Χριστόφορος Φωκαϊδης ανέφερε πως η επετειακή έκθεση φωτογραφίας που πραγματοποιείται σήμερα, «μέρα εορτασμού της Κυπριακής Ανεξαρτησίας με την προστασία της οποίας ταυτίστηκε η Εθνική Φρουρά από ιδρύσεως της μέχρι και σήμερα που συνεχίζει να αποτελεί την κατ’ εξοχή δύναμη αποτροπής, σε αμυντική σύζευξη πάντα με την Ελλάδα, έναντι οιασδήποτε νέας απειλής».

Πρόσθεσε ότι μια αδιαμφισβήτητη πτυχή της ιστορικής αλήθειας που απεικονίζουν οι φωτογραφίες της έκθεσης αποτελεί και «η συμπαράταξη Κύπρου και Ελλάδας στον αγώνα για ελευθερία, στον αγώνα ενάντια στην κατοχή και τη διχοτόμηση. Μια από τις αποκαλυπτικές στιγμές αυτής της ιστορικής αλήθειας, η ηρωική και συνάμα τραγική επιχείρηση «Νίκη» ο επίλογος της οποίας θα γραφτεί την Τρίτη, στην παρουσία του Υπουργού Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας για απονομή των προβλεπομένων τιμών, όπως αρμόζει σε ήρωες, στα ηρωικά παλληκάρια που προσέτρεξαν από την Ελλάδα,  την Κρήτη για να υπερασπιστούν την εδαφική ακεραιότητα της Κύπρου και άφησαν εδώ την τελευταία τους πνοή».

Στο δικό του χαιρετισμό ο Δήμαρχος της κατεχόμενης Λύσης Συμεών Παστός ευχαρίστησε τους «ηγήτορες των νευραλγικών Υπουργείων Αμυνας της μητρός πατρίδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας» για την παρουσία τους στην εκδήλωση, σημειώνοντας πως η παρουσία τους «μας εμψυχώνει για να συνεχίσουμε το δύσκολο δρόμο της προσφυγιάς και να αντλήσουμε θάρρος και δύναμη μέχρι την άγια μέρα της επιστροφής».

Πρόσθεσε ότι «η Λύση από πολύ παλιά γέννησε καλλιτέχνες, δημιουργούς σε ευρύ φάσμα θεμάτων στην ποίηση, τη βυζαντινή μουσική, το θέατρο, τους χορούς, τη γλυπτική και τη συγγραφή. Γι’αυτό και ο Δήμος Λύσης μέσα στα πλαίσια των δυνατοτήτων του ενθαρρύνει τους Λυσιώτες δημιουργούς και καλλιτέχνες να αναδείξουν το έργο τους».

Ο φωτογράφος Κυριάκος Λάρκου ανέφερε ότι αισθάνεται μεγάλη συγκίνηση και χαρά για την παρουσία των δύο Υπουργών στην έκθεση και σημείωσε ότι «η παρουσία τους τιμά όλες μου τις προσπάθειες για να αποτυπώσω φωτογραφικά μια ολόκληρη ιστορία του τόπου μας, την ιστορία της στρατιωτικής μας συγκρότησης μέσα από το φωτογραφικό φακό».

Πρόσθεσε ότι  «οι φωτογραφίες της έκθεσης απεικονίζουν τις δραστηριότητες της αμυντικής θωράκισης της Κύπρου σε δύσκολες συνθήκες που σημάδεψαν την ιστορία του νησιού. Μέσα από τις φωτογραφίες μπορεί κάποιος να αντιληφθεί πως ξεκίνησαν οι προσπάθειες για ενδυνάμωση του άψυχου και έμψυχου υλικού».

O Δήμαρχος Λύσης επέδωσε στον Ελληνα ΥΠΑΜ πιστό αντίγραφο μιας ανάγλυφης επιτύμβιας στήλης από ασβεστόλιθο ύψους 78 εκατοστών και πλάτους 57 εκατοστών και αναπαριστά τον πολεμιστή Διονύσιο Καρδιανού, από την καρδιά της Θράκης.

Ο πολεμιστής ήρθε στην Κύπρο με τον στρατηγό Κίμωνα το 488 π.χ. και πολέμησε εναντίον των Περσών. Η επιτύμβια στήλη του πολεμιστή εντοπίστηκε στην αρχαία Ελύση, δύο περίπου χιλιόμετρα ανατολικής της Λύσης. Παραλαμβάνοντας το αντίγραφο ο κ. Καμένος ανέφερε ότι αυτό θα είναι πάντα στο γραφείο του Υπουργού Αμυνας.

Από την πλευρά του ο  Ελληνας ΥΠΑΜ επέδωσε στον Δήμαρχο Λύσης τον θυρεό του Υπουργείου Αμυνας.

Στα εγκαίνια παρευρέθηκαν επίσης ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, ο πρέσβης της Ελλάδας, ο Δημαρχεύων Λάρνακας, βουλευτές και πλήθος κόσμου.

ΚΥΠΕ – Φανίτσα Ζαννέττου – Κύπρος/ΛΑΡΝΑΚΑ 1/10/2016 15:25

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: