Η Τουρκία θα μετέχει στη μάχη της Μοσούλης, στόχος η εκδίωξη Κούρδων από βόρεια Συρία

Ο  πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ. .Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ. .

Τουρκικά αεροσκάφη δεν έχουν ακόμη χρησιμοποιηθεί στην επίθεση για την ανακατάληψη της Μοσούλης από το Ισλαμικό Κράτος, αλλά θα αναπτυχθούν όταν έρθει η ώρα, φέρεται να δήλωσε σήμερα ο τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο του ειδησεογραφικού τηλεοπτικού δικτύου NTV, ο Γιλντιρίμ είπε επίσης στους δημοσιογράφους ότι υπάρχει συμφωνία για συμμετοχή της Τουρκίας στον συνασπισμό στο Ιράκ.

Οι δηλώσεις αυτές επιβεβαιώθηκαν από το γραφείο του Γιλντιρίμ. Νωρίτερα ο τούρκος πρωθυπουργός είχε πει πως τουρκικά πολεμικά αεροπλάνα συμμετέχουν στην επιχείρηση.

Ιρακινές και κουρδικές δυνάμεις που διεξάγουν την επιχείρηση για την ανακατάληψη της Μοσούλης ανακοίνωσαν σήμερα ότι εξασφάλισαν τον έλεγχο περίπου 20 χωριών στα προάστια της πόλης κατά την πρώτη ημέρα της επιχείρησης.

Εξάλλου ο Γιλντιρίμ πρόσθεσε ότι Ιρακινοί στρατιώτες που εκπαιδεύτηκαν από Τούρκους στο στρατόπεδο Μπασίκα βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του μετώπου στην επιχείρηση ανακατάληψης της Μοσούλης, πολεμώντας στο πλευρό των πεσμεργκά, των κουρδικών δυνάμεων.

«Όσοι λένε ότι “η Τουρκία δεν έχει καμία δουλειά στη Μοσούλη” πήραν την απάντησή τους», υπογράμμισε κατά την εβδομαδιαία ομιλία του στους βουλευτές του κόμματός του.

Στο μέτωπο της Συρίας, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τόνισε ότι η κουρδική πολιτοφυλακή YPG (Μονάδες Προστασίας του Λαού), την οποία στηρίζουν οι ΗΠΑ, θα απομακρυνθεί από τη συριακή πόλη Μάνμπιζ αφού οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους απομακρυνθούν από τη γειτονική πόλη αλ Μπαμπ.

Σε ομιλία του στην Άγκυρα ο Ερντογάν πρόσθεσε επίσης ότι γίνονται συζητήσεις με τις ΗΠΑ για την πιθανότητα διεξαγωγής κοινής επιχείρησης προκείμενου να εκδιωχθούν οι τζιχαντιστές από τη Ράκα.

Η Τουρκία έχει στόχο τη δημιουργία μιας «ασφαλούς ζώνης» που θα καλύπτει 5.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα στη βόρεια Συρία, εξήγησε ο Τούρκος πρόεδρος.

18/10/2016 14:27
ΑΠΕ-ΜΠΕ- Reuters- AFP- AP
Άγκυρα

Be the first to comment on "Η Τουρκία θα μετέχει στη μάχη της Μοσούλης, στόχος η εκδίωξη Κούρδων από βόρεια Συρία"

Leave a comment

Your email address will not be published.

*