Διαφυγή των τζιχαντιστών από τη Μοσούλη στην Συρία βλέπει το ρωσικό γενικό επιτελείο




Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων προειδοποίησε ότι οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους που βρίσκονται στη Μοσούλη ενδέχεται να επιχειρήσουν να διαφύγουν στη Συρία και ζήτησε να εξολοθρευτούν επί τόπου.

“Ελπίζουμε ότι οι εταίροι μας του διεθνούς συνασπισμού συνειδητοποιούν τι μπορεί να συμβεί με μια άτακτη υποχώρηση αυτών των ενόπλων ομάδων του Ισλαμικού Κράτους”, είπε ο στρατηγός Βαλέρι Γκερασίμοφ. “Είναι ουσιαστικής σημασίας να μην καταδιώκουν τους τρομοκράτες από τη μια χώρα στην άλλη, αλλά να τους εξοντώσουν επί τόπου”, συνέχισε, εκφράζοντας φόβους για μια “υποχώρηση” των ανδρών του ΙΚ προς τη Συρία.

Οι δυνάμεις του ιρακινού στρατού και των Κούρδων πεσμεργκά πλησιάζουν στη Μοσούλη, προκειμένου να εκδιώξουν τους τζιχαντιστές από την πόλη αυτή. Στην επιχείρησή τους αυτή στηρίζονται από τον διεθνή συνασπισμό του οποίου ηγούνται οι ΗΠΑ. Εκτός από τα μαχητικά αεροσκάφη του που εξαπολύουν επιθέσεις εναντίον των τζιχαντιστών, ο συνασπισμός έχει αναπτύξει στην περιοχή και ειδικές ομάδες στρατιωτικών συμβούλων.

Ο στρατηγός Γκερασίμοφ ανέφερε ότι στρατιωτικοί δορυφόροι καθώς και δέκα μη επανδρωμένα αεροσκάφη παρακολουθούν την εξέλιξη της κατάστασης στη Μοσούλη.

“Παρά τον πάταγο που γινεται στα δυτικά τηλεοπτικά κανάλια, πρέπει να καταλάβουμε ότι στην πραγματικότητα η επιχείρηση δεν έχει ξεκινήσει ακόμη”, υποστήριξε, λέγοντας ότι το μόνο που έχει γίνει είναι ορισμένα πλήγματα από το πυροβολικό ενώ ταυτόχρονα συγκεντρώνονται μονάδες στην περιφέρεια της Μοσούλης.

Οι ιρακινές δυνάμεις μπήκαν την Τρίτη σε πολλές συνοικίες της πόλης Καρακός προκαλώντας ξέσπασμα χαράς στους χριστιανούς κατοίκους της πόλης, οι οποίοι έχουν καταφύγει εδώ και δύο χρόνια σε κοντινές περιοχές του Ιρακινού Κουρδιστάν. Όμως στην πόλη υπάρχουν ακόμη τζιχαντιστές ενώ οι περισσότεροι, αν όχι όλοι οι κάτοικοι την έχουν εγκαταλείψει.

19/10/2016 16:28
ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters
Μόσχα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: