Εξηγήσεις από Γιούνκερ για Μπαρόζο και Goldman Sachs ζητά Ευρωπαία αξιωματούχος




H Ευρωπαία Διαμεσολαβητής, Emila O`Reilly, ζήτησε από τον Πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ να διευκρινίσει τη θέση της Κομισιόν σχετικά με το διορισμό του πρώην Προέδρου της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο ως μη εκτελεστικού προέδρου και συμβούλου της Goldman Sachs.

Σε επιστολή της η κ. O`Reilly ζητεί από την Κομισιόν να εξηγήσει τι μέτρα έχει λάβει για να ελέγξει αν ο διορισμός είναι σύμφωνος με τις υποχρεώσεις του κ.Barroso από τον κώδικα δεοντολογίας και τη Συνθήκη, αν έχει ή πρόκειται να ζητήσει τη γνώμη της επιτροπής ηθικής και δεοντολογίας της Κομισιόν και κατά πόσον η ίδια η Κομισιόν εξετάζει τη μεταρρύθμιση κώδικα δεοντολογίας και συμπεριφοράς των Επιτρόπων.

Η κα O`Reilly ρώτησε επίσης αν και κατά πόσο η Κομισιόν ανησυχεί και υπολογίζει τις δηλώσεις Barroso πως θα έχει ρόλο συμβούλου για το Brexit και πως θα στεγανοποιήσει το δικό της διαπραγματευτή Μισιέλ Μπαρνιέ (πρώην Επίτροπος στην Κομισιόν Barroso) από τυχόν παρεμβάσεις του παλιού του προϊσταμένου.

Η κα O`Reilly δήλωσε ότι η “κίνηση του κ. Μπαρόζο έχει προκαλέσει ανησυχία σε μια πολύ δύσκολη στιγμή για την ΕΕ και ιδιαίτερα σε σχέση με την εμπιστοσύνη των πολιτών στους θεσμούς της. Αυτό είναι ένα σημαντικό ζήτημα δημόσιου συμφέροντος και πρέπει να εξεταστεί διεξοδικά από την Κομισιόν”, εγείροντας και ερωτηματικά πάνω στην επάρκεια του ίδιου Κώδικα δεοντολογίας της Κομισιόν. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ευρωπαία Διαμεσολαβητής έχει εσχάτως ζητήσει και επισήμως από την Κομισιόν να τροποποιήσει τον κώδικά δεοντολογίας και συμπεριφοράς των Επιτρόπων.

Αθ. Αθανασίου, ΚΥΠΕ, Βρυξέλλες, Βέλγιο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: