H Ευρώπη έχει πολλές από τις απαντήσεις για το Κυπριακό, δηλώνει ο πρόεδρος Αναστασιάδης

Ευπρόσδεκτη η εμπλοκή μονίμων μελών του ΣΑ ΟΗΕ στην προσπάθεια λύσης, λέει ο πρόεδρος Αναστασιάδης. Φωτογραφία ΚΥΠΕ.Ευπρόσδεκτη η εμπλοκή μονίμων μελών του ΣΑ ΟΗΕ στην προσπάθεια λύσης, λέει ο πρόεδρος Αναστασιάδης. Φωτογραφία ΚΥΠΕ.

Η Ευρώπη έχει πολλές από τις απαντήσεις για το Κυπριακό, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, σημειώνοντας πως όλα ή τα περισσότερα θέματα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων πρέπει να αντιμετωπιστούν υπό το πρίσμα της ΕΕ.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ο οποίος σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση μιλούσε την Τετάρτη σε εκδήλωση του Ινστιτούτου Διεθνών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, στο Δουβλίνο, ανέφερε ακόμη πως σε ότι αφορά την παρούσα κατάσταση των διαπραγματεύσεων έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος στο Περιουσιακό, ενώ πρόοδος έχει επιτευχθεί σε αριθμό θεμάτων που σχετίζονται με τα κεφάλαια της Διακυβέρνησης, της Οικονομίας και της ΕΕ.

«Σημείωσε ότι οι πιο σημαντικές διαφορές υπάρχουν στα κεφάλαια του Εδαφικού, το οποίο συνδέεται με το Περιουσιακό, καθώς και της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων, υπογραμμίζοντας πως αυτά θα κρίνουν σε σημαντικό βαθμό εάν μια λύση είναι εφικτή», προστίθεται.

«Εάν πετύχουμε να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες σε αυτά τα δύο κεφάλαια, ελπίζω πως μια λύση μπορεί να επιτευχθεί σύντομα, ίσως και πριν το τέλος του 2016», είπε ο Πρόεδρος.

«Είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι ότι θα επικρατήσουν εκείνες οι συνθήκες που θα μας επιτρέψουν να βρούμε μια συνολική λύση. Ο στόχος μου παραμένει απλός και σαφής: να τερματιστεί το απαράδεκτο στάτους κβο και να βρεθεί μια λειτουργική και συνολική λύση, η οποία θα ενισχύσει περαιτέρω τον περιφερειακό ρόλο της Κύπρου και θα συμβάλει στη σταθερότητα και την ευημερία της περιοχής», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι «η Ευρώπη έχει πολλές από τις απαντήσεις για το Κυπριακό και πως όλα ή τα περισσότερα θέματα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων πρέπει να αντιμετωπιστούν υπό το πρίσμα της ΕΕ».

Επεσήμανε ακόμη ότι η ιδιότητα της Κύπρου ως κράτος μέλος της ΕΕ αντιμετωπίζει τις όποιες ανησυχίες για την ασφάλεια και παρέχει την καλύτερη εγγύηση για όλους τους Κύπριους.

Αναφερόμενος στο ρόλο της Τουρκίας για την επίλυση του Κυπριακού, είπε ότι πρέπει να αποδείξει έμπρακτα τη συμβολή της, κάτι που είναι ζωτικής σημασίας για την επίλυση του Κυπριακού, προσθέτοντας ότι «βασιζόμαστε στους εταίρους και φίλους μας να μεταφέρουν στην Άγκυρα την αξία μιας εποικοδομητικής προσέγγισης».

Σε ότι αφορά την εξωτερική πολιτική της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης «αναφέρθηκε στον ενισχυμένο περιφερειακό της ρόλο και επεσήμανε τους μηχανισμούς συνεργασίας με χώρες της περιοχής».

Για την ανακάλυψη υδρογονανθράκων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και στην κυπριακή ΑΟΖ, ο Πρόεδρος είπε ότι «έχει διανοίξει νέες δυνατότητες συνεργασιών και συνεργειών, όχι μόνο ανάμεσα στις χώρες της περιοχής αλλά και ανάμεσα σε αυτές τις χώρες και την ΕΕ».

Αναφερόμενος στην ΕΕ, ο Πρόεδρος αναφέρθηκε στις αποφάσεις της Συνάντησης Κορυφής στην Μπρατισλάβα, σημειώνοντας ότι οι προκλήσεις θα πρέπει να αντιμετωπιστούν συλλογικά από τα μέλη της Ένωσης.

Σε ό,τι αφορά το Brexit ο Πρόεδρος είπε ότι η Κύπρος και η Ιρλανδία είναι οι χώρες που θα επηρεαστούν περισσότερο από το γεγονός αυτό, σημειώνοντας ωστόσο πως κατά τη χθεσινή του συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Ιρλανδίας τον διαβεβαίωσε ότι η Κύπρος είναι έτοιμη να εργαστεί με τη χώρα του σε διμερές επίπεδο και μέσω των διαπραγματεύσεων της ΕΕ για να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά όλες οι προκλήσεις που αναφύονται από την απόφαση για έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.

ΚΥΠΕ, Λευκωσία, Κύπρος

1 Comment on "H Ευρώπη έχει πολλές από τις απαντήσεις για το Κυπριακό, δηλώνει ο πρόεδρος Αναστασιάδης"

 1. Crescenzio Sangiglio | October 19, 2016 at 10:53 AM | Reply

  Αν η Ευρώπη έχει σχεδόν όλες τις απαντήσεις για το Κυπριακό, ΤΟΤΕ Η ΔΔΟ ΠΟΥ Ο ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΕΤΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΟΥΤΕ ΚΑΝ ΝΑ ΜΠΕΙ ΣΤΟ ΥΤΑΠΕΖΙ ΤΩΝ ΣΥΖΗΤΗΣΕΩΝ!!!
  Φτάνει πια το παιχνίδι με τα λόγια. Η ΔΔΟ της Τουρκίας που ο Αναστασιάδης δέχτηκε για την κατάργηση της Κυπριακής Δημοκρατίας(μη παίζουμε πάλι με τα λόγια ονομάζοντάς την “μετεξέληξη”!!) και τον εξοβελισμό από τη Κύπρο του κυπριακού ελληνισμού δεν έχει καμία σχέση με το κοινοτικό κεκτημένο.
  Η μόνη σχέση που μπορεί να έχει με κάτι είναι η μπασταρδεμένη σχέση με το μπάσταρδο βοσνιακό “κράτος” υπό την έννοια ότι η “κυπριακή ΔΔΟ” είναι κατά πολύ ακόμη πιο ηλίθιο, επικίνδυνο, σουρεαλιστικό, καταστρεπτικό και φοβερά ευάλωτο στην τουρκική επιβολή υπο-νομικό συνοθύλευμα εξωπραγματικών και παράφρονων εμπνεύσεων και καταστάσεων.
  Και επαναλαμβάνουμε: από τη στιγμή που ο Αναστασιάδης δέχθηκε το θανατηφόρο Κοινό Ανακοινωθέν με τις τρελές “συγκλίσεις Ντάουνερ” η μόνη λύση για να σωθεί ο ελληνοκυπριακός λαός ήταν η διακοπή των “συζητήσεων” έως ότου στη Κύπρο υπήρχαν τουρκικά στρατεύματα.
  Δεν το έκανε, φταίει γι’αυτό, όπως θα φταίει για την μελλοντική κατάντια της ελληνοκυπριακής πλευράς, η οποία, ΟΣΟ ΚΑΛΎΤΕΡΗ ΚΑΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ(ΔΗΘΕΝ)Η “ΛΥΣΗ” ΠΟΥ ΘΑ “ΚΑΤΟΡΘΩΣΕΙ” Ο ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ, ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΜΦΗΒΗΤΗΤΟ ΠΩΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΟΡΙΣΜΕΝΗ ΝΑ ΧΑΘΕΙ ΣΤΗ ΚΥΠΡΟ Η ΝΑ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΕΙ ΤΟ ΝΗΣΙ ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΘΕΙ, όσο δραματικά και να φαίνονται αυτά τα λόγια.
  Και ο Αναστασιάδης είναι τόσο χρεωκοπημένος που ούτε κατάφερε να εμποδίσει ώστε να μην μπορεί η τουρκοκυπριακή πλευρά να κατηγορήσει την ελληνοκυπριακή για τυχόν αποτυχία στις “διαπραγματεύσεις” και να είναι αυτός και η ελληνοκυπριακή πλευρά νομιμοποιημένοι να καρηγορήσουν τους τουρκοκύπριους/τούρκους για αποτυχία μολονότι όλοι βλέπουμε και ξέρουμε πως η ΔΔΟ είναι βαριά ετεροβαρής υπέρ των τουρκοκυπρίων/τούρκων και έχοντας την καθημερινή εμπειρία του τουρκικού “όλα τα θέλω για μενα” και “ψίχουλα θέλω για σένα”.
  Κρεσέντσιο Σαντζίλιο

Leave a comment

Your email address will not be published.

*