Κίνα: Μείωση άνω των 50 δισ. δολ. των συναλλαγματικών αποθεμάτων τον Σεπτέμβριο




Τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της Κίνας μειώθηκαν στα 3,17 τρισ. δολάρια τον Σεπτέμβριο, σημειώνοντας πτώση για τρίτο συνεχόμενο μήνα.

Ο Χαν Χουισί, αναλυτής της China Construction Bank, απέδωσε την πτώση σε βραχυπρόθεσμους παράγοντες και επεσήμανε ότι η Κίνα πιθανόν να διέθεσε ορισμένα από τα συναλλαγματικά της διαθέσιμα για να σταθεροποιήσει το γιουάν πριν από την ένταξή του στο νομισματικό καλάθι του ΔΝΤ (SDR). Οι αγορές συναλλάγματος από τους Κινέζους, εν όψει της εβδομαδιαίας εθνικής εορτής, που ολοκληρώθηκε στις 7 Οκτωβρίου, είναι ένας άλλος λόγος που μειώθηκαν τα συναλλαγματικά διαθέσιμα, δήλωσε ο Χαν.

Η κεντρική τράπεζα της Κίνας είδε τα κεφάλαιά της σε εγχώριο νόμισμα, που αντιστοιχούν στα συναλλαγματικά διαθέσιμα, να μειώνονται τον Σεπτέμβριο κατά 337,5 δισ. γιουάν (50,15 δισ. δολάρια) στα 22,91 τρισ. γιουάν. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση φέτος και τον 11ο συνεχόμενο μήνα που καταγράφεται μείωση, υποδηλώνοντας ότι αυξάνεται η πίεση για εκροές κεφαλαίων.

Καθώς το κινεζικό νόμισμα δεν είναι ελεύθερα μετατρέψιμο, η κεντρική τράπεζα πρέπει να αγοράζει το συνάλλαγμα που προκύπτει από το πλεόνασμα στο εμπορικό ισοζύγιο και τις ξένες επενδύσεις στην Κίνα, αυξάνοντας το χρήμα στην εγχώρια αγορά. Οι ανησυχίες για τις εκροές κεφαλαίων αυξήθηκαν, καθώς η κινεζική οικονομία επιβραδύνθηκε, η προοπτική αύξησης των αμερικανικών επιτοκίων προβάλλει στον ορίζοντα και η ισοτιμία του γιουάν υποχώρησε μετά την αλλαγή του συναλλαγματικού μηχανισμού της Κίνας πέρυσι.

18/10/2016 15:31
ΑΠΕ-ΜΠΕ- Xinhua
Πεκίνο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: