Ιστορική αποτυχία τυχόν διάλυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης τονίζει ο Μάρτιν Σουλτς




Εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση διαλυθεί, θα έχουμε μια “ιστορική αποτυχία”, τόνισε σήμερα ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, στις καταληκτικές του δηλώσεις με την ολοκλήρωση του τριήμερου σεμιναρίου για το μέλλον της Ευρώπης, που διοργάνωσε το Ευρωκοινοβούλιο στις Βρυξέλλες.

Η Ευρώπη, είπε, κινδυνεύει με κατάρρευση και ο ίδιος – όπως ανέφερε – δεν έχει ψευδαισθήσεις για την πραγματική κατάσταση πραγμάτων στην ΕΕ.

Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στο Brexit, λέγοντας ότι αυτή η απόφαση αφήνει τόσο την ΕΕ όσο και τη Βρετανία πιο αδύνατες. “Η κατάσταση, στα δικά μου μάτια, είναι δραματική,” τόνισε. Η ΕΕ απειλείται και εκ των ένδον και έξωθεν και προσπαθούμε πραγματικά να την κρατήσουμε ενωμένη.

“Εάν η ΕΕ αποτύχει, αποτυγχάνει μια ιδέα, δεν αποτυγχάνει ένας θεσμός,” πρόσθεσε. Τόνισε ωστόσο ότι προσφέρεται μια ευκαιρία να καταστεί η ΕΕ πιο δημοκρατική και πιο φιλελεύθερη. Απαντώντας σε ερώτηση για την απαισιοδοξία που παρουσίασε στις δηλώσεις του, είπε ότι πρέπει να περιγράψει την πραγματικότητα.

Αυτό, σημείωσε, είναι μια έκκληση για κινητοποίηση, ιδιαίτερα για ενεργοποίηση των νέων ανθρώπων στην Ευρώπη. Είπε ακόμα ότι δεν πρέπει να καταστραφεί η ΕΕ, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι αυτοί που πολεμούν το ευρωπαϊκό οικοδόμημα κερδίζουν εκλογές στις χώρες τους.

“Δεν πρέπει να παίζουμε το παιγνίδι επίρριψης ευθυνών,” είπε, σημειώνοντας ότι κάποιοι υιοθετούν την φιλοσοφία ότι η όποια επιτυχία είναι επιτυχία του δικού τους κράτους, αλλά η όποια αποτυχία οφείλεται στην ΕΕ.

Η ΕΕ, τόνισε, χρειάζεται να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων πολιτών, ενώ αναφέρθηκε, απαντώντας σε άλλες ερωτήσεις, σε λανθασμένη κατανομή του πλούτου, στην τραπεζική και οικονομική κρίση, εξελίξεις που συνέβαλαν στην έλλειψη εμπιστοσύνης.

ΚΥΠΕ, Λευκωσία, Κύπρος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: