Έποικοι δυο ταχυτήτων στην Κύπρο: Ιθαγένεια σε όσους έχουν «υπηκοότητα» του ψευδοκράτους




ΟΣΟΙ έποικοι έχουν «υπηκοότητα» του ψευδοκράτους θα αποκτήσουν αυτόματα ιθαγένεια της Κύπρου μετά από την επίτευξη συμφωνίας. Οι υπόλοιποι εκ Τουρκίας θα παραμείνουν στο νησί με άδεια εργασίας. Δηλαδή, δεν θα φύγει κανένας.

Στο θέμα των εποίκων έχει προκληθεί σύγχυση με αποτέλεσμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να προβεί χθες σε διορθωτικές δηλώσεις ως προς τον αριθμό εκείνων που θα παραμείνουν αποκτώντας την ιθαγένεια της χώρας.

Με αυτοκριτική διάθεση και λέγοντας πως «δηλώσεις του ποδαριού και μετά από την κόπωση μιας ημέρας μπορεί να δημιουργήσουν –και δικαιολογημένα δημιούργησαν αντιδράσεις-, γιατί δεν ανταποκρίνονται στα πραγματικά γεγονότα», ο Πρόεδρος έδωσε νέα εικόνα.

Την Κυριακή μετά τη συνάντηση έκανε αναφορά σε 90.000 εποίκους ενώ χθες σε 40.000. Στην αντίπερα όχθη, ο κατοχικός ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί είπε πως στους 220.000 που θα εξασφαλίσουν από την πρώτη ημέρα ιθαγένεια θα είναι και εκ Τουρκίας. Είπε πως «χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η καταγωγή τους, θα είναι υπήκοοι της ομόσπονδης Κύπρου και της ΕΕ». Ανέφερε ότι το ποσοστό μπορεί να αυξηθεί με την πληθυσμιακή αύξηση των κοινοτήτων.

Την ίδια ώρα, χθες, μετά από αξιολόγηση της πορείας των διαπραγματεύσεων, επικυρώθηκε η συμφωνία των Αναστασιάδη και Ακιντζί, πως η διαδικασία θα μετακομίσει εκτός Κύπρου για συζήτηση του εδαφικού. Τούτο αναμένεται να γίνει μετά την πρώτη εβδομάδα Νοεμβρίου. Δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει ο τόπος διεξαγωγής των συνομιλιών για το εδαφικό.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: