Ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης εντός του έτους βλέπει ο Χαρίτσης!




Στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης πριν από το τέλος του έτους, κάτι που θα επέτρεπε τη συμμετοχή των ελληνικών τραπεζών στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ από το πρώτο τρίμηνο του 2017, είπε από το Λονδίνο ο Υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης.

Ο κ. Χαρίτσης μιλούσε ενώπιον εκπροσώπων επενδυτικών εταιρειών του Σίτυ στο πλαίσιο του ετήσιου roadshow του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Όπως σημείωσε, πριν από το επόμενο Euroworking Group στις 29 Σεπτεμβρίου θα έχουν υλοποιηθεί τα 15 εναπομείναντα προαπαιτούμενα για να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση.

Εκτίμησε ότι έως τις 10 Οκτωβρίου, οπότε διεξάγεται το επόμενο Eurogroup, θα έχει καταβληθεί στην Ελλάδα η τελευταία δόση από την πρώτη αξιολόγηση, ύψους 2,8 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Κατά τον Υφυπουργό τα 1,7 δισεκατομμύρια ευρώ από αυτή τη δόση θα αφορούν εκκαθάριση οφειλών του δημοσίου προς ιδιώτες, επιτρέποντας την ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά.

«Αυτό θα κλείσει την πρώτη αξιολόγηση και θα επιτρέψει την έναρξη της δεύτερης αξιολόγησης στις 17 Οκτωβρίου που θα έρθουν οι θεσμοί», είπε ο κ. Χαρίτσης.

Σημείωσε ότι ήδη από το καλοκαίρι έχουν αρχίσει οι τεχνικές συζητήσεις ώστε να αποφευχθούν εκ νέου καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

Σε ό,τι αφορά τη συμπερίληψη των ελληνικών τραπεζών στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, σχολίασε ότι θα είναι το σημάδι της επιστροφής στην οικονομική κανονικότητα.

Αναφερόμενος εξάλλου στο θέμα του χρέους, εκτίμησε ότι οι συζητήσεις για την ελάφρυνση του θα έχουν ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους.

Στο φετινό roadshow του Χρηματιστηρίου Αθηνών συμμετείχαν περίπου 25 εισηγμένες εταιρείες, οι εκπρόσωποι των οποίων είχαν συναντήσεις με στελέχη της επενδυτικής και χρηματοοικονομικής κοινότητας του Λονδίνου.

Αθ. Γκαβός, ΚΥΠΕ, Λονδίνο, Βρετανία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: