Κατηγορίες κατά Βγενόπουλου, στελεχών Marfin, εφοπλίστριας για επισφαλή δανειοδότηση




Κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος απήγγειλε η Εισαγγελία Διαφθοράς κατά του επιχειρηματία Ανδρέα Βγενόπουλου και άλλων 14 στελεχών της τράπεζας Marfin αλλά και σε βάρος της εφοπλίστριας Αγγελικής Φράγκου για την υπόθεση επισφαλούς δανειοδότησης της τελευταίας, με περίπου 200 εκατομμύρια ευρώ.

Η υπόθεση αφορά στη δανειοδότηση με περίπου 200 εκατομμύρια ευρώ χωρίς εξασφαλίσεις, σύμφωνα με την εκτίμηση των εισαγγελικών αρχών, της επενδυτικής εταιρείας IRF συμφερόντων της εφοπλίστριας Αγγελικής Φράγκου. Η δίωξη που ασκήθηκε στον κ. Βγενόπουλο και τα στελέχη της τράπεζας αφορά στην κατηγορία της απιστίας, ενώ στην κ. Φράγκου απαγγέλθηκε κατηγορία για ηθική αυτουργία στην απιστία και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

Η δίωξη ασκήθηκε μετά από έρευνα που διενέργησαν οι εισαγγελείς Αντώνης Ελευθεριάνος και Γιάννης Δραγάτσης με εντολή της Εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένης Ράικου, για τη συγκεκριμένη χρηματοδότηση, η οποία ξεκίνησε ως πρώτη πίστωση το 2006 με ποσό 75 εκατομμύρια ευρώ και δια μέσου αναχρηματοδοτήσεων έφτασε τα 200 εκατομμύρια ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία των εισαγγελέων, το δάνειο φαίνεται να είχε χορηγηθεί για να αγοραστούν από την επενδυτική εταιρεία μετοχές του ομίλου MIG και ΜRB, στον οποίο ανήκε η τράπεζα που ενέκρινε και χορήγησε το δάνειο.
Σύμφωνα με τη δικογραφία, η τράπεζα δεν εξασφαλίστηκε από τη συγκεκριμένη πίστωση και σύμφωνα με τα στοιχεία που συνέλεξαν, η επενδυτική δεν έχει αποπληρώσει το δάνειο.

Η προκαταρκτική εξέταση των υποθέσεων κατά της MIG, της Marfin Egnatia Bank και των εκπροσώπων της, είχε διενεργηθεί τον Ιούνιο του 2010, όταν η Εισαγγελέας Εφετών Αθηνών έθεσε τις σχετικές υποθέσεις στο αρχείο, αφού τότε δεν προέκυψε τέλεση αξιοποίνων πράξεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, ανασύρθηκε μέρος της δικογραφίας βάσει της οποίας ασκήθηκε η ποινική δίωξη σε βάρος του κ. Βγενόπουλου.

ΚΥΠΕ, Λευκωσία, Κύπρος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: