Κόντρα Γαλλίας – Βρετανίας για “ζούγκλα” του Καλαί: “To Λονδίνο να αναλάβει τις ευθύνες του”




Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ ζήτησε από τη Βρετανία να αναλάβει τις ευθύνες της σε ό,τι αφορά την υποδοχή των ασυνόδευτων ανηλίκων που ζουν στη «ζούγκλα» στο Καλαί, στη βόρεια Γαλλία, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη βρετανική εφημερίδα The Guardian σήμερα.

«Η γαλλική κυβέρνηση έχει αποφασίσει να διαλύσει οριστικά τον καταυλισμό στο Καλαί», δήλωσε ο Καζνέβ, ο οποίος διευκρίνισε ότι ούτε το Λονδίνο ούτε το Παρίσι «είναι αποφασισμένα να αφήσουν στο κρύο και στη λάσπη ανθρώπους που έχουν το δικαίωμα να λάβουν καθεστώς πρόσφυγα, κυρίως αν πρόκειται για γυναίκες και παιδιά».

Σύμφωνα με τον Γάλλο υπουργό, οι δύο χώρες «είναι αποφασισμένες να πετύχουν σε αυτή την επιχείρηση, διότι μοιράζονται την ηθική υποχρέωση» απέναντι στους πρόσφυγες και τους μετανάστες.

Ο Καζνέβ υπογράμμισε ότι «η βρετανική κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να συμμετέχει στην επίλυση της κρίσης αυτής υποδεχόμενη στο έδαφός της ανήλικους, η μεγάλη πλειονότητα των οποίων έχει εκφράσει την επιθυμία να πάει στη χώρα σας».

«Ζητάμε από τη Βρετανία να αναλάβει όλες τις ευθύνες της σε ό,τι αφορά την υποδοχή ασυνόδευτων ανηλίκων που ζουν στο Καλαί», συνέχισε ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών, τονίζοντας ότι τώρα πρέπει «η βρετανική κυβέρνηση να εντείνει τις προσπάθειες προκειμένου κάθε ασυνόδευτος ανήλικος να μπορέσει να λάβει δίκαιη και διαρκή προστασία. Αφορά την επιτυχία αυτής της ανθρωπιστικής επιχείρησης και την ηθική ευθύνη των δύο χωρών μας».

Για τον Καζνέβ η ανθρωπιστική αυτή επιχείρηση θα πρέπει επίσης «να συνοδεύεται από διαρκή μέτρα τα οποία θα έχουν στόχο να καταστήσουν το Καλαί, όπως και τις άλλες περιοχές της Μάγχης, τα αδιαπέραστα σύνορά μας».

Επεσήμανε μάλιστα ότι «χάρη στις κοινές μας προσπάθειες και τη συνεργασία των αστυνομικών μας υπηρεσιών από τις αρχές του έτους έχουν ήδη εξαρθρωθεί στη Γαλλία 33 δίκτυα διακινητών προς τη Βρετανία».

«Πιο μακροπρόθεσμα ούτε η Βρετανία ούτε η Γαλλία μπορούν να αποποιηθούν τις ευθύνες τους απέναντι στην προσφυγική κρίση με την οποία είναι αντιμέτωπη όλη η Ευρώπη», κατέληξε ο Καζνέβ.

Συνολικά 14 ασυνόδευτοι ανήλικοι πρόσφυγες από το Καλαί έφτασαν χθες Δευτέρα στη Βρετανία. Μια άφιξη, την οποία θα ακολουθήσουν «πολλές άλλες», σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση Citizens UK.

Η ΜΚΟ διευκρίνισε ότι οι ανήλικοι αυτοί, ηλικίας 14 με 16 ετών, ήταν Σύροι, Σουδανοί, Αφγανοί, Αιθίοπες ή πολίτες Ερυθραίας και τώρα αναμένεται να επανενωθούν με τους συγγενείς τους στη Βρετανία.

18/10/2016 10:35
ΑΠΕ-ΜΠΕ- AFP
Λονδίνο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: