Η αγωγή εναντίον Χριστόφια: “Ήταν ο Θεός” αναφέρει ο μηνυτής και πρώην φίλος του Μιλτής Νεοφύτου




Μετά από μια μαραθώνια συνεδρία ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας, ολοκληρώθηκε αργά χθες το απόγευμα η αντεξέταση του εργολάβου Μιλτιάδη Νεοφύτου από τους δικηγόρους του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια εναντίον του οποίου ο κ. Νεοφύτου κατέθεσε αγωγή διεκδικώντας το ποσό των 22. εκ. ευρώ.

Ο κ. Νεοφύτου αντεξετάστηκε από τους δικηγόρους Ανδρέα Παπαχαραλάμπους και Θανάση Κορφιώτης, ενώ η εκδίκαση της αγωγής συνεχίζεται και σήμερα.

Ο Δημήτρης Χριστόφιας δεν ήταν παρών στη χθεσινή ακροαματική διαδικασία λόγω του ότι απουσιάζει στο εξωτερικό.

Σε ερώτηση μέχρι ποίο έτος έχουν υποβληθεί οι οικονομικές καταστάσεις της εταιρείας του προς τον Έφορο Εταιρειών, ο κ. Νεοφύτου απάντησε ότι από όσο θυμάται μέχρι το 2014, για να του υποβληθεί από πλευράς της υπεράσπισης ότι είναι μέχρι το 2008. Σε ερώτηση μέχρι ποια χρονιά έχουν κατατεθεί ισολογισμοί της εταιρείας του στον Φόρο Εισοδήματος, ο μάρτυρας είπε μέχρι το 2013 «χωρίς να είμαι απόλυτα σίγουρος».

Ο κ. Παπαχαραλάμπους υπέδειξε στον μάρτυρα ότι το ποσό των 22 εκ. ευρώ, που όπως ισχυρίζεται του χρωστά ο κ. Χριστόφιας, δεν εμφανίζεται πουθενά στις οικονομικές καταστάσεις της εταιρείας του. «Καλά δεν έπρεπε να μπει έστω και ένα μικρό ποσό δανείου μέσα στις οικονομικές σας καταστάσεις», ρώτησε ο κ. Παπαχαραλάμπους για να πάρει την απάντηση από τον μάρτυρα πως «αυτά κύριε Πρόεδρε να φέρουμε τους ειδικούς να μας τα εξηγήσουν τα θέματα των λογαριασμών».

Ο κ. Νεοφύτου επανέλαβε ότι ο κ. Χριστόφιας ήταν ο μόνος που του έδινε οδηγίες για τα έξοδα που αφορούσαν τις κατασκευαστικές εργασίες στην εξοχική του κατοικία στο Κελλάκι και στην οικία του στη Μακεδονίτισσα όσο και για την προεκλογική του εκστρατεία το 2007 και την Ομόνοια.

Αυτό που ενδιέφερε τον Χριστόφια ήταν να πηγαίνει καλά η Ομόνοια και να αποκτά τρόπαια, πρωταθλήματα και κύπελλα, τα οποία θα τον βοηθούσαν, όπως υποστήριξε ο κ. Νεοφύτου, στην επαναδιεκδίκηση της Προεδρίας της Δημοκρατίας.

Είπε ότι όταν είχε αναλάβει την προεδρία της Ομόνοιας το 2008, η ομάδα δεν είχε χρέος, ενώ παρουσίασε προς το δικαστήριο σχετικό έγγραφο σύμφωνα με το οποίο η Ομόνοια χρωστούσε 6,8 εκ .ευρώ.

Ο κ. Νεοφύτου απέρριψε τους ισχυρισμούς από πλευράς της υπεράσπισης ότι «επάττησε» την Ομόνοια και την εταιρεία του και παρουσίασε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία η εταιρεία του από το 2005 μέχρι το 2011 ήταν κερδοφόρα. Το 2012 η εταιρεία παρουσίασε για πρώτη φορά ζημιές ύψους 3 εκ. περίπου, ανέφερε.

Ο κ. Νεοφύτου ισχυρίστηκε ότι ο κ. Χριστόφιας πλήρωσε μέχρι σήμερα, σε τρεις δόσεις, το συνολικό ποσό των €270.285,08 για τις κατασκευαστικές εργασίες της εταιρείας του σε Κελλάκι και Μακεδονίτισσα, εκ των οποίων για τις δύο δόσεις εκδόθηκαν προχρονολογημένες αποδείξεις και επιταγές.

Υποστήριξε ότι η πρώτη δόση ύψους 100 χιλιάδων ευρώ καταβλήθηκε σε μετρητά στις 12/4/2013 και η δεύτερη δόση και πάλι ύψους 100 χιλιάδων ευρώ καταβλήθηκε με επιταγή ημερομηνίας 31/5/2013 ύψους 84,250 και τα υπόλοιπα σε μετρητά.

Είπε ότι η γυναίκα που εισέπραττε τα ποσά εκ μέρους της εταιρείας ψηφίζει ΑΚΕΛ και φαίνεται, όπως υποστήριξε, ότι ασκήθηκε πίεση πάνω της προκειμένου να εκδώσει απόδειξη για την 1η δόση ημερομηνίας 2/1/2013 και για τη 2η δόση «πιέστηκε για να γράψει» 31/1/2013. Η 3η δόση ύψους 70.285,08 καταβλήθηκε στις 25/7/2013.

Ο κ. Νεοφύτου έκανε λόγο για παρεμβάσεις του Δημήτρη Χριστόφια προς την Τράπεζα Κύπρου για να αυξάνονται τα όρια παρατραβήγματος της εταιρείας προς όφελος της Ομόνοιας.

Ο δικηγόρος του Δημήτρη Χριστόφια κάλεσε τον μάρτυρα να πει εάν θυμάται ότι ο πελάτης του στις 18/3/2010 είχε προβεί σε δημόσια δήλωση ότι δεν θα επαναδιεκδικούσε 2η θητεία για να απαντήσει ότι «αυτό που θυμάμαι είναι τι ο Δημήτρης Χριστόφιας έλεγε σε μένα».

Ανέφερε ότι δεν αποκάλυπτε στο υπόλοιπο Διοικητικό Συμβούλιο της Ομόνοιας τις οδηγίες που του έδινε ο Δημήτρης Χριστόφιας γιατί υπήρχε ο κίνδυνος διαρροής τους στο Τύπο και τον καλούσε να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός γιατί επρόκειτο για πολύ λεπτά θέματα και θα έπρεπε να γίνονταν λεπτοί χειρισμοί, συμπλήρωσε.

Ο κ. Νεοφύτου ανέφερε σε άλλο σημείο της αντεξέτασής του ότι στη Γενική Συνέλευση της Ομόνοιας έρχονταν κομματικά στελέχη του ΑΚΕΛ “για να περάσουν συγκεκριμένα πράγματα”.

Αναφερόμενος στο ποσό των 5,9 εκ. ευρώ που επιστράφηκε στο λογαριασμό της εταιρείας του από την εταιρεία New Winner Investments, συμφερόντων του ΑΚΕΛ, όπως είχε υποστηρίξει στη προηγούμενη δικάσιμο, είπε ότι στη Γενική Συνέλευση για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων από την Πόλα Κυπριανίδου λέχθηκε ότι το ποσό αυτό «είναι δώρο από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και δεν είπαν στο κόσμο την πραγματικότητα».

Ο κ. Νεοφύτου έκανε επίσης λόγο για «φτιαχτά πρακτικά» των Γενικών Συνελεύσεων, σημειώνοντας ότι ο Δημήτρης Χριστόφιας «ήταν ο Θεός στο ΑΚΕΛ».

Ο δικηγόρος Θανάσης Κορφιώτης υπέβαλε στον μάρτυρα ότι ο Δημήτρης Χριστόφιας είναι ένας υγιώς σκεφτόμενος φίλαθλος της Ομόνοιας και δεν είχε κανένα άλλο συμφέρον από την πορεία της ομάδας, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι αυτό δεν το ξέρει και ότι αυτό που ξέρει – όπως υποστήριξε – είναι ότι ο Δημήτρης Χριστόφιας το 2007 όταν άρχισε η προεκλογική του εκστρατεία «σταμάτησε» τον Δώρο Σεραφείμ από την Προεδρία της Ομόνοιας ενώ «δεν πήρε μαζί του» στην προεκλογική του εκστρατεία τη γυναίκα του, Ναυσικά, η οποία ήταν ιδιαιτέρα του ενόσω ήταν Πρόεδρος της Βουλής λόγω του ότι η Ομόνοια δεν πήγαινε καλά.

Σε υποβολή του δικηγόρου του Δ. Χριστόφια ότι μόνος του ο ίδιος είχε ενδιαφερθεί να αναλάβει την προεδρία της Ομόνοιας και δεν έφερε ένσταση ο κ. Χριστόφιας στα πλαίσια της φιλικής σχέσης που διατηρούσαν, απάντησε ότι ο Δημήτρης Χριστόφιας και ο Άντρος Κυπριανού «εγονατίσαν πάνω μου κύριε Πρόεδρε για να αναλάβω την προεδρία».

Σε υποβολή ότι ο τέως Πρόεδρος ουδέποτε αναμείχθηκε στα εσωτερικά της Ομόνοιας και στην καθημερινή διοίκηση της ομάδας, ο μάρτυρας διαφώνησε με την υποβολή και αναφέρθηκε σε ένα αγώνα της Ομονοίας με την Πέγεια λέγοντας ότι η Ομόνοια έχασε τον αγώνα και ο κ. Χριστόφιας, κατά τη διαδρομή της επιστροφής στη Λευκωσία, σχολίαζε το γεγονός ότι “εκαταφέραμε τζαι χάσαμε που την Πέγεια». Ο κ. Νεοφύτου είπε ότι «ο Δημήτρης Χριστόφιας ενδιαφερόταν και για τα πιο μικρά πράματα στην ομάδα».

Ισχυρίστηκε επίσης ότι ο Πρόεδρος παρέμβαινε είτε προς την Τράπεζα Κύπρου είτε προς την RCB Bank για να μας δίνουν χρήματα προκειμένου να πρωταγωνιστήσει η Ομόνοια «at any cost”, κατά την έκφρασή του.

Ο κ. Νεοφύτου υποστήριξε ότι ο Δ. Χριστόφιας υποσχόταν ότι θα μεριμνούσε όπως εξοφληθούν όλες οι οφειλές προς τον ίδιο και την εταιρεία μέσω της πώλησης του ακινήτου στην περιοχή Χαλεπιανές στο Πέρα Χωριό Νήσου, που ανήκε σε εταιρεία συμφερόντων του ΑΚΕΛ, αφού πρώτα αναβαθμιζόταν η πολεοδομική ζώνη.

Ο ίδιος είπε ότι αναγκάστηκε να παραιτήσει από την προεδρία της Ομόνοιας το 2012 όταν άρχισε να φοβάται για τη ζωή του όταν μετά από κάποιο αγώνα, μοτοσικλετιστές έσπασαν το τζάμι ενός αυτοκινήτου και έριξαν μέσα μια μολότοφ. «Εκείνη τη νύχτα ένοιωσα ότι αυτό το πράγμα θα μπορούσε να μου συμβεί και εμένα», είπε.

Όπως είπε, το λάθος του ήταν ότι δεν ενημέρωσε τον Δημήτρη Χριστόφια για την παραίτηση του αλλά τον Άντρο Κυπριανού. Μετά από αυτό, ο Χριστόφιας «εκατζιώθηκε μου» και τότε άρχισε ο ψίθυρος μέσα στον κόσμο της Αριστεράς για να τον πετάξουν, όπως ισχυρίστηκε. Υποστήριξε επίσης ότι ο ίδιος ο Δημήτρης Χριστόφιας από τον Άστρα ανέφερε ότι ο «Μιλτιάδης Νεοφύτου δεν είναι καλά». Είπε ότι ο ίδιος δεν έχει πρόβλημα με τον κόσμο της Ομόνοιας και του ΑΚΕΛ και πως τον σέβεται και τον εκτιμά.

Αντεξεταζόμενος για την προεκλογική εκστρατεία του Δημήτρη Χριστόφια και την επιτροπή οικονομικής στήριξης της υποψηφιότητάς του, είπε ότι στόχος της επιτροπής ήταν να συγκεντρώσει 3 εκ .λίρες από διάφορους επιχειρηματίες για τους σκοπούς της προώθησης υποψηφιότητας του Δ. Χριστόφια, προσθέτοντας ότι για την επιτροπή αυτή έδωσε κατάθεση στην Αστυνομία σε σχέση με την υπόθεση της focus.

Ισχυρίστηκε ότι το μέλος της Επιτροπής Βαγγέλης Γεωργίου «παρουσιάστηκε και είπε ότι ‘χαλαρώστε και ήβραμε άτομο το οποίο θα μας καλύψει σημαντικά χρήματα πέραν των δύο εκατομμυρίων λιρών και θα μας φέρει και τους φοιτητές από την Ελλάδα».

Όταν αρχίσαμε να ρωτάμε ποίος είναι αυτός, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι ο Βαγγέλης Γεωργίου υποχρεώθηκε να αποκαλύψει ότι «αυτός είναι άνθρωπος δικός μου και του Σταύρου του Ευαγόρου» κατονομάζοντας το άτομο αυτό ως τον Ανδρέα Βγενόπουλο.

ΚΥΠΕ – Γιώργος ΜιχαήλΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία   

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: