H επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων




Η κατάθεση των νομοσχεδίων για το ΓΕΣΥ και την αυτονόμηση των δημοσίων νοσηλευτηρίων, το χάσμα μεταξύ ε/κ και τ/κ πλευράς στο εδαφικό, οι συζητήσεις για τις πανεπιστημιακές κλινικές, το θέμα της επιβολής φορολογιών στα πρόσωπα που εντοπίστηκαν στη λίστα Λαγκάρντ και η περικύκλωση των στρατιωτών των Βρετανικών Βάσεων στη Ξυλοφάγου είναι μεταξύ των κύριων θεμάτων των σημερινών εφημερίδων.

Η «Αλήθεια» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Σάρκα και Οστά παίρνει το ΓΕΣΥ», γράφει ότι στη Βουλή βρίσκονται τα δύο πολυσυζητημένα νομοσχέδια για την αυτονόμηση των δημοσίων νοσηλευτηρίων και το Γενικό Σχέδιο Υγείας. Αλλού κάνει λόγο «για βιασύνη» του Γενικού Ελεγκτή ο οποίος δεν περιμένει τη γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα για το θέμα του ελέγχου του Συνεργατισμού. Σε άλλη είδηση γράφει ότι οι συνομιλίες στην Ελβετία για το εδαφικό με χάρτες και ονόματα το πιθανότερο είναι να διεξαχθούν μεταξύ 7 και 11 Νοεμβρίου.

«Η Σημερινή» υπό τον τίτλο «Αγεφύρωτο χάσμα στα κριτήρια στο εδαφικό», γράφει στο κύριο της θέμα ότι αγεφύρωτο χάσμα φαίνεται να υπάρχει στις θέσεις της κυπριακής κυβέρνησης και της τ/κ πλευράς για το περιουσιακό, θέμα το οποίο είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το εδαφικό. Αλλού γράφει ότι δεν υπάρχουν πολιτικά πρόσωπα στην λίστα Λαγκάρντ λέει ο Έφορος Φορολογίας Γιάννης Τσαγγάρης. Σε άλλη είδηση, η εφημερίδα γράφει ότι παραδόθηκε οικειοθελώς στις ελληνικές αρχές ο επιχειρηματίας Μιχάλης Ζολώτας εις βάρος του οποίου εκκρεμούσε ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης για την υπόθεση Focus.

«Ο Φιλελεύθερος» στεγάζει το κύριο της θέμα υπό τον τίτλο «Τα έκαναν σαλάτα στην Υγεία» και γράφει ότι ο κόσμος συνεχίζει να υποφέρει σε μια δημόσια υγεία που κατέρρευσε και το θρίλερ συνεχίζεται με τη νέα διαμάχη να αφορά στην μετατροπή νοσοκομείων σε πανεπιστημιακές κλινικές. Αλλού γράφει ότι η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ που συνέρχεται στις Βρυξέλλες άφησε ανοικτούς λογαριασμούς στο ζήτημα του οδικού χάρτη της Τουρκίας και των κριτηρίων που οφείλει να εφαρμόσει η υποψήφια χώρα έναντι όλων των κρατών-μελών. Ο «Φ» γράφει ακόμη ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα επιστρέψει από τις αρχές του 2016 καθ` όλο το έτος και ενδεχομένως και για τα επόμενα έτη εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ μέσω του Eurocontrol στις τουρκικές αερογραμμές και άλλες αεροπορικές εταιρείες.

Η «Χαραυγή» υπό τον τίτλο «Ούτε σεντ στα ταμεία από τη λίστα Λαγκάρντ», γράφει στο κύριο της θέμα ότι η λίστα Λαγκάρντ δεν περιλαμβάνει πολιτικούς αλλά υπάρχουν πολλά γνωστά ονόματα, απεκάλυψε ο Έφορος Φορολογίας στη χθεσινή σύσκεψη αρχηγών και εκπροσώπων των κομμάτων στη Βουλή. Μέχρι σήμερα δεν έχει εισπραχθεί ούτε ένα σεντ, αφού οι 87 που εντοπίστηκαν στην λίστα υπέβαλαν ένσταση. Αλλού γράφει ότι ο Γενικός Εισαγγελέας δήλωσε στην εφημερίδα ότι η Νομική Υπηρεσία προετοιμάζεται για όλα τα ενδεχόμενα σε σχέση με τη σύλληψη των Μιχάλη Ζολώτα και Μιχάλη Φόλε για την ποινική υπόθεση του ενός εκατομμυρίου ευρώ, που καταβλήθηκε από τη Focus στην εταιρεία του πρώην Διοικητή της ΚΤΚ Χρ. Χριστοδούλου. Επίσης η «Χ» γράφει ότι στα €305 εκατ ανέρχονται τα χρέη των Δήμων με τη Κυβέρνηση να στοχεύει να δώσει πόρους και εξουσίες για την οικονομική τους αυτοτέλεια.

Η αγγλόφωνη «Cyprus Mail» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Επεισόδιο με την SBA για τις ακακίες», αναφέρεται στην περικύκλωση 300 στρατιωτών των Βρετανικών Βάσεων από εκατοντάδες κάτοικους της Ξυλοφάγου. Οι στρατιώτες στόχευαν να κόψουν ακακίες που χρησιμοποιούνται από πουλιά, που θηρεύονται παράνομα και πωλούνται ως «τοπική λιχουδιά». Αλλού αναφέρεται στη σύλληψη του Μιχάλη Ζολώτα και του Μιχάλη Φόλε σε σχέση με την υπόθεση της Focus. Αλλού γράφει ότι ο Υπουργός Υγείας Γιώργος Παμπορίδης δήλωσε ότι αποτελεί υποχρέωση της κυβέρνησης να διασφαλίσει τη συνεργασία μεταξύ του Πανεπιστημίου Κύπρου και των δημόσιων νοσηλευτηρίων και ότι δεν θα επιτρέψει σε κανένα να την εμποδίσει.

Η εβδομαδιαία «Αντίλογος» στο κύριο του θέμα με τίτλο «Προ των ευθυνών θέτει τους Ευρωπαίους» γράφει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έθεσε τους Ευρωπαίους ηγέτες προ των ευθυνών τους με φόντο τις ανεκπλήρωτες υποχρεώσεις του οδικού χάρτη της Τουρκίας και την προκλητική στάση της Κομισιόν, η οποία αξιολογεί ότι η Άγκυρα έχει εκπληρώσει τα κριτήρια αν και παραδέχεται κυνικά ότι δεν τα εφαρμόζει έναντι στην Κυπριακή Δημοκρατία. Αλλού γράφει ότι ο Ευρωβουλευτής Νεοκλής Συλικιώτης εκτιμά ότι το ελεύθερο εμπόριο με τον Καναδά αποτελεί το δούρειο ίππο της συμφωνίας TTIP. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στο όραμα της αεροπορικής εταιρείες Cobalt.

Η εβδομαδιαία «Γνώμη» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Μόχα – Πεκίνο ασπίδα για την Κύπρο» προβάλλει συνέντευξη του Εκπροσώπου Τύπου του ΑΚΕΛ Στέφανου Στεφάνου, ο οποίος δήλωσε ότι το ΑΚΕΛ θέτει θέμα διασφάλισης εφαρμογής της λύσης με ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Αλλού αναφέρεται στους πραγματικούς αριθμούς για τους εποίκους που θα παραμείνουν μετά τη λύση. Σε άλλη είδηση γράφει ότι έρχονται νέα μέτρα λιτότητας με αφορμή αναφορές του Προέδρου του Δημοσιονομικού Συμβουλίου, Δημήτρη Γεωργιάδη, «ο οποίος ανέσυρε τον μπαμπούλα νέων μέτρων λιτότητας και ενός νέου μνημονίου μακροπρόθεσμα».

Η εβδομαδιαία «Η Κύπρος», στο κύριο της θέμα με τίτλο «Στον οδικό χάρτη που χάραξε ο Ακιντζί», γράφει ότι η εξαγγελία ότι υπάρχει επαρκής πρόοδος στη μέχρι στιγμής πορεία των συνομιλιών που δικαιολογεί να προχωρήσει η διαδικασία στη συζήτηση του εδαφικού εκτός Κύπρου, πέραν του ότι -ουσιαστικά – τις εναπομείνασες τρεις συναντήσεις Οκτωβρίου διαδικαστικού χαρακτήρα, επιβεβαιώνει με τον πιο επίσημο τρόπο πως οι διαπραγματεύσεις βαδίζουν κατ` ουσίαν βαδίζουν στο οδικό χάρτη που χάραξε από μήνες ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί. Αλλού γράφει ότι στην Ελλάδα και στην Κύπρο καταγράφηκαν οι μεγαλύτερες αυξήσεις στην φτώχεια και στον κοινωνικό αποκλεισμό. Σε άλλη είδηση γράφει το 70% των μεταναστών αποτελεί θύμα κάθε είδους εκμετάλλευσης.

«Το κυπριακό ποντίκι» υπό τον τίτλο «Ύποπτο το χρονικό σημείο του `λάθους` της κυβέρνησης», γράφει στο κύριο της θέμα ότι οι χειρισμοί που έγιναν από το Υπουργείο Μεταφορών που αφορά τους όρους ιδιωτικοποίησης του λιμανιού Λεμεσού προκάλεσαν ένα είδους μονοπωλίου το οποίο προκάλεσε με τη σειρά του προβλήματα στην υλοποίηση του γεωτρητικού προγράμματος της γαλλικής TOTAL. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, με αφορμή τις αντιδράσεις κομμάτων για την συζήτηση του εδαφικού εκτός Κύπρου, εκτιμάται ότι δεν θα ζητήσει από το Εθνικό Συμβούλιο να τον συνοδεύσει στη Γενεύη. Σε άλλο θέμα γράφει ότι και το ΑΚΕΛ ζητά τα έγγραφα του Κυπριακού.

Η αγγλόφωνη «Cyprus Mail» με κύριο τίτλο «Η Κύπρος αποφεύγει μια υπόθεση ακίνητης περιουσίας» γράφει στο κύριο της θέμα ότι η Κυπριακή Δημοκρατία σε μια σπάνια κίνηση αρνήθηκε να αντιμετωπίσει την Τουρκία υποστηρίζοντας μια Ελληνοκύπρια σε προσφυγή στο ΕΔΑΔ για ανεπαρκή αποζημίωση απώλειας χρήσης περιουσίας. Αλλού γράφει ότι το τ/κ καθεστώς σκοπεύει να ανεγείρει σε 20 μήνες νέο τερματικό στο παράνομο αεροδρόμιο «Ερτζάν». Σε άλλο θέμα γράφει ότι ένας αγωγός αερίου που να συνδέει τη Αίγυπτο με τη Κύπρο και την Ελλάδα μπορεί να καταλήγει ένα «τριμερές όνειρο».

ΚΥΠΕ, Λευκωσία, Κύπρος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: