«Η αδειοδότηση των τηλεοπτικών καναλιών δεν αποτελεί κοινοτική δικαιοδοσία», επανέλαβε ο Σχοινάς




“Η αδειοδότηση των τηλεοπτικών καναλιών δεν αποτελεί κοινοτική δικαιοδοσία”, επανέλαβε σήμερα ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς.

Κληθείς να σχολιάσει την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας ανέφερε πως η Επιτροπή δεν έχει κάποιο καινούργιο σχόλιο να προσφέρει σε αυτό το ζήτημα, καθώς δεν αποτελεί «κοινοτική δικαιοδοσία», υπογραμμίζοντας πως αυτήν τη στιγμή κρίνεται σε «εθνικό επίπεδο» και σύμφωνα με το ευρωπαϊκό και εθνικό δίκαιο. «Το Συμβούλιο της Επικρατείας είναι μέρος του εθνικού πλαισίου στο οποίο έχουμε αναφερθεί», κατέληξε ο Μ. Σχοινάς.

— Θa πρέπει να σταματήσει η ανομία που υπήρξε τόσα χρόνια ανέφερε σήμερα από το Ηράκλειο ο αναπληρωτής υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας Κώστας Φωτάκης, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στο περιθώριο της παρουσίας του στην πόλη, εκπροσωπώντας την κυβέρνηση στον εορτασμό της εθνικής επετείου.

Ο κ. Φωτάκης τόνισε πως θα πρέπει από την κυβέρνηση να γίνουν κάποιες διορθωτικές κινήσεις και ότι είναι σεβαστή η απόφαση του ΣτΕ.
Επίσης είπε ότι απομένει να δούμε το σκεπτικό της απόφασης και συμπλήρωσε πως το γεγονός είναι ότι θα πρέπει να σταματήσει η ανομία που υπήρχε τόσα χρόνια με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.

«Ας ελπίσουμε την άλλη εβδομάδα θα επέλθει κάποια συμφωνία και θα λυθεί αυτό το ζήτημα που 27 χρόνια ταλανίζει τη χώρα και θα πρέπει αυτό να μας βάλει και σε κάποιες σκέψεις για το προς τα πού πάμε και το τι θα κάνουμε».

Το κεντρικό σημείο, κατέληξε ο κ. Φωτάκης είναι ότι δεν μπορεί να συνεχισθεί αυτό που υπήρχε 27 χρόνια. Η απόφαση του ΣτΕ έχει να κάνει με τον τρόπο, την προσέγγιση, την οποία υποχρεώθηκε να επιλέξει η κυβέρνηση εξ αιτίας της μη συγκρότησης του ΕΣΡ.

«Με τα κανάλια ήταν αναπόφευκτη η σύγκρουση», τονίζει στην «Εφημερίδα των Συντακτών» ο υπουργός Πολιτισμού, Αρ. Μπαλτάς

Ο δρόμος προς τον σοσιαλισμό είναι μακρύς και κάθε στιγμή σε φέρνει μπροστά σε ερωτήματα, διλήμματα και αποφάσεις που δεν περίμενες. Ξέρουμε ότι το να είσαι στην κυβέρνηση μιας χώρας, δεν σημαίνει ότι ελέγχεις και τη χώρα σε επίπεδο μηχανισμών ή εμποδίων», δηλώνει ο υπουργός Πολιτισμού, Αριστείδης Μπαλτάς σε συνέντευξη του στην «Εφημερίδα των Συντακτών», επισημαίνοντας ότι η όλη πορεία συναρτάται από το πώς ξεπερνάς αυτά τα εμπόδια και απλώνεις το σύνολο των ιδεών σου, σε σχέση και με αυτές τις συγκρούσεις.

Ο κ. Μπαλτάς αναφερόμενος στον «επώδυνο συμβιβασμό» -του οποίου όπως σημειώνει, το «πρόγραμμα θα τηρηθεί»- υπογραμμίζει ότι, τόσο στις «γκρίζες ζώνες» του όσο και στους τομείς όπου δεν υπάρχουν a priori υποχρεώσεις, η κυβέρνηση προσπαθεί να ξεδιπλώσει ένα πρόγραμμα.

Αναφορικά με τη δυνατότητα τη κυβέρνησης να διαχειριστεί αποτελεσματικά τις καταστάσεις που αντιμετωπίζει, ο κ. Μπαλτάς αναγέρει ότι «δεν είναι εύκολη υπόθεση» καθώς πίσω από κάθε αλλαγή προς μια καλύτερη διαχείριση βρίσκεις ένα επόμενο πρόβλημα που έχει φτιαχτεί ως στρώση κάτω από το πρώτο» και πρέπει να λύσεις όλους αυτούς τους κόμπους».

Στην ερώτηση για το πότε είναι αναπόφευκτη η σύγκρουση στα διάφορα προβλήματα που εντοπίζονται, ο υπουργός, παραδέχεται ότι σε κάποιους χώρους όπως με τα κανάλια η σύγκρουση είναι αναπόφευκτη. Υπάρχουν «εστίες» συνεχίζει, όπου συναντάμε μια «παράδοση» που δεν είναι συνδικαλισμός, αλλά συναλλαγή. Αρχίσαμε να ξηλώνουμε το κουβάρι και οι συγκρούσεις είναι αναπόφευκτες. Τα παγιωμένα συμφέροντα δεν μπαίνουν σε καμία λογική έλλογης ένταξης σε μια κοινωνία με κανόνες. Είναι ζητήματα που δεν αφορούν στον σοσιαλισμό ούτε καν στον «κανονικό» καπιταλισμό και μας αναγκάζουν να συγκρουστούμε.

Για τον χαρακτήρα της σοσιαλδημοκρατικοποίησης που αποδίδουν ορισμένοι στον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Μπαλτάς αποκλείει κάθετα κάθε τέτοιο ενδεχόμενο, υπενθυμίζοντας ότι την εποχή που υπέγραφε τη συμφωνία ο ΣΥΡΙΖΑ «ήταν μόνος εναντίον όλων με όλη η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία εναντίον του». Σήμερα, προσθέτει, μόλις έναν χρόνο μετά τη Σύνοδο του Νότου, ανοίγεται ένα νέο πεδίο και μέσα από συμμαχίες μπορεί να αρχίσουμε να βλέπουμε μια άλλη εικόνα στην Ευρώπη. Στην Ελλάδα επισημαίνει, δεν υπάρχουν αντίστοιχα κόμματα. Αυτά αποφάσισαν να στοιχηθούν πίσω από τη ΝΔ και αυτό το κενό στους ψηφοφόρους το καλύπτει ο ΣΥΡΙΖΑ. Στην πραγματικότητα αντί να σοσιαλδημοκρατικοποιείται ο ΣΥΡΙΖΑ, δίνει τη δυναντότητα να αριστεροποιηθεί η κοινωνία.

Τέλος αναφορικά με τη πορεία του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Μπαλτάς δηλώνει ότι νιώθει «υποχρεωμένος» να είναι αισιόδοξος γιατί οι ευθύνες και ο ρόλος του κόμματος είναι τεράστιες όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά στην Ευρώπη ολόκληρη». «Είναι σημείο αναφοράς για την Αριστερά της Ευρώπης ακόμη και τη σοσιαλδημοκρατική είναι σαν να επαναλαμβάνεται στις ημέρες μας κάτι ιστορικό», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: