Η Κομισιόν πιστεύει πως η συμφωνία CETA θα ψηφιστεί τελικά κανονικά




Η Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Εμπόριο Σεσίλια Μάλμστρεμ εξέφρασε σήμερα την πεποίθηση ότι στις 27 Οκτωβρίου θα υπογραφεί η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου ΕΕ-Καναδά (CETA), παραδεχόμενη, ωστόσο, ότι πρέπει να γίνουν ακόμα προσπάθειες για να πειστεί η Βαλονία του Βελγίου.

«Δεν έχουμε φθάσει ακόμα εκεί… Δεν είμαι σίγουρη ότι θα μπορέσουμε να λάβουμε μια απόφαση σήμερα … Πιστεύω ότι την επόμενη εβδομάδα θα μπορέσουμε να υπογράψουμε την διακήρυξη με την καναδική κυβέρνηση», δήλωσε η Επίτροπος, φθάνοντας στο Λουξεμβούργο για τη συνεδρίαση των 28 υπουργών Εμπορίου της ΕΕ.

Σε ό,τι αφορά τη Βαλονία, την γαλλόφωνη περιοχή στο νότιο Βέλγιο που αντιτίθεται στη CETA, η Μάλμστρεμ δήλωσε: «Έχουμε εργαστεί μαζί τους πολύ εντατικά τις τελευταίες ημέρες, προσπαθώντας να κατανοήσουμε τις ανησυχίες τους και να δούμε τι θα μπορούσαμε να κάνουμε για να τους ικανοποιήσουμε. Δεν έχουμε φθάσει ακόμα σε αυτό το σημείο».

«Αλλά συνεχίζονται οι συζητήσεις μαζί τους και με τη βελγική κυβέρνηση. Είμαι φύσει αισιόδοξη και πιστεύω ότι θα φθάσουμε σε αυτό το σημείο. Δεν είμαστε ακόμα εκεί», πρόσθεσε η Ευρωπαία Επίτροπος.

«Εδώ, πρέπει ακόμα να πειστεί κυρίως η περιοχή της Βαλονίας», παραδέχθηκε ο Βέλγος υπουργός Εξωτερικών Ντιντιέ Ρέιντερς, προσερχόμενος στη συνεδρίαση.

«Εάν δεν καταφέρουμε να υπογράψουμε μια πολύ καλή συμφωνία με μια χώρα όπως ο Καναδάς, έναν από τους στενότερους μας συμμάχους, αυτή θα είναι μια πολύ δύσκολη κατάσταση», δήλωσε η Μάλμστρεμ.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ δήλωσε σήμερα ότι δεν αναμένει να αποτύχει η σχεδιαζόμενη συμφωνία, αλλά ότι θα χρειαστεί κάποιος χρόνος για να απαντηθούν τα ερωτήματα που τέθηκαν από το Βέλγιο και άλλες χώρες.

«Δεν πιστεύω ότι η συμφωνία μπορεί να αποτύχει», δήλωσε ο Γκάμπριελ σε δημοσιογράφους πριν τη συνάντηση των υπουργών στο Λουξεμβούργο. «Ωστόσο, το Βέλγιο και η Ρουμανία, για παράδειγμα, συνεχίζουν να έχουν ερωτήματα που ίσως απαντηθούν σήμερα. Ίσως θα χρειαστούμε λίγο ακόμα χρόνο».

Η απόρριψη της CETA την περασμένη εβδομάδα από τους γαλλόφωνους του Βελγίου, η μοναδική σε όλη την ΕΕ, προκάλεσε έντονη διπλωματική δραστηριότητα, ενώ οι 28 υπουργοί Εμπορίου υποτίθεται ότι θα δώσουν σήμερα στο Λουξεμβούργο το ‘πράσινο φως’ για την υπογραφή της συνθήκης. Η υπογραφή της συμφωνίας θα πρέπει να λάβει χώρα στις 27 Οκτωβρίου στη σύνοδο ΕΕ-Καναδά στις Βρυξέλλες, παρουσία του Καναδού πρωθυπουργού Τζάστιν Τριντό.

Η υπουργός Διεθνούς Εμπορίου του Καναδά Κρίστια Φρίλαντ δήλωσε σε δημοσιογράφους στην Οτάβα ότι παραμένει «συγκρατημένα αισιόδοξη» για τη συμφωνία. «Αλλά σε αυτή τη φάση, η μπάλα είναι στο ευρωπαϊκή πλευρά του γηπέδου».

18/10/2016 12:04
ΑΠΕ-ΜΠΕ- AFP – Reuters – AP
Λουξεμβούργο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: