Μεγάλη πορεία διαμαρτυρίας για τις ελλείψεις στο σύστημα υγείας στη Θεσσαλονίκη




Μεγάλη πορεία σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις ελλείψεις στο δημόσιο σύστημα υγείας, πραγματοποίησαν εργαζόμενοι των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της ΠΟΕΔΗΝ.

Η πορεία ξεκίνησε λίγο μετά τις 08.00 από το Ιπποκράτειο έχοντας στην κεφαλή της μία άμαξα με δυο μαύρα άλογα, η οποία μετέφερε έναν ασθενή-κούκλα. Την πορεία ακολούθησαν εργαζόμενοι των νοσοκομείων Θεαγένειο, ΑΧΕΠΑ, Άγιος Δημήτριος και Γεννηματάς. Περνώντας από τη Λεωφόρο Καραμανλή, την Εγνατία και την Αντιγονιδών, η πορεία κατέληξε έπειτα από δύο ώρες στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, όπου οι εργαζόμενοι των νοσοκομείων άφησαν να πετάξουν στον ουρανό μαύρα μπαλόνια, όπου είχαν κρεμάσει φωτογραφίες του πρωθυπουργού, του υπουργού και του αναπληρωτή υπουργού Υγείας.

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, αναφερόμενος στην κατάσταση στον τομέα της υγείας, τόνισε ότι είναι μεσαιωνικές οι συνθήκες νοσηλείας και εργασίας στα νοσοκομεία της χώρας. Επισήμανε ότι 89 νοσοκομεία και 37 Κέντρα Υγείας έχουν διαλυθεί και δεν μπορούν να λειτουργήσουν με ασφάλεια και ότι τα νοσοκομεία λειτουργούν χωρίς προσωπικό, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι μία νοσοκόμα αντιστοιχεί σε 40 ασθενείς.

Επικαλούμενος στοιχεία του esy.net, ανέφερε ότι επί των ημερών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ το προσωπικό των νοσοκομείων μειώθηκε κατά 7.695 εργαζόμενους εκ των οποίων 5.300 είναι νοσηλευτικό και άλλο προσωπικό. Τον Μάιο του 2016 οι κενές θέσεις στο σύνολο του προσωπικού των νοσοκομείων ήταν 31.143, είπε ο κ. Γιαννάκος.

Τόνισε ότι οι ασθενείς που αντιμετωπίζουν έκτακτο σοβαρό πρόβλημα υγείας αναγκάζονται να κάνουν τον «γύρο του θανάτου», προκειμένου να βρουν ασθενοφόρο και να διακομιστούν σε νοσοκομείο. Κι αν βρουν νοσοκομείο, θα πρέπει να βρουν και γιατρούς και χειρουργικά κρεβάτια για να χειρουργηθούν και ΜΕΘ για να νοσηλευτούν.

«Διακόσιες κλίνες ΜΕΘ έτοιμες να λειτουργήσουν παραμένουν κλειστές, οι αξονικοί τομογράφοι τίθενται εκτός λειτουργίας, ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα δεν λειτουργούν, μηχανήματα αιμοκάθαρσης χαλάνε τον ένα μετά το άλλο και δεν επισκευάζονται λόγω έλλειψης χρημάτων. Σε αυτόν τον γύρο του θανάτου πεθαίνουν ασθενείς σαν το σκυλί στ΄αμπέλι και η κυβέρνηση στον κόσμο της. Για την κυβέρνηση όλα είναι θέμα στατιστικής» κατέληξε ο κ. Γιαννάκος.

09/09/2016 11:51
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Θεσσαλονίκη

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: