Μέρκελ και Κέρν στηρίζουν Αλέξη: Η Γερμανία θα πάρει χιλιάδες πρόσφυγες στο έδαφός της




Την υποστήριξή του στις θέσεις που διατύπωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός εξέφρασε ο Αυστριακός καγκελάριος Κερν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στη Βιέννη. 

Ο καγκελάριος δήλωσε ότι η Ελλάδα θα λάβει την υποστήριξη που ζήτησε τόσο μέσω της Frontex στα βόρεια σύνορα με την Αλβανία και τα Σκόπια, όσο και στα νησιά από την υπηρεσία ασύλου.

Επιπλέον αυστριακή πηγή είπε στο ΚΥΠΕ ότι η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ κατά τη διάρκεια της Συνόδου υποσχέθηκε πως θα ελαφρύνει το βάρος της Ελλάδας και της Ιταλίας παίρνοντας τους επόμενους μήνες χιλιάδες πρόσφυγες στο έδαφός της.

ΚΥΠΕ – Αθανάσιος Αθανασίου – Αυστρία/Bιέννη 24/9/2016 18:22

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας (Δ) και ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης αρμόδιος για θέματα Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας (Α) παρακολουθούν τη Σύνοδο που συγκάλεσε ο Ομοσπονδιακός Καγκελάριος της Αυστρίας, Κρίστιαν Κερν, με θέμα τη Μετανάστευση κατά μήκος της Βαλκανικής Οδού, στη Βιέννη, Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2016. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ, Andrea Bonetti
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας (Δ) και ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης αρμόδιος για θέματα Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας (Α) παρακολουθούν τη Σύνοδο που συγκάλεσε ο Ομοσπονδιακός Καγκελάριος της Αυστρίας, Κρίστιαν Κερν, με θέμα τη Μετανάστευση κατά μήκος της Βαλκανικής Οδού, στη Βιέννη, Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2016. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ, Andrea Bonetti

Τον κωδώνα του κινδύνου της ακροδεξιάς αν επικρατήσουν οι λαϊκιστές, έκρουσε ο Τσίπρας

Τον κώδωνα του κινδύνου για την άνοδο της ακροδεξιάς, αν επικρατήσουν οι φωνές του λαϊκισμού σε σχέση με την αντιμετώπιση του προσφυγικού, έκρουσε ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας, στη σύνοδο που συγκάλεσε η Αυστριακή Καγκελαρία για τον Βαλκανικό Διάδρομο, καλώντας την ΕΕ και τα κράτη μέλη της, να σεβαστούν τα συμφωνηθέντα.

Συγκεκριμένα , εξερχόμενος της συνόδου ο Α. Τσίπρας είπε:

“Σήμερα είχαμε μία ενδιαφέρουσα σύνοδο για το προσφυγικό πρόβλημα το οποίο μας έχει απασχολήσει πολλάκις τον τελευταίο καιρό με πολλές συνόδους κορυφής. Σήμερα είχαμε μία σύνοδο στην οποία συμμετείχαν οι χώρες από τις οποίες περνούσαν οι ροές μέχρι την συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας. Μετά την συμφωνία οι ροές έχουν μηδενιστεί από τον Βαλκανικό διάδρομο – δεν υπάρχει Βαλκανικός διάδρομος, είναι κλειστά τα σύνορα και οι ροές έχουν μειωθεί στα ελληνικά νησιά από τις 5000 περίπου στους 100-150 ημερησίως  και αυτό έγινε χάρη στην συμφωνία. Αυτήν την συμφωνία πρέπει να την κρατήσουμε. Η προσφυγική κρίση είναι παγκόσμια και Ευρωπαϊκή κρίση και η Ευρώπη δεν μπορεί να την αντιμετωπίζει αποσπασματικά με αναφορά μόνο στην χώρα πρώτης υποδοχής και στις χώρες εισόδου αλλά ως ένα κοινό πρόβλημα να το αντιμετωπίσει συλλογικά και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να υπάρχει διαμερισμός της ευθύνης και των βαρών”.

Σημείωσε δε πως “η Ελλάδα έχει υποστεί το μεγαλύτερο βάρος” και πως “αυτήν την στιγμή η επιτροπή ασύλου της Ελλάδας η οποία ιδρύθηκε πριν 3 χρόνια αντιμετωπίζει σχεδόν το 30% των αιτήσεων ασύλου σε όλη την Ευρώπη. Η Ευρώπη όμως έχει κοινά σύνορα. Τα σύνορα της Ελλάδας είναι τα σύνορα της Ευρώπης και συνεπώς η ευθύνη της προστασίας αυτών των συνόρων αλλά και διαμερισμού της ευθύνης των βαρών για τους αιτούντες ασύλου  πρέπει να είναι άμεση και αποτελεσματική. Θέσαμε λοιπόν το ζήτημα της διατήρησης της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας”.

Όπως επεξήγησε αναλυτικά: “αυτό σημαίνει ότι από την δική μας την πλευρά πρέπει να επιταχύνουμε τις διαδικασίες εξέτασης των αιτημάτων ασύλου στα ελληνικά νησιά. Γι’ αυτό και πρέπει να ενισχύσουμε την υπηρεσία ασύλου και τα αιτήματά μας για προσωπικό στην EASO να γίνουν επιτέλους αποδεκτά”.

“Από την πλευρά της Τουρκίας πρέπει να τηρηθεί η συμφωνία. Μέχρι στιγμής δεν έχουμε πολύ σοβαρά παράπονα. Οι ροές έχουν μειωθεί- πρέπει να μηδενιστούν”, τόνισε ο Έλληνας Πρωθυπουργός.

Έκανε μάλιστα εκτενή αναφορά στην συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας: “η ΕΕ πρέπει τις δεσμεύσεις της απέναντι στην Τουρκία να τις υλοποιήσει. Και οι δεσμεύσεις αυτές είναι η οικονομική βοήθεια, την φιλελευθεροποίηση της βίζας και σε ό,τι αφορά τις επιστροφές. Οι επιστροφές πρέπει να αντιμετωπιστούν ως ένα συλλογικό πρόβλημα. Πρέπει να υπάρξει συμφωνία ΕΕ με τις χώρες καταγωγής μεταναστών που δεν χρίζουν διεθνής προστασίας, ώστε να επιταχυνθούν οι επιστροφές”.

“Τέλος”, όπως είπε, “ζήτησα την  ενίσχυση της FRONTEX ώστε να μπορέσει να γίνει μια πιο αποτελεσματική δουλειά. Βρέθηκα από την σύνοδο των ΗΕ που συζητάγαμε ως κεντρικό παγκόσμιο πρόβλημα το προσφυγικό εδώ στην Αυστρία όπου εξειδικεύσαμε”.

Ο Α. Τσίπρας διέγνωσε ότι μέσα στη σύνοδο ακούστηκαν και φωνές που “καμία σχέση δεν έχουν με το κλίμα με το οποίο η διεθνής κοινότητα αντιμετωπίζει το πρόβλημα, ως ένα πρόβλημα με μία ανθρωπιστική διάσταση”.

“Ακούστηκαν και φωνές”, είπε,  “που θεωρούν ότι η Ευρώπη πρέπει να υψώνει φράχτες. Η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας είναι μία συμφωνία που θέλει να χτυπήσει την παράνομη μετανάστευση όχι τους πρόσφυγες”.

“Η ΕΕ”, κατέληξε ο Πρωθυπουργός, πρέπει να μοιράσει τα βάρη και την ευθύνη και η διαδικασία του relocation να γίνει πραγματικότητα. Διότι από τις 66000 που αφορούν την Ελλάδα έχουν γίνει δυστυχώς μόνο 4000 και είναι 8000 έτοιμοι που δεν προχωράει η διαδικασία. Αν ως Ευρώπη δεν τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας τότε είναι που θα βρεθούμε μπροστά σε μεγάλα αδιέξοδα και τότε είναι που ο φόβος της ανόδου του εθνικισμού, της ακροδεξιάς και της ξενοφοβίας θα γίνει ένας υπαρκτός και πραγματικός φόβος. Αυτό τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσα σήμερα”.

ΚΥΠΕ – Αθανάσιος Αθανασίου – Αυστρία/Bιέννη 24/9/2016 17:36

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: