Μη επεμβατική μέθοδος, για τη διάγνωση του καρκίνου του παχέος εντέρου




Εξίσου αποτελεσματική με την κολονοσκόπηση ,αλλά πιο «ανώδυνη» η διαδικασία για τον ασθενή που υποβάλλεται σε προληπτικό έλεγχο παχέος εντέρου.

Πρόκειται για  μη επεμβατική μέθοδος, που  ονομάζεται  επίσης “εικονική κολονοσκόπηση” και  χρησιμοποιεί την αξονική τομογραφία για να απεικονίσει το εσωτερικό του παχέος εντέρου, προκειμένου να ανιχνεύσει βλάβες σε πρώιμο στάδιο, ώστε οι ασθενείς να έχουν περισσότερες πιθανότητες θεραπείας.

«Μπορεί να αντικαταστήσει την κολονοσκόπηση στον προληπτικό έλεγχο  για αποκλεισμό του καρκίνου του παχέως εντέρου και των πολύποδων, οι οποίοι προδιαθέτουν σε καρκίνο», ανέφερε στο www.praktoreio-ygeias.gr του ΑΠΕ-ΜΠΕ,  ο Νικόλαος Μποντόζογλου, Διευθυντής Τμήματος Αξονικής και Μαγνητικής Τομογραφίας στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών.

Μέχρι πρόσφατα η διάγνωση του παχέως εντέρου, ανέφερε ο κ.  Μποντόζογλου , μπορούσε να γίνει μόνο με την συμβατική κολονοσκόπηση, όπου το ενδοσκόπιο προωθείται σε όλο το μήκος του παχέως εντέρου, ενώ ο ασθενής είναι ναρκωμένος. Αντίθετα, στην αξονική κολονογραφία γίνεται μόνον εμφύσηση αέρα στο παχύ έντερο χωρίς να χρειάζεται νάρκωση και ο ασθενής μπορεί να γυρίσει στις δραστηριότητες του αμέσως μετά την εξέταση.

Διευκρινίζει ότι πριν από την εξέταση πρέπει να γίνεται ειδική δίαιτα  και την παραμονή της εξέτασης γίνεται λήψη καθαρτικού για τον καθαρισμό του παχέως εντέρου.

«Ο στόχος του προληπτικού ελέγχου,  με την αξονική κολονογραφία είναι η ανακάλυψη  νεοπλασματικών εστιών σε πρώιμη μορφή τους έτσι ώστε, να αφαιρεθούν πριν αναπτυχθεί ή εξαπλωθεί ο καρκίνος του παχέως εντέρου», επισημαίνει ο κ. Μποντόζογλου.

Όπως υπογραμμίζουν οι ειδικοί  η έγκαιρη ανίχνευση των βλαβών αυτών σε πρώιμο στάδιο, σώζει ζωές . Η  αμερικανική αντικαρκινική εταιρεία συστήνει ο έλεγχος του παχέως εντέρου να ξεκινά στην ηλικία των 50 ετών και να επαναλαμβάνεται κάθε πέντε χρόνια.

Άτομα αυξημένου κινδύνου, με οικογενειακό ιστορικό, θα πρέπει να αρχίζουν τον έλεγχο σε νεότερη ηλικία.

Τα πλεονεκτήματα της μεθόδου  σύμφωνα με τον κ. Μποντόζογλου είναι:

• Μη επεμβατική μέθοδος η οποία παρέχει δυσδιάστατες και τρισδιάστατες εικόνες στις οποίες ανακαλύπτονται πολύποδες με την ίδια ευαισθησία όπως στην συμβατική κολονοσκόπηση.

• Εξαιρετική εναλλακτική μέθοδος για ασθενείς που έχουν παράγοντες οι οποίοι αυξάνουν τις επιπλοκές της συμβατικής κολονοσκόπησης όπως λήψη αντιπηκτικών.

• Σε υπερήλικες ασθενείς στους οποίους η εξέταση είναι πιο ανεκτή από τη συμβατική κολονοσκόπηση

• Σε ασθενείς όπου η συμβατική κολονοσκόπηση δεν μπορεί να ολοκληρωθεί, γεγονός το οποίο συμβαίνει στο 10% των περιπτώσεων.

• Στην αξονική κολονογραφία οι πιθανότητες επιπλοκών είναι σημαντικά  λιγότερες σε σχέση με την συμβατική κολονοσκόπηση.

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου  είναι ο τρίτος σε θνησιμότητα καρκίνος παγκοσμίως. Ετησίως καταγράφονται  300.000 νέα κρούσματα στην Ευρώπη και περίπου 1.000.000 παγκοσμίως.

Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι εμφανίζονται περίπου 5.200 κρούσματα ετησίως και πεθαίνουν 2.500 άνθρωποι.

Έφη Φουσέκη, ΑΠΕ/ΜΠΕ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: