Εγκλήματα πολέμου Σαουδικής Αραβίας – συμμάχων της στην Υεμένη κατάγγελει το HRW

Φωτογραφία αρχείου. EPA/YAHYA ARHABΦωτογραφία αρχείου. EPA/YAHYA ARHAB

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) χαρακτήρισε σήμερα «ένα κατά τα φαινόμενα έγκλημα πολέμου» τις αεροπορικές επιδρομές εναντίον μιας επικήδειας τελετής με θύματα εκατοντάδες ανθρώπους το προηγούμενο Σάββατο στη Σαναά, πρωτεύουσα της Υεμένης.

Η μη κυβερνητική οργάνωση εκτιμά σε ανακοίνωσή της ότι η επίθεση, που αποδίδεται στον υπό τη Σαουδική Αραβία συνασπισμό, ήταν «αθέμιτα δυσανάλογη» εξαιτίας «της προφανούς παρουσίας αμάχων» στην τελετή.

Το HRW, η έδρα του οποίου είναι στη Νέα Υόρκη, υπογράμμισε ότι είναι άμεση ανάγκη «να διεξαχθεί αξιόπιστη διεθνής έρευνα για τις φερόμενες παραβιάσεις των κανόνων πολέμου στην Υεμένη».

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, περισσότεροι από 140 άνθρωποι σκοτώθηκαν και τουλάχιστον 525 τραυματίστηκαν το Σάββατο από τις αεροπορικές επιδρομές, για τις οποίες οι σιίτες αντάρτες Χούτι κατηγορούν τον αραβικό συνασπισμό που διεξάγει επιχειρήσεις στην Υεμένη εδώ και 18 μήνες υποστηρίζοντας την κυβέρνηση του προέδρου Αμπντ Ράμπο Μάνσουρ Χάντι.

Οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μεταξύ αυτών το HRW και η Διεθνής Αμνηστία, έχουν κατηγορήσει επανειλημμένα τη Σαουδική Αραβία και τους συμμάχους της ότι διαπράττουν «ωμότητες» εναντίον αμάχων στην Υεμένη.

«Αφού επιτέθηκε παρανόμως εναντίον σχολείων, αγορών, νοσοκομείων, γαμήλιων τελετών και κατοικιών», από την επέμβασή του στην Υεμένη τον Μάρτιο του 2015 ο αραβικός συνασπισμός «πρόσθεσε μια επικήδεια τελετή στον κατάλογο των παραβιάσεων του, που συνεχώς μεγαλώνει», δήλωσε η Σάρα Λία Γουίτσον διευθύντρια του HRW για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

Η Γουίτσον ζήτησε να διεξαχθεί «μια ανεξάρτητη διεθνής έρευνα» για τη σφαγή στη Σαναά

Παράλληλα το HRW ζήτησε ξανά από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και άλλες χώρες «να αναστείλουν άμεσα τις πωλήσεις όπλων στη Σαουδική Αραβία» και κάλεσε την επανάληψη των εμπορικών πτήσεων προς τη Σαναά, οι οποίες διακόπηκαν τον Αύγουστο, ώστε να μπορέσει να γίνει η απομάκρυνση των τραυματιών και των ασθενών που χρειάζεται να νοσηλευθούν στο εξωτερικό.

«Οι σύμμαχοι του συνασπισμού θα έπρεπε να στείλουν έναν ξεκάθαρο μήνυμα στη Σαουδική Αραβία, αν δεν επιθυμούν να εμπλακούν στα εγκλήματα» που διαπράττονται στην Υεμένη, κατέληξε η Γουίτσον.

13/10/2016 14:00
ΑΠΕ-ΜΠΕ- AFP
Σαναά

Be the first to comment on "Εγκλήματα πολέμου Σαουδικής Αραβίας – συμμάχων της στην Υεμένη κατάγγελει το HRW"

Leave a comment

Your email address will not be published.

*