Kαι όμως ο Μουσταφά Ακιντζί κατηγορεί την Ε/κ πλευρά ότι δεν θέλει λύση…




Ο κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, άφησε να εννοηθεί ότι στην ελληνοκυπριακή κοινότητα, «υπάρχουν κάποιες αμφιβολίες ή ενστάσεις σχετικά με την ομοσπονδιακή λύση».

Εξαιτίας αυτής της κατάστασης, στο τραπέζι των συνομιλιών, κατά διαστήματα προκύπτουν ζητήματα και προβλήματα, υποστήριξε, μιλώντας σε Τουρκοκύπριους δημοσιογράφους.

Σήμερα, οι δυο πλευρές συζήτησαν το θέμα της ομοσπονδιακής αστυνομίας. «Όπως γνωρίζεται τα δυο ιδρυτικά κράτη θα έχουν τις δικές τους αστυνομίες. Στην ομόσπονδη αστυνομία θα υπάρχουν δομές, όπως μεικτή επιτροπή ερευνών. Σήμερα συζητήσαμε αυτά τα ζητήματα», αναφέρει ο Μουσταφά Ακιντζί.

Επίσης, ο κατοχικός ηγέτης δήλωσε ότι είχαν την δυνατότητα να εστιάσουν και σε κάποιους κοινούς θεσμούς της σχεδιαζόμενης ομοσπονδίας, όπως λ.χ. τα Regulatory Bodies (ρυθμιστικούς φορείς). Κάποιοι από αυτούς τους θεσμούς θα δημιουργηθούν «από το κάθε ιδρυτικό κράτος», είπε και πρόσθεσε ότι συζητήθηκε και μια δομή που αφορά την ΕΕ. Ο Ακιντζί επισημαίνει ότι έχει επιτευχθεί συμφωνία των δυο πλευρών σε αυτά τα ζητήματα.

Ωστόσο, ο κατοχικός ηγέτης ανέφερε ότι παραμένουν κάποια θέματα, στα οποία οι δυο πλευρές ακόμη δεν έχουν καταφέρει να έρθουν σε συμφωνία. «Παρ’ όλα αυτά, όπως χθες και σήμερα επιτεύχθηκαν κάποιες συγκλίσεις», σημείωσε και άφησε να εννοηθεί ότι στην ελληνοκυπριακή κοινότητα «μέχρι στιγμής η αντίληψη της ομοσπονδιακής λύσης δεν έχει γίνει πλήρως αποδεκτή». Σύμφωνα με τον Ακιντζί, εξαιτίας αυτής της πραγματικότητας προκύπτουν προβλήματα στις συνομιλίες. Σε κάποια συγκεκριμένα ζητήματα, κατά διαστήματα, η ελληνοκυπριακή πλευρά «δεν κατανοεί ότι οι δυο πλευρές δημιουργούν ένα ομόσπονδο κράτος», είπε.

Ο Ακιντζί ανέφερε ότι την Κυριακή και την Δευτέρα ακολουθούν άλλες δυο συναντήσεις των ηγετών και ευχήθηκε οι επόμενες συναντήσεις του Οκτωβρίου θα συμβάλλουν θετικά στην προσπάθεια λύσης.

14/10/2016 21:37
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Α. Βικέτος
Λευκωσία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: