Η ευρεία πλειοψηφία στην Διάσκεψη των Προέδρων, υποχρεώνει την ΝΔ να αναλάβει τις ευθύνες της λέει το Μαξίμου




«Η ευρεία πλειοψηφία στην Διάσκεψη των Προέδρων, υποχρεώνει την ΝΔ να αναλάβει τις ευθύνες της», σημειώνει το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού. Τονίζει ότι η νέα πραγματικότητα που διαμορφώθηκε (των ισχυρών τάσεων συναίνεσης για την άμεση συγκρότηση του ΕΣΡ) υποχρεώνει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να μετακινηθεί, στην επόμενη Διάσκεψη, «από την ανοικτή υπονόμευση σε θέση ευθύνης».

Συγκεκριμένα, το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού επισημαίνει ότι «για πρώτη φορά, σήμερα, μετά από 5 συνεδριάσεις, διαμορφώθηκε, στην Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, ευρεία πλειοψηφία, πολύ κοντά στην συνταγματικά απαιτούμενη των 4/5».

Τονίζει ότι «διαμορφώνονται, έτσι, ισχυρές τάσεις συναίνεσης για την άμεση συγκρότηση του ΕΣΡ, που αποτελεί συνταγματική υποχρέωση».

Για να υπογραμμίσει: «Η νέα αυτή πραγματικότητα υποχρεώνει την ηγεσία της ΝΔ, να μετακινηθεί, επιτέλους, στην επόμενη συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων, από την ανοιχτή υπονόμευση σε θέση ευθύνης».

Ναι στην πρόταση Βούτση από ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, Δημοκρατική Συμπαράταξη και Ποτάμι

Άκαρπη κατέστη και η νέα Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, με τροποποιημένη εισήγηση του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση για τη συγκρότηση του ΕΣΡ, καθώς δεν συγκεντρώθηκαν τα 4/5.

Λίγο πριν την έναρξη της ψηφοφορίας ο Νίκος Βούτσης δέχθηκε το αίτημα των βουλευτών της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού και δεν επέμεινε στο όνομα του Βασίλη Μουλόπουλου για τη θέση του αντιπροέδρου του ΕΣΡ. Ως αντιπρόεδρο πρότεινε τελικώς τον Νίκο Κιάο και τον κ. Μουλόπουλο ως μέλος του ΕΣΡ.

Και αυτή η εισήγηση του προέδρου της Βουλής δεν συγκέντρωσε πλειοψηφία 4/5 καθώς μόνον 16 βουλευτές ψήφισαν «ναι», δηλαδή οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, των ΑΝΕΛ, του Ποταμιού και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, 6 βουλευτές δήλωσαν «παρών», δηλαδή, οι βουλευτές της ΝΔ και του ΚΚΕ, ένας βουλευτής δήλωσε «όχι», δηλαδή ο Μάριος Γεωργιάδης της Ένωσης Κεντρώων, και ένας βουλευτής απουσίαζε, ο Χρήστος Παππάς της Χρυσής Αυγής.

Λίγο νωρίτερα ο Νίκος Βούτσης είχε αποσύρει την αρχική εισήγησή του με προτεινόμενο για πρόεδρο του ΕΣΡ τον Βύρωνα Πολύδωρα, σημειώνοντας ότι ο ίδιος ο κ. Πολύδωρας είχε δηλώσει ότι η πρόταση στο πρόσωπο του πρέπει να παραμείνει μόνο εφόσον ενώνει τις πολιτικές δυνάμεις. Ακολούθησε ολιγόλεπτη διακοπή της διάσκεψης των προέδρων και επανάληψη της διαδικασίας με νέα εισήγηση.

Ο Πρόεδρος της Βουλής ανέγνωσε τα ονόματα που πρότεινε εκ νέου για πρόεδρο, αντιπρόεδρο και τα έξι μέλη του ΕΣΡ, υπάρχει και ένα έβδομο η Δήμητρα Παπαδοπούλου που έχει υπόλοιπο θητείας: Πρόεδρος ο Ροδόλφος Μορώνης, αντιπρόεδρος ο Βασίλης Μουλόπουλος και μέλη Πόπη Διαμαντάκου, Βασίλης Καραποστόλης, Νίκος Κιάος, Λίλιαν Μήτρου, Δήμητρα Παπαδοπούλου (σ.σ.διανύει ήδη θητεία), Αγγελική Σγιώρα, Ιωάννης Τζαννετάκος.

Οι προτάσεις αυτές είναι προτάσεις που έχουν το αξιοκρατικό κριτήριο, δηλαδή τη γνώση του αντικειμένου, είπε ο Νίκος Βούτσης και διευκρίνισε ότι η πρόταση αυτή θα τεθεί σε ψηφοφορία.

Νωρίτερα, αναφορικά με την κυβερνητική τροπολογία, ο πρόεδρος της Βουλής είπε ότι αυτή αφορά στην ουσία ένα άρθρο (2Α του Ν. 4339/2015) που είναι καταργημένο. Ο Νίκος Βούτσης πρόσθεσε πάντως ότι ο νόμος 4339/2015 είναι ο πρώτος νόμος που ρυθμίζει το τηλεοπτικό τοπίο και με μια σειρά άρθρων (άρθρα 1, 11, 12,13,14, 15) με τρόπο συγκεκριμένο ισχυροποιεί τις διαδικασίες, τον ελεγκτικό, εποπτικό ρόλο του ΕΣΡ. Θύμισε επίσης ότι το 2Α του Ν. 4339/2015 αφορούσε μόνο την πρώτη εφαρμογή του νόμου εφόσον δεν ήταν δυνατό να υπάρξει ΕΣΡ.

Ο Νίκος Δένδιας είπε ότι η ΝΔ έθεσε ευρύτερα νομικό ζήτημα, δηλαδή την ανάγκη να υπάρξει μια σαφής διάταξη διότι είναι ασαφής και ανεπαρκής και δευτερευόντως η ΝΔ αναφέρθηκε στα πρόσωπα. «Τι νόημα να μεταβάλλετε πρόταση και να επιδιώξετε να επιτύχετε πλειοψηφία; Βοηθά τη συναίνεση αυτό;», είπε ο Νίκος Δένδιας και μίλησε για προσπάθεια επίτευξης αρνητικού αποτελέσματος σημειώνοντας ότι δεν είναι σωστό να αιφνιδιάζεται η αντιπολίτευση με νέα πρόταση, «εκτός και στόχος είναι η επίτευξη αρνητικής πλειοψηφίας».

«Εμείς βλέπουμε ότι η πρότασή σας είναι εποικοδομητική», είπε αντίθετα ο Ανδρέας Λοβέρδος. Αυτή την ώρα η Διάσκεψη έχει διακόψει.

«Είναι η 5η Διάσκεψη που συζητείται αυτό το ζήτημα. Οι 4 προηγούμενες δεν είχαν αποτέλεσμα και κηρύχθηκαν άγονες. Η απόφαση του ΣτΕ ήταν οπωσδήποτε μια τομή στη διαδικασία, όπως είχαμε επισημάνει. Από αρκετές πλευρές είχε επισημανθεί ότι η απόφαση θα οδηγούσε στην άμεση επιλογή σύστασης του ΕΣΡ. Η έκδοση της απόφασης του ΣτΕ θα γίνει μετά από 1,5 με 2 μήνες κατ΄ελάχιστο, σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση, και άρα είναι σαφές ότι θα πρέπει να προχωρήσουμε τουλάχιστον όσον αφορά το ΕΣΡ ανεξαρτήτως της μελέτης της απόφασης», είπε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης ανοίγοντας τη Διάσκεψη των Προέδρων που συνέρχεται σήμερα για τη συγκρότηση του ΕΣΡ.

«Η σύσταση του ΕΣΡ δεν συναρτάται με οποιαδήποτε άλλη διαδικασία και γι΄αυτό θα έπρεπε να υπάρχει ΕΣΡ ανεξαρτήτως των υπολοίπων διαδικασιών, πολιτικές αντιπαραθέσεις, συγκρούσεις, απόφαση ΣτΕ κλπ, διότι είναι μεγάλη η έλλειψη ότι εδώ και 13 με 14 μήνες δεν ασκεί τον ρόλο του το ΕΣΡ», είπε ο πρόεδρος της Βουλής και πρόσθεσε: « ‘Αρα μπορούμε και πρέπει να προχωρήσουμε το ταχύτερο δυνατό. Είναι σαφές ότι η συνταγματική επιταγή για τη διαμόρφωση της μεγάλης πλειοψηφίας των 4/5, πλειοψηφία που απέδειξε αυτή η Βουλή ότι μπορεί να επιτευχθεί, διότι έχει προχωρήσει στη συγκρότηση άλλων αρχών- αυτή η αρχή είναι υποχρέωση συνταγματική δεν είναι σύσταση. Ζητάει από το πολιτικό σύστημα να ικανοποιήσει αυτή την αρχή και άρα εκ των πραγμάτων αποτελεί συνταγματικό ατόπημα ότι το πολιτικό σύστημα, εμείς ως προς αυτή την υποχρέωσή μας δεν έχουμε ανταποκριθεί».

«Οι αρμοδιότητες ως προς τη συνολική διαδικασία αδειοδότησης, σε όλα τα πεδία και σταθμούς της περνούν στο ΕΣΡ. Έχει κατατεθεί η τροπολογία στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Ναυτιλίας», έκανε γνωστό ο Νίκος Βούτσης ενώ σε σχέση με τον κ. Πολύδωρα παρατήρησε ότι και στις 4 προηγούμενες ανεξάρτητες αρχές τα πιθανά ασυμβίβαστα για τα πρόσωπα, αναλύονται πριν γίνει το ΦΕΚ και αν υπάρχει τεκμήριο ασυμβιβάστου μελετάται. «Τα όποια ασυμβίβαστα τα γνωρίζουμε και επ αυτού αν υπάρξει διαφορετική άποψη γίνονται τεκμηριώσεις των ασυμβιβάστων και αν δεν αρθούν επανέρχεται το θέμα στη διάσκεψη.

Αρα δεν είναι κάτι που μας ξέφυγε το θέμα που εγείρεται για τον κ. Πολύδωρα», είπε ο Νίκος Βούτσης.

Για τη θέση του προέδρου του ΕΣΡ ο Πρόεδρος της Βουλής ανακοίνωσε ότι προτείνεται ο Β. Πολύδωρας και για τη θέση αντιπροέδρου ο Ροδόλφος Μορώνης.

«Η ΝΔ αντιμετωπίζει συνολικά την κυβέρνηση με εξαιρετική καχυποψία και αυτό έχει να κάνει με την τακτική της επί μακρά σειρά μηνών. Αποτέλεσε κορύφωση της κυβερνητικής πρακτικής και προκάλεσε ζημία η δήλωση της κυβερνητικής εκπροσώπου με την εκδήλωση πλήρους ασέβειας στο θεσμό του ΣτΕ», είπε ο Νίκος Δένδιας και πρόσθεσε ότι η επιλογή υποψηφίου προέδρου του ΕΣΡ έγινε, όχι από τον πρόεδρο της Βουλής αλλά από τον πρωθυπουργό, γεγονός που αποτελεί ευθεία παρέμβαση στα της Βουλής.

Ο κ. Δένδιας αναφερόμενος στην τροπολογία, σχολίασε ότι εάν η κυβέρνηση επιθυμεί πραγματικά την επίλυση αυτού του προβλήματος οφείλει να έρθει σε συνεννόηση με τα κόμματα και παρέπεμψε στην πρόταση της ΝΔ. Υπογράμμισε ότι με βάση την τροπολογία της κυβέρνησης γίνεται λόγος σε αναστολή του άρθρου 2Α και δεν γίνεται καν λόγος ακύρωση. Υπογράμμισε την ανάγκη για πλήρη επιστροφή όλων των αρμοδιοτήτων στο ΕΣΡ και να ακολουθήσει στη συνέχεια η επιλογή των κατάλληλων προσώπων για το ΕΣΡ.

Κατάργηση και όχι αναστολή των διατάξεων Παππά ζήτησε ο Ανδ. Λοβέρδος

«Ανήκουμε στις πολιτικές δυνάμεις που από την πρώτη συνεδρίαση λέγαμε ότι θα πρέπει να εφαρμοστεί το Σύνταγμα. Εμείς θέλαμε να συγκροτηθεί το όργανο υπό την προϋπόθεση εφαρμογής του Συντάγματος», τόνισε από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη ο Ανδρέας Λοβέρδος και υπογράμμισε ότι πρέπει να μελετηθεί η απόφαση του ΣτΕ.

Αναφερόμενος στην τροπολογία της κυβέρνησης, ο κ. Λοβέρδος σημείωσε πως οι διατάξεις Παππά δεν καταργούνται, αλλά αναστέλλονται. Ζήτησε, λοιπόν, κατάργηση των διατάξεων. «Πιστεύουμε ότι αυτό το φέρνει στη Βουλή σήμερα και αύριο θα το αλλάξει», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Λοβέρδος ζήτησε ολιγόλεπτη διακοπή, προκειμένου το προεδρείο να επικοινωνήσει με τον υπουργό Επικρατείας και να του ζητήσει να αλλάξει την τροπολογία και να μην προβλέπει αναστολή, αλλά κατάργηση. Επίσης, ζήτησε από τον κ. Βούτση να εγγυηθεί ότι εφόσον προβλεφθεί κατάργηση, δεν θα αλλοιωθεί ο πυρήνας της διάταξης. Εξέφρασε, δε, και αντιρρήσεις για το πρόσωπο του κ. Πολύδωρα. Παράλληλα, ανέφερε ότι το κόμμα του θα πρότεινε τον καθηγητή Γιώργο Σωτηρέλη, διευκρινίζοντας, πάντως, ότι το κόμμα δεν έχει μιλήσει μαζί του για να διερευνήσει αν θα τον ενδιέφερε η θέση του προέδρου του ΕΣΡ.

«Παρών» από το ΚΚΕ από θέση αρχής απέναντι στον ρόλο των ανεξάρτητων Αρχών

«Παρών» δήλωσε ότι θα ψηφίσει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, από θέση αρχής του κόμματος απέναντι στον ρόλο των ανεξάρτητων Αρχών. Επίσης, κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης των Προέδρων για το ΕΣΡ, ο κ. Παφίλης ανέφερε ότι τα ονόματα που προτείνονται για το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης οδηγούν σε πολιτικά συμπεράσματα.

Παρών από τη Χρυσή Αυγή

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής Χρ. Παππάς δήλωσε ότι το κόμμα του σε αυτή τη διάσκεψη θα ψηφίσει παρόν. Ζήτησε επίσης αλλαγή στον Κανονισμό της Βουλής διότι το «τρίτο κόμμα εκπροσωπείται μόνο από έναν βουλευτή και διαμορφώνεται μια πλαστή πλειοψηφία στη Διάσκεψη».

Πονηρή η αναστολή της διάταξης Παππά που ορίζει η τροπολογία της κυβέρνησης, δήλωσε ο Δ. Κρεμαστινός

«Η λέξη αναστολή έχει την πονηριά ότι κάτι θα γίνει στη συνέχεια. Και ο κόσμος δεν είναι απονήρευτος», σχολίασε για την τροπολογία της κυβέρνησης ο Δημήτρης Κρεμαστινός, κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης των Προέδρων για τη συγκρότηση του ΕΣΡ. «Δεν μπορεί αρχηγός κόμματος να γίνει πρόεδρος του ΕΣΡ», πρόσθεσε ο κ. Κρεμαστινός, για την πρόταση σχετικά με την υποψηφιότητα του Β. Πολύδωρα.

Πυροδοτείται σύγκρουση στα άκρα για μια ανεξάρτητη αρχή, είπε ο Γ. Βαρεμένος

«Είναι πολιτικές και εξωπολιτικές οι διαστάσεις του φαινομένου να μην μπορούμε να προχωρήσουμε στη συγκρότηση του ΕΣΡ», είπε ο Γιώργος Βαρεμένος από τον ΣΥΡΙΖΑ. «Θα φτάσουμε μέχρι του σημείου, πότε το δικαστήριο θα καθαρογράψει ή όχι την απόφαση;», αναρωτήθηκε και πρόσθεσε ότι αυτή η κατάσταση είναι μια λογική εκτροπής. «Φτάσαμε στο σημείο να ερωτάται κάποιος τι θα κάνουμε με το ΕΣΡ και να απαντάει εκλογές. Μπαίνουμε σε ατραπούς με αφορμή τη συγκρότηση μιας ανεξάρτητης αρχής. Φτάσαμε εδώ. Πυροδοτείτε μια σύγκρουση, αλλά δεν μπορούμε να φτάσουμε στα άκρα και να μετατρέψουμε ένα θέμα νομικό ή συνταγματικό, σε σύγκρουση με όρους εμφυλιοπολεμικούς», είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

 Αναδιατύπωση της κυβερνητικής τροπολογίας ζήτησε ο Σπύρος Λυκούδης

«Είναι σαφές και πεντακάθαρο ότι δεν μπορεί να είμαστε διαχυμένοι στις εντυπώσεις. Ή καταργείται ή αναστέλλεται η διάταξη», είπε ο Σπύρος Λυκούδης από το Ποτάμι, για την τροπολογία της κυβέρνησης και ζήτησε να προβλεφθεί κατάργηση της διάταξης του νόμου 4339/2015 και όχι αναστολή, όπως η τροπολογία αναφέρει.

Η πρόταση που είχατε φέρει για τον κ. Μορώνη είχε τύχει ευμενέστατης αποδοχής, είπε ο κ. Λυκούδης και τόνισε ότι ο Γιάννης Τζαννετάκος θα μπορούσε να είναι πρόταση, όπως και ο κ. Σωτηρέλης, με το κύρος που έχει. «Μα στα αλήθεια, θεωρείτε ότι μπορεί ο κ. Πολύδωρας να είναι μια πρόταση συναινετική», είπε και τόνισε ότι η πρόταση με τον κ. Πολύδωρα δεν μπορεί να τύχει συναινέσεως. Αναδιατυπώστε την τροπολογία και ξανασκεφτείτε το ζήτημα του προέδρου του ΕΣΡ, είπε ο κ. Λυκούδης.

Η πρόταση για τον Β. Πολύδωρα ήταν μια ενέργεια από την πλευρά του προεδρείου και της κυβέρνησης για τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση, δήλωσε ο Δουζίνας

«Το Σύνταγμα προβλέπει κατ΄αρχάς ομοφωνία και αν αυτή δεν επιτευχθεί, προβλέπει πλειοψηφία με τα 4/5 διότι το Σύνταγμα θέλει ευρύτατη συναίνεση», είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Δουζίνας και προσέθεσε: «Σημαίνει ότι τα κόμματα πρέπει να συμφωνήσουν μεταξύ τους διαφορετικά δεν έχουμε ΕΣΡ».

Για την πρόταση αναφορικά με τον Βύρωνα Πολύδωρα είπε: «Ένα κόμμα της Αριστεράς επιλέγει κάποιον πολιτικό με μεγάλη πείρα, βασικό στέλεχος της δεξιάς παράταξης. Έχουμε μια ακόμα ενέργεια από την πλευρά του προεδρείου και της κυβέρνησης για να έχουμε τη μεγαλύτερη

δυνατή συναίνεση».

Η διατύπωση της τροπολογίας Παππά, είναι τέτοια ώστε να μην εγερθούν απαιτήσεις έναντι του Δημοσίου, είπε ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης

«Μετά από πάρα πολλή σκέψη και μετά από πολλές συζητήσεις με νομικούς, επελέγη αυτή η διατύπωση για να μην υπάρξουν απαιτήσεις έναντι του ελληνικού Δημοσίου», διευκρίνισε ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, απέναντι στις αιτιάσεις σχετικώς με την διατύπωση της τροπολογίας Παππά, περί αναστολής του άρθρου του άρθρου 2Α του ν. 4339/2015 που αφορά την χορήγηση των τηλεοπτικών αδειών – όπως προστέθηκε με το άρθρο τρίτο του ν. 4367/2016.

«Το ότι λέει η τροπολογία ότι «αναστέλλεται» το άρθρο και δεν «καταργείται», δεν σημαίνει επιφύλαξη της κυβέρνησης ώστε να επιτραπεί κάτι άλλο» είπε ο κ. Βούτσης και εγγυήθηκε προσωπικώς χωρίς κανέναν ενδοιασμό, ότι δεν πρόκειται να υπάρξει υπαναχώρηση. «Η διατύπωση περί αναστολής είναι ακριβέστατη με την επιφύλαξη της οριστικής καταγραφής, όχι για να αλλάξει η απόφαση, αλλά για να μην υπάρξουν ενδιάμεσα εύλογες ή μη εύλογες, αλλά πάντως σοβαρές αιτιάσεις και προσδοκίες, εκ μέρους όσων ήταν υπερθεματιστές στον διαγωνισμό», προσέθεσε ο πρόεδρος της Βουλής.

«Ο πρωθυπουργός πρέπει να περιοριστεί στα καθήκοντά του. Δεν έπρεπε να αναμιχθεί στο έργο της Διάσκεψης των προέδρων της Βουλής», είπε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης 

Στα αδιέξοδα που δημιουργεί η υφιστάμενη διαδικασία για την συγκρότηση των ανεξάρτητων αρχών, αναφέρθηκε o Βαγγέλης Μεϊμαράκης. Σημείωσε επίσης ότι η δημοσιοποίηση ονομάτων δεν βοηθάει, πολύ περισσότερο που εν προκειμένω το ζήτημα αφορά τα κανάλια.

«Δεν κάνει να λέμε δημοσίως ονόματα. Ο πρωθυπουργός πρέπει να περιοριστεί στα δικά του καθήκοντα και να αφήσει εσάς να ασκήσετε τον ρόλο σας. Όπως έδρασε ο πρωθυπουργός, ήθελε μάλλον να κάψει και αυτή την προσπάθεια», είπε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης απευθυνόμενος στον Νίκο Βούτση.

«Το πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο και αντί η κυβέρνηση να έρθει και να βοηθήσει εσάς στο έργο σας, έφερε ένα νόμο που αφαίρεσε αρμοδιότητες από το ΕΣΡ», είπε ο κ. Μεϊμαράκης και παρατήρησε ότι η «γέφυρα» για την οποία σήμερα μιλάει η κυβέρνηση, θα μπορούσε να είχε γίνει πέρσι αντί για τον νόμο 4339/2015.

Δεν συμμερίστηκε επίσης την άποψη ότι η πρόνοια περί «αναστολής» της κυβερνητικής τροπολογίας για τις τηλεοπτικές άδειες, είναι για να μην εγείρουν απαιτήσεις υπερθεματιστές. Δήλωσε επίσης ότι η τροπολογία αυτή της κυβέρνησης δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή.

«Η κυβέρνηση καλλιεργεί την καχυποψία διότι επέλεξε να αναμιχθεί στον ποιον θα προτείνει η Διάσκεψη των Προέδρων για το ΕΣΡ», είπε και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι είναι εκείνη που σαμποτάρει τη συγκρότηση του ΕΣΡ.

“Το ΕΣΡ είχε τις αρμοδιότητες να κάνει διαγωνισμό και δεν τις άσκησε ποτέ” είπε η Τασία Χριστοδουλοπούλου 

«Το ΕΣΡ είχε πάντα τις αρμοδιότητες να κάνει διαγωνισμό, να κάνει την αδειοδότηση. Δεν το έκανε ποτέ. Τους εγκάλεσε κανείς γι΄αυτό; Έλειπε η πολιτική βούληση που το ΕΣΡ δεν είχε το σθένος να προχωρήσει το διαγωνισμό», είπε η Τασία Χριστοδουλοπούλου (ΣΥΡΙΖΑ) και είπε ότι επί κυβερνήσεως Παπαδήμου, είχε κατατεθεί στη Βουλή διάταξη από τον κ. Βορίδη που μετέφερε αρμοδιότητα στον υπουργό για τον αριθμό των αδειών.

Σε σχέση με την υποψηφιότητα του Β. Πολύδωρα, παρατήρησε ότι «πραγματικά δεν είναι θέμα προσώπου» αλλά εκείνο που απαιτείται είναι να συγκροτηθεί το ΕΣΡ – και επειδή δεν αρκεί για να ενεργοποιήσει ένα διαγωνισμό το ΕΣΡ από μόνο του, χρειάζεται μια πολιτική πρωτοβουλία για την ενεργοποίηση του διαγωνισμού

Κατάργηση του νόμου Παππά και πρόταση κοινής αποδοχής για τα πρόσωπα του ΕΣΡ, ζήτησε ο Μάριος Γεωργιάδης

Ο Μάριος Γεωργιάδης από την Ένωση Κεντρώων υπογράμμισε ότι το ΕΣΡ πρέπει να συσταθεί άμεσα αλλά όχι με λύσεις προσχηματικές. Τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει μια δεσμευτική τελική πρόταση προς ψήφιση ως προς τα άτομα και να καταργηθεί προηγουμένως ο νόμος Παππά. «Δεν μπορώ να συναινέσω υπό αυτές τις συνθήκες», είπε ο βουλευτής.

Η πρόταση της ΝΔ δεν προβλέπει διαγωνισμό για τα κανάλια για άδειες με ευτελές τίμημα, είπε ο Μάκης Μπαλαούρας

Το ΣτΕ παρακολουθούσε επί 27 χρόνια αυτήν την αεροπειρατεία και είπε ότι η κατάσταση στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο είναι απαράδεκτη και αντισυνταγματική, είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Μάκης Μπαλαούρας.

« Η ΝΔ κατέθεσε μια πρόταση η οποία ουσιαστικά μιλάει για μια μη διαγωνιστική διαδικασία. Δηλαδή τι θα κάνει το κράτος, θα δίνει τις άδειες με ένα ευτελές τίμημα; Θα βάλει προϋποθέσεις και υποχρεώσεις για τους εργαζόμενους;», είπε ο κ. Μπαλαούρας και απευθυνόμενος στους βουλευτές της ΝΔ ρώτησε: «Δηλαδή πείτε ευθέως τι θέλετε; Να επιστρέψει το κράτος τα λεφτά στους καναλάρχες;».

 Η κυβέρνηση έχασε μια ιστορική ευκαιρία να σπάσει το τρίγωνο της διαπλοκής, είπε ο Σπύρος Δανέλλης

«Λυπάμαι που η κυβέρνηση έχασε μια ιστορική ευκαιρία να πιστωθεί την ανασύνταξη και ρύθμιση ενός κρίσιμου πεδίου και να σπάσει το τρίγωνο της διαπλοκής. Επέλεξε αντί για τις συνταγματικές επιταγές, το νόμο Παππά, τον απερίγραπτο διαγωνισμό και τα όσα ακολούθησαν την απόφαση του ΣτΕ», ανέφερε ο βουλευτής του Ποταμιού Σπύρος Δανέλλης και πρόσθεσε ότι η σημερινή τροπολογία της κυβέρνησης, δεν έχει την ευψυχία της κατάργησης της αρχικής διάταξης Παππά.

Είπε ακόμη, ότι ο προταθείς για πρόεδρος του ΕΣΡ δεν βρίσκει σύμφωνο το Ποτάμι και έκανε έκκληση να μην προχωρήσει η διάσκεψη σε ψήφιση αυτής της πρότασης, ώστε να υπάρξει μια πρόταση που θα καλύπτει τα εχέγγυα μιας απόφασης που ο συνταγματικός νομοθέτης επιτάσσει.

Το ΕΣΡ ήταν ανύπαρκτο, τόνισε ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος

«Το ΣτΕ είχε πάρει το 2011 απόφαση, ότι όλο το τοπίο είναι αντισυνταγματικό, και ακολούθησε η απόφαση για την υποχρέωση είσπραξης τελών συχνοτήτων. Ο περίφημος διαγωνισμός για την DIGEA δεν έγινε από το ΕΣΡ», είπε ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος από τους Ανεξάρτητους Έλληνες και τόνισε ότι το ΕΣΡ ήταν ανύπαρκτο, σημειώνοντας ότι είχε φτάσει μέχρι του σημείου να έχει σχεδόν ισόβιο πρόεδρο.

Ανέφερε επίσης ότι «δεν είναι ο νόμος Παππά, αλλά ένας νόμος που ψηφίστηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία».

Για τον Βύρωνα Πολύδωρα είπε ότι είναι αδέκαστος και ποτέ δεν είχε σχέση με οτιδήποτε απαξίωσε το πολιτικό προσωπικό, εδώ και χρόνια.

«Βλέποντας τον Β. Πολύδωρα μου έδωσε την εντύπωση ότι δεν τον ενδιέφερε η θέση στο ΕΣΡ αλλά η θέση της κ. Γεροβασίλη στον επόμενο ανασχηματισμό», δήλωσε ο Ν. Κακλαμάνης 

«Περίμενα ότι η κυβέρνηση θα άρπαζε την ευκαιρία και θα έφερνε σήμερα μια γενναία τροπολογία, θα την ψηφίζαμε όλοι, και μετά με τη γνωστή διαδικασία θα ερχόμασταν στο γραφείο σας κύριε πρόεδρε να βρούμε την κοινή συνισταμένη στα πρόσωπα για το ΕΣΡ», είπε ο Νικήτας Κακλαμάνης μιλώντας στην συνεδρίαση της Διάσκεψης των προέδρων της Βουλής. «Αντί αυτών, η κυβέρνηση έφερε μια άτολμη τροπολογία, μια τροπολογία σαν να θέλει ο κ. Παππάς να περιορίσει τις πολιτικές απώλειες διότι είχε επάνω του το θέμα» συμπλήρωσε.

«Είμαι φίλος και έχω κοινούς αγώνες με τον Β. Πολύδωρα. Αλλά αυτά τα δύο δεν θα με έκαναν να αποστώ από την συντεταγμένη θέση του κόμματος μου. Πρέπει όμως να πω, ότι βλέποντας τον Β. Πολύδωρα στην ΕΡΤ, μου έδωσε την εικόνα ότι δεν τον ενδιέφερε η θέση για το ΕΣΡ, αλλά η θέση της κυρίας Γεροβασίλη στον επόμενο ανασχηματισμό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Νικήτας Κακλαμάνης. Κ. Βλ.

«Πολιτικά καταχρηστική η στάση της αντιπολίτευσης για τη συγκρότηση του ΕΣΡ», ανέφερε στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Α. Συρίγος

«Πολιτικά καταχρηστική» χαρακτήρισε τη συμπεριφορά και στάση της αντιπολίτευσης στο ζήτημα της συγκρότησης του ΕΣΡ, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αντώνης Συρίγος. «Τίποτα δεν μας εμποδίζει σήμερα να προχωρήσουμε σε απόφαση για το ΕΣΡ. Οι αναφορές στα πρόσωπα είναι ρητορικές, διότι ακόμη και αν δεν υπήρχαν αυτά τα πρόσωπα σήμερα, πάλι δεν θα καταλήγαμε σε απόφαση», ανέφερε.

Για τον Β. Πολύδωρα είπε, ότι παρότι είναι αντίθετος πολιτικά μαζί του, είναι ένας άνθρωπος έντιμος με μακρά θητεία στο δημόσιο βίο.

Στ. Θεοδωράκης από την Καλαμάτα για τη Διάσκεψη των Προέδρων: Θέλουμε να συγκροτηθεί ένα ΕΣΡ

Αναφορικά με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, ο κ. Θεοδωράκης είπε ότι η πρόταση του Ποταμιού παραμένει η ίδια, ότι «η ανάγκη της χώρας είναι περισσότερα κανάλια, περισσότεροι εργαζόμενοι, περισσότερα λεφτά στα δημόσια ταμεία και περισσότερη διαφάνεια σε σχέση με την προέλευση των χρημάτων». Για την σημερινή Διάσκεψη των Προέδρων για την εκλογή νέου ΕΣΡ, είπε ότι «θα επιμείνουμε γιατί και έχουμε τα πρόσωπα και θέλουμε να συγκροτηθεί ένα ΕΣΡ». «Θέλουμε», είπε, «να ξεπεράσουμε και αυτή την δυσάρεστη εποχή αλλά και να μη γυρίσουμε στα λάθη του παρελθόντος. Να μη γυρίσουμε σε ένα περιβάλλον που κανείς δεν πληρώνει και κανείς δεν υπολογίζει κανέναν».

«Μην ακούτε τις φήμες», σχολίασε για το ενδεχόμενο συνεργασιών, για να τονίσει πως «το Ποτάμι θα επιμείνει ,καθώς δεν γεννήθηκε για να βελτιώσει απλώς τα άλλα κόμματα, ήρθε για να αλλάξει το πολιτικό σύστημα». «Θα παραμείνουμε Ποτάμι, θα επιμείνουμε και ελπίζουμε ο κόσμος να καταλάβει την ανάγκη να υπάρχει ένα γερό Ποτάμι, ένα δυνατό Ποτάμι, ένα ορμητικό Ποτάμι, ένα καθαρό Ποτάμι που θα τα αλλάξει όλα στη χώρα χωρίς όμως να την γκρεμίσει», σημείωσε.

Τέλος, για την πιθανότητα πρόωρων εκλογών, σχολίασε ότι «οι πρώτες ενδείξεις λένε ότι δεν θα πάμε σε εκλογές αλλά ποιος ξέρει τι σκέφτεται ο κ. Τσίπρας».

Γ. Τραγάκης στην Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής που συνεδριάζει για την συγκρότηση του ΕΣΡ: Ζητάμε εκλογές, όχι για το ΕΣΡ, αλλά γιατί η κυβέρνηση κάνει κακό στον τόπο

«Η ΝΔ δεν κατέθεσε νομοθετική πρωτοβουλία αν και θα μπορούσε», είπε ο Γιάννης Τραγάκης και πρόσθεσε: «Εμείς μεταφέραμε όλες τις αρμοδιότητες στο ΕΣΡ όπως ορίζει το Σύνταγμα. Η κυβέρνηση μας κατηγόρησε ότι δεν κάνουμε διαγωνισμό. Εμείς είπαμε ότι είμαστε πρόθυμοι να συζητήσουμε που συμπίπτουμε και που διαφωνούμε για να βρούμε μια καλή συμφωνία που θα μας βγάλει από το αδιέξοδο. Ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε εκλογές και θα ζητάει εκλογές, όχι για το ΕΣΡ αλλά διότι πιστεύουμε ότι αυτή η κυβέρνηση περισσότερο κακό παρά καλό κάνει στον τόπο», δήλωσε ο κ. Τραγάκης.

Επικρίσεις για την στάση της αντιπολίτευσης από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Απάντηση από τον Νίκο Δένδια.

«Δεν υπάρχει κανένα απολύτως σοβαρό επιχείρημα για να μην προχωρήσουμε», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Μαντάς και αναρωτήθηκε: «Γιατί τόσα χρόνια επί υπάρξεως ΕΣΡ, δεν έγινε ποτέ μα ποτέ, διαδικασία νόμιμης αδειοδότησης και συνεχώς δίναμε παρατάσεις; Δεν έχω ακούσει μέχρι τώρα πειστική απάντηση. Είναι καλύτερο να έχουμε ΕΣΡ ή όχι; Εγώ πιστεύω ότι είναι προτιμότερο να έχουμε ΕΣΡ. Κι όμως αυτή τη συνταγματική επιταγή, δεν μπορούμε να την πετύχουμε», ανέφερε ο κ. Μαντάς.

«Δεν μπορεί μια δικαστική απόφαση να οδηγήσει σε κλίμα αποσταθεροποίησης, στο οποίο πολιτικές δυνάμεις ποντάρουν σε αυτό», δήλωσε η Χαρά Καφαντάρη και τόνισε ότι το Σύνταγμα επιτάσσει κλίμα συναίνεσης. Αναφερόμενη στην πρόταση για τον Β. Πολύδωρα, είπε ότι δείχνει ακριβώς αυτό το κλίμα συναίνεσης που επιδιώκει η κυβέρνηση. «Πρέπει σήμερα να καταλήξουμε σε απόφαση αναλαμβάνοντας ο καθένας την ευθύνη του», είπε η Χαρά Καφαντάρη.

«Η αντιπολίτευση δεν έχει μόνο δικαιώματα αλλά και υποχρεώσεις. Και αυτή την υποχρέωση τονίζει η απόφαση του ΣτΕ», ανέφερε ο βουλευτής Κωνσταντίνος Γαβρόγλου και επέκρινε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τη δήλωσή του ότι υπονομεύονται οι θεσμοί. «Καλό είναι να μην παίζουμε με τους θεσμούς. Θα τους βρούμε μπροστά μας και κάποια στιγμή θα πάρουν εκδίκηση οι θεσμοί», είπε και τόνισε ότι το πολιτικό ζήτημα είναι αν οι πολιτικές δυνάμεις θέλουν να μπει τάξη στην κατάσταση με τα κανάλια.

Η παρέμβαση του κ. Γαβρόγλου προκάλεσε την αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου Νίκου Δένδια, που υπογράμμισε ότι τα στελέχη της ΝΔ, για να κρατήσουν ένα καλό κλίμα στη διάσκεψη δεν έκαναν αναφορές αντίστοιχες. «Θα περίμενα τότε να υπάρξουν σχόλια και για όσα είπε η κ. Γεροβασίλη για την απόφαση του ΣτΕ. Δεν πάει έτσι. Είναι ιδιόρρυθμη η αντίληψη ότι η απόφαση του ΣτΕ δημιουργεί βάρος για την αντιπολίτευση και δεν δημιουργεί βάρος για την κυβέρνηση που βγάζει το νόμο αντισυνταγματικό. Λοιπόν, θα παρακαλούσα θεσμικά να αντιμετωπίζεται ο θεσμικός ρόλος του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης», είπε ο Νίκος Δένδιας.

Ο Νίκος Μανιός σχολιάζοντας την κριτική για τον Β. Πολύδωρα ανέφερε: «Ο κ. Λοβέρδος θυμήθηκε την ζαρντινιέρα. Αν θυμηθώ εγώ πόσο ξύλο έχω φάει όλα αυτά τα χρόνια, δεν θα τελειώσουμε. Ο Β. Πολύδωρας ήταν πρόταση για να καταδειχθεί η πρόθεση συναίνεσης.

Ο Τάσος Κουράκης είπε ότι η πρόταση του Νίκου Βούτση είναι μια συναινετική πρόταση, και πρόσθεσε: «Θα ήθελα σε συνεννόηση με τον αρμόδιο υπουργό, να δούμε αν μπορεί να διορθωθεί αυτή η αμφιβολία σε σχέση με την κυβερνητική τροπολογία (σ.σ. αναφορικά με την «αναστολή» ή «κατάργηση» της διάταξης του άρθρου 2Α) και μετά να συνεχίσουμε απόψε στη συγκρότηση του ΕΣΡ»

Ν. Δένδιας: Δεν θα ψηφίσουμε, ούτε αυτή, ούτε και άλλη πρόταση, αν δεν συμφωνήσουμε πρώτα σε κείμενο για την κατάργηση του νόμου Παππά

Ο Νίκος Δένδιας, μετά την επανάληψη της Διάσκεψης των Προέδρων και την ανάγνωση της νέας εισήγησης του Νίκου Βούτση, είπε ότι η ΝΔ έχει εκφράσει διαχρονικά την αντίθεση της με το νόμο 4339 και έχει τονίσει ότι η κυβέρνηση οφείλει να αποσύρει το νόμο και τότε θα στέρξει στη συγκρότηση του ΕΣΡ.

«Λυπάμαι που χρειάζεται να τοποθετηθώ εκ νέου. Αναγκάζομαι να επαναλάβω, ότι εμείς εκφράσαμε διαχρονικά σαφέστατη αντίθεση στο νόμο Παππά και στην τροπολογία η οποία αφορά το άρθρο 2α. Το ΣτΕ, έστω και αν δεν έχουμε την απόφαση, δικαίωσε τη ΝΔ. Είπαμε κατόπιν αυτού, ότι η κυβέρνηση οφείλει να αποσύρει αυτόν τον νόμο και ιδίως τις διατάξεις που είναι αντισυνταγματικές και αμέσως θα στέρξουμε στη σύσταση του ΕΣΡ. Η κυβέρνηση αφού ύβρισε τη δικαιοσύνη, εξεφράσθη με όποιον τρόπο εξεφράσθη, πέραν των θεσμών, δια του πρωθυπουργού επέλεξε την πρόταση για το ΕΣΡ αναμιγνυόμενη στα interna corporis της Βουλής, κατέληξε δέκα λεπτά πριν από τη συνεδρίαση να καταθέσει την έξι γραμμών τροπολογία αναστολής του 2α του νόμου Παππά. Είπαμε ότι αυτό για εμάς δεν είναι επαρκές ως διατύπωση, και είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε με την κυβερνητική πλειοψηφία και τα κόμματα της Βουλής, τη διατύπωση του κειμένου αυτού που θα μπορούσε να αποτελέσει συνθήκη μεταφοράς αρμοδιοτήτων στον συνταγματική φορέα, δηλαδή στο ΕΣΡ», είπε ο Νίκος Δένδιας.

«Ανασκευάζετε, αναστρέφετε πορεία και προκαλείτε νέα ψηφοφορία για τον κ. Μορώνη και μια άλλη σύνθεση. Αυτό είναι άσκοπο, ατελέσφορο και ανώφελο και δεν επιδιώκει τον στόχο της σύστασης του ΕΣΡ. Θα σας πρότεινα να σταματήσουμε την διάσκεψη εδώ, να συμφωνήσουμε το κείμενο το οποίο θα ψηφιστεί στην εθνική αντιπροσωπεία και αμέσως μετά να συμφωνήσουμε και να μην συνεχίσουμε την ατελέσφορη διαδικασία διαφωνίας επί των προσώπων. Εμείς δεν θα ψηφίσουμε την πρόταση αυτή, και σας δηλώνω ευθέως ότι δεν θα ψηφίσουμε και καμία άλλη πρόταση, αν δεν συμφωνήσουμε στο κείμενο για την κατάργηση του νόμου, να επανέλθουν οι αρμοδιότητες και μετά θα υπάρξει συμφωνία για το ΕΣΡ», είπε ο Νίκος Δένδιας και μίλησε για «διακριτική συνεννόηση» του προεδρείου για να σπάσει το μέτωπο υπέρ του συντάγματος και της τήρησης των νόμων.

«Αντιλαμβάνομαι ότι έχει υπάρξει επαφή με άλλα κόμματα, όχι με τη ΝΔ», είπε ο Νίκος Δένδιας.

Θετική τοποθέτηση της ΔΗΣΥ στην πρόταση Νίκου Βούτση, διαφωνώντας για την επιλογή Μουλόπουλου

Την σύμφωνη γνώμη του στην εισήγηση του προέδρου της Βουλής για την συγκρότηση του ΕΣΡ, εκτός του Βασίλη Μουλόπουλου, ιδίως για την θέση του αντιπροέδρου, εξέφρασε ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Για την θέση αυτή, ο Ανδρέας Λοβέδρος πρότεινε τον Νίκο Κιάο. Η πρόταση έγινε δεκτή από τον πρόεδρο της Βουλής και προτάθηκε ως μέλος ο Βασίλης Μουλόπουλος και ως αντιπρόεδρος ο Νίκος Κιάος.

Επίσης, ο Ανδ. Λοβέρδος, τόνισε την ανάγκη να αναδιατυπωθεί η τροπολογία Παππά, επισημαίνοντας, πως αν αντί για αναστολή του άρθρου, προβλεφθεί κατάργησή του, παρέχεται μεγαλύτερη ασφάλεια.

Ωστόσο, δήλωσε ότι δέχεται την απόλυτη δέσμευση εκ μέρους του προέδρου της Βουλής, για πλήρη συμμόρφωση με την απόφαση του ΣτΕ, αφήνοντας, παρ? όλα αυτά, ανοιχτό το νομικό θέμα στην περίπτωση που η απόφαση του ΣτΕ αντανακλάται και σε άλλες διατάξεις του ?νόμου Παππά? και εξέφρασε επιφύλαξη για τυχόν άλλες εκκρεμότητες.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος, εξέφρασε αντίρρηση και για την σύνθεση Μορώνη – Μουλόπουλου στην θέση του αντιπροέδρου, καθώς ο Βασίλης Μουλόπουλος είναι πολιτικό πρόσωπο που προέρχεται από συγκεκριμένο χώρο.

Πώς τοποθετήθηκαν Ποτάμι και Ένωση Κεντρώων στην νέα εισήγηση του Νίκου Βούτση

«Η δική σας εγγύηση, κύριε πρόεδρε μας καλύπτει για το 2α», ανέφερε ο βουλευτής του Ποταμιού Σπύρος Δανέλλης, λίγο πριν την έναρξη της ψηφοφορίας για το ΕΣΡ. Αναφορικά με την νέα εισήγηση, δήλωσε: «καταθέτω πρόταση βελτιωτική σε σχέση με τα πρόσωπα. Έχουμε αντίρρηση στην ιδιότητα του Βασίλη Μουλόπουλου ως αντιπροέδρου, θα ήταν παραγωγικότερο την θέση αυτή να έχει πρόσωπο γενικότερης αποδοχής όπως ο κ. Τζαννετάκος. Γι? αυτό, να γίνει προσπάθεια να αλλάξει ο αντιπρόεδρος».

Ο Σπύρος Δανέλλης διευκρίνισε ότι το Ποτάμι δεν έχει αντίρρηση με τον Βασίλη Μουλόπουλο, ως μέλος, αλλά διαφωνεί να είναι στη θέση του αντιπροέδρου, γιατί δεν έχει τα χαρακτηριστικά που θα έπρεπε να έχει ένας αντιπρόεδρος. Με την θέση αυτή συμφώνησε ο Σπύρος Λυκούδης.

Για άδειασμα του Βύρωνα Πολύδωρα από την κυβερνητική πλειοψηφία, μίλησε ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων Μάριος Γεωργιάδης και τόνισε ότι το κόμμα του δεν μπορεί να συναινέσει ούτε στη νέα πρόταση αν δεν διευκρινισθούν τα πάντα.

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: