Από τον Κιούμπρικ στον Σπίλμπεργκ: 10 μεγάλοι σκηνοθέτες και οι ταινίες που δεν γύρισαν ποτέ…




Τι κοινό έχουν ο Στάνλεϊ Κιούμπρικ, ο Φράνσις Φορντ Κόπολα, ο Στίβεν Σπίλμπεργκ, ο Τιμ Μπάρτον και ο Ντέιβιντ Λιντς; Ο καθένας από αυτούς σχεδίαζε να γυρίσει μία ταινία, η οποία όμως δεν είδε ποτέ το φως της δημοσιότητας.

Πρόκειται για δέκα ταινίες οι οποίες εάν είχαν γυρισθεί, πιθανόν να είχαν αλλάξει την ιστορία του κινηματογράφου. Δυστυχώς όμως «πέθαναν» εν τη γενέσει τους και κάποιοι μάλιστα από αυτούς τους σκηνοθέτες απέκτησαν στην πορεία μία εμμονή, ενώ οι «αγύριστες» αυτές ταινίες πέρασαν στη σφαίρα του μύθου για πολλούς σινεφίλ.

Πρόκειται για τις ταινίες:

«Μεγαλόπολη»-Φράνσις Φορντ Κόπολα

Ο Φράνσις Φορντ Κόπολα για περισσότερο από 20 χρόνια προσπαθούσε να γυρίσει την ταινία «Μεγαλόπολη», μία επική υπερπαραγωγή με ήρωα έναν αρχιτέκτονα της Νέας Υόρκης που προσπαθεί να χτίσει μία ουτοπική πόλη.Ο σκηνοθέτης του «Νονού» είχε γράψει το σενάριο, περίπου 200 σελίδες γεμάτες ιστορίες και σχέδια, ενώ έψαχνε και τους ηθοποιούς για τους πρωταγωνιστικούς ρόλους, μεταξύ των οποίων ήταν οι Κέβιν Σπέϊσι και ο Γουόρεν Μπίτι.Το σχέδιο όμως έμεινε στα χαρτιά, θαμμένο κάτω από τα ερείπια της 11ης Σεπτεμβρίου: οι παραγωγοί δεν πίστευαν ότι υπήρχε η δυνατότητα να χρηματοδοτηθεί μια ταινία για την «πληγωμένη» τότε Νέα Υόρκη και ούτε είχαν τη θέληση να αλλάξουν την πόλη, όπως οραματιζόταν ο ήρωας στην ταινία.

«Σπάιντερ Μαν» του Τζέιμς Κάμερον με τον Λεονάρντο ντι Κάπριο
Η ταινία «Σπάιντερ Μαν» σε σκηνοθεσία Τζέιμς Κάμερον είχε πρωταγωνιστή τον Λεονάρντο ντι Κάπριο. Φυσικά δεν πρόκειται να την δούμε ποτέ, το σχέδιο όμως έμεινε ζωντανό, έστω για λίγο!Ήταν την δεκαετία του 1990 όταν ο Τζέιμς Κάμερον είχε προσληφθεί από την εταιρία Carolco ως σεναριογράφος, παραγωγός και σκηνοθέτης μίας ταινίας για τον Σπάιντερ Μαν. Δυστυχώς η ταινία δεν βγήκε ποτέ στο φώς λόγω εσωτερικών νομικών προβλημάτων, εξαιτίας των οποίων λίγο αργότερα χρεοκόπησε η Carolco. Ωστόσο, κάποιες ιδέες του Κάμερον χρησιμοποιήθηκαν στην πρώτη ταινία που γύρισε αργότερα ο Σαμ Ρέιμι για τον Σπάιντερ Μαν, όπως εκείνη όπου από το χέρι του ήρωα βγαίνει «οργανικός» ιστός αράχνης, χωρίς να χρειάζεται ειδικός εξοπλισμός.

«Ομάδα Δράσης» του Τζόρτζ Μίλλερ
Το 2007, η Γουόρνερ Μπρος είχε αναθέσει στον Τζορτζ Μίλερ να σκηνοθετήσει την ταινία «Ομάδα Δράσης». Νωρίτερα, ο Κρίστοφερ Νόλαν είχε σκηνοθετήσει τον Μπάτμαν και ετοίμαζε ήδη τον Σκοτεινό Ιππότη, που προβλήθηκε το 2008. Η Γουόρνερ Μπρος ήθελε άλλη μία ταινία με θέμα τους σουπερ-ήρωες των κόμικς αυτών, ανεξάρτητα από το έπος που γύριζε ο Νόλαν. Ο Τζόρτζ Μίλλερ, σκηνοθέτης του Μαντ Μαξ, είχε κάνει όλες τις ετοιμασίες, ενώ είχε βρει και τους ηθοποιούς, τον Ντ. Τζ. Κοτρόνα στο ρόλο του Σούπερμαν, τον Άρμι Χάμερ για Μπάτμαν, την Μέγκαν Γκέλ στον ρόλο της Γουόντερ Γούμαν και τον Άνταμ Μπρόντι ως Φλας.  Συνέβη όμως το απίστευτο: το σχέδιο αναβλήθηκε προσωρινά, εξαιτίας της μεγάλης απεργίας που πραγματοποιούσαν τότε οι σεναριογράφοι στο  Χόλιγουντ και στη συνέχεια εγκαταλείφθηκε οριστικά!

«Ρόνι Ρόκετ», Ντέιβιντ Λιντς
Ο Ντέιβιντ Λιντς άρχισε να σκέφτεται το σενάριο αυτής της ταινίας, αφού είχε ολοκληρώσει την πρώτη του ταινία, το Eraserhead, το 1977.Ήρωας θα ήταν ένας ντετέκτιβ ο οποίος θα αναζητούσε μία παράλληλη πραγματικότητα, μία δεύτερη διάσταση όχι πολλή διαφορετική από εκείνη που είδαμε στο Twin Peaks. Σύμφωνα με το σενάριο, τον πρωταγωνιστή θα κυνηγούσαν άνδρες οπλισμένοι με «ηλεκτρική ενέργεια»… Η ταινία δεν γυρίστηκε ποτέ λόγω των πολλών υποχρεώσεων πού είχε την εποχή εκείνη ο Λιντς στον κινηματογράφο, στην τηλεόραση αλλά και στην ζωγραφική. Σίγουρα όμως εάν την γύριζε θα ήταν ένα αριστούργημα…

«Καρδιά του σκότους», Όρσον Γουέλς

Ανάμεσα στα δεκάδες έργα και σχέδια που σκόπευε να πραγματοποιήσει ο Όρσον Γουέλς, ήταν και η «Καρδιά του Σκότους», μία διασκευή του ομώνυμου έργου του γνωστού συγγραφέα Τζότζεφ Κόνραντ, που αναφέρεται σε έναν Ευρωπαίο καπετάνιο που διασχίζει έναν ποταμό στο Κονγκό. Το σχέδιο του Γουέλς χαρακτηρίστηκε πολύ «φιλόδοξο και ακριβό» από τα στούντιο και εγκαταλείφθηκε γρήγορα. Η ιδέα όμως δεν χάθηκε γιατί στο βιβλίο αυτό βασίστηκε πολύ αργότερα, το 1979, ο Κόπολα και γύρισε το κλασικό πια «Αποκάλυψη τώρα».

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: