Ανοικτή η επιλογή επιβολής κυρώσεων σε Ρωσία για Συρία: Παράταση εκεχειρίας ζητά ο Ολάντ

FILE PHOTO. Russian President Vladimir Putin (R) and French President Francois Hollande (L). EPA, SERGEI CHIRIKOVFILE PHOTO. Russian President Vladimir Putin (R) and French President Francois Hollande (L). EPA, SERGEI CHIRIKOV

Η επιβολή νέων κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας για τις ενέργειές της στη Συρία παραμένει μια επιλογή, όμως οι ηγέτες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν αναμένεται να λάβουν καμία απόφαση στη σύνοδο κορυφής, ανέφερε σήμερα υψηλόβαθμος Γερμανός αξιωματούχος.

Σύμφωνα με την πηγή αυτή, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ είπε πως δεν θα ληφθούν αποφάσεις για τη Ρωσία στη σύνοδο κορυφής που θα διεξαχθεί αύριο και μεθαύριο. “Αυτό σημαίνει ότι καμία επιλογή δεν αποσύρεται από το τραπέζι. Οι κυρώσεις είναι μία από τις επιλογές. Αναμένουμε ότι θα παραμείνουν στο τραπέζι μετά τη σύνοδο”, πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ δήλωσε ότι θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να παραταθεί η κατάπαυση του πυρός στο ανατολικό Χαλέπι, στις συζητήσεις που θα έχει απόψε με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ στο Βερολίνο.

“Την ώρα που μιλάμε, συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί. Είναι αλήθεια ότι ανακοινώθηκε μια εκεχειρία και έχουν περάσει 24 ώρες. Θα κάνω τα πάντα απόψε, σε συνεργασία με την καγκελάριο Μέρκελ, ώστε να παραταθεί η εκεχειρία” είπε ο Γάλλος πρόεδρος αφού συναντήθηκε με εκπροσώπους των ανταρτοκρατούμενων συνοικιών του Χαλεπιού.

Ο Ολάντ, που την περασμένη εβδομάδα αρνήθηκε να συναντηθεί με τον Πούτιν στο Παρίσι παρά μόνο αν θα περιλαμβανόταν στο πρόγραμμα των συζητήσεων και η Συρία, θα συναντηθεί απόψε με τους ηγέτες της Ρωσίας και της Γαλλίας για να συζητήσουν το θέμα της Ουκρανίας. Συμφώνησαν όμως να εξετάσουν ξεχωριστά και την κατάσταση στη Συρία.

Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου του ανταρτοκρατούμενου Χαλεπιού, Μπρίτα Χάγκι Χάσαν, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Ολάντ, είπε ότι η Ευρώπη έχει πει πολλά για τη σωτηρία της πόλης αλλά στην πράξη έχει κάνει ελάχιστα.

“Συζητήσαμε για το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μια μεγάλη δύναμη αλλά υπήρξαν πολλά λόγια, πολλή συμπάθεια αλλά όχι πολλές πράξεις. Η ΕΕ, ως μεγάλη δύναμη, βρίσκεται στην τρίτη θέση πίσω από τις ΗΠΑ και τη Ρωσία, η οποία βοηθά το καθεστώς με όλες τις δυνάμεις της για να σφαγιάσει τον συριακό λαό”, υποστήριξε.

19/10/2016 18:57
ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters
Παρίσι

Be the first to comment on "Ανοικτή η επιλογή επιβολής κυρώσεων σε Ρωσία για Συρία: Παράταση εκεχειρίας ζητά ο Ολάντ"

Leave a comment

Your email address will not be published.

*