Τσίπρας και Καμμένος απαντούν στον Ταγίπ Ερντογάν: Δεν πρόκειται να σε ακολουθήσουμε




Επικίνδυνες για τις σχέσεις των δύο χωρών χαρακτήρισε τις εμπρηστικές δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τη Συνθήκη της Λωζάνης ο Αλέξης Τσίπρας. 

Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του στο ΚΥΣΕΑ, το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η αμφισβήτηση της Συνθήκης που ρύθμισε ξεκάθαρα και οριστικά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι «επικίνδυνη τόσο για τις σχέσεις των δύο χωρών όσο και για την ευρύτερη περιοχή».

«Ανεξάρτητα από τις πραγματικές αιτίες που προκαλούν παρόμοιες δηλώσεις αμφισβήτησης της διεθνούς νομιμότητας, η Ελλάδα δεν πρόκειται να ακολουθήσει αυτόν τον δρόμο» φέρεται να δήλωσε ο κ. Τσίπρας, που ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να ενισχύει με συνέπεια και αποφασιστικότητα τον ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα ειρήνης και σταθερότητας σε μια εύθραυστη περιοχή.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ: «Αντιλαμβάνεται πλέον όλος ο κόσμος, ότι η προσπάθεια που κάνει ο κ. Ερντογάν είναι να μετατρέψει την Τουρκία σε ένα θεοκρατικό κράτος, αμφισβητώντας οποιαδήποτε αλλαγή έκανε ο Κεμάλ Ατατούρκ, λόγω του εσωτερικού του μετώπου», τόνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, απαντώντας σε ερώτηση κατά τη διάρκεια δηλώσεων, μετά τη συνάντηση που είχε χθες με τον Εκτελεστικό Διευθυντή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας, πρέσβη Χόρχε Ντομέκ, στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

«Θα τον καλούσα, όμως, να προσέξει ιδιαίτερα όταν ακούει φωνές από τα παράλια της Μικράς Ασίας στα ελληνικά νησιά, γιατί αυτές οι φωνές ήταν ελληνικές, ήταν φωνές Ιώνων, ήταν οι φωνές των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, που προϋπήρχαν εκείνων που σφαγίασαν τον Ελληνισμό. Τέτοιου είδους αναφορές δεν βοηθούν στη συμβίωση των δύο λαών και η προσπάθεια αμφισβήτησης διεθνών συνθηκών οδηγεί σε επικίνδυνους δρόμους. Θα του σύστηνα να μην τους ακολουθήσει».

Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:
Συνεδρίασε σήμερα το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ) υπό τον Πρωθυπουργό, με αντικείμενο τη συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων στα Μέτρα Διαβεβαίωσης της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας 2015-2016, την ενεργοποίηση εξοπλιστικών υποπρογραμμάτων, και την επιλογή νέου Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος.
Παράλληλα, ο Πρωθυπουργός ενημερώθηκε από τον Υπουργό Εξωτερικών, τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, και τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ για τις εξελίξεις όσον αφορά σε ζητήματα ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή.
Στο πλαίσιο αυτό και σχολιάζοντας τις πρόσφατες δηλώσεις του Προέδρου της Τουρκίας, κ. Ερντογάν, ο Πρωθυπουργός τόνισε:
«Η αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάνης που ρύθμισε ξεκάθαρα και οριστικά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το καθεστώς του Αιγαίου και των νησιών του, είναι επικίνδυνη τόσο για τις σχέσεις των δύο χωρών μας όσο και για την ευρύτερη περιοχή.
Ανεξάρτητα από τις πραγματικές αιτίες που προκαλούν παρόμοιες δηλώσεις αμφισβήτησης της διεθνούς νομιμότητας, η Ελλάδα δεν πρόκειται να ακολουθήσει αυτόν τον δρόμο.
Θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε με συνέπεια και αποφασιστικότητα τον ρόλο της Ελλάδας, ως πυλώνα ειρήνης και σταθερότητας σε μία εύθραυστη περιοχή.
Ως χώρας που υπερασπίζεται σταθερά τα κυριαρχικά της δικαιώματα επί τη βάσει του διεθνούς δικαίου.»

Αναδίπλωση από το Βερολίνο 

Σε διευκρινίσεις δήλωσης που έγινε νωρίτερα για την Συνθήκη της Λωζάνης προχώρησε το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών, σε μια προσπάθεια να κλείσει κάθε περιθώριο παρερμηνείας.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Μάρτιν ξεκαθάρισε ότι για την γερμανική κυβέρνηση η Συνθήκη της Λωζάνης συνεχίζει να ισχύει.

Νωρίτερα, ο κ. Σέφερ, κληθείς να τοποθετηθεί σχετικά με τις χτεσινές δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανέφερε ότι δεν γνωρίζει τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου και πως δεν θέλει να αμφισβητήσει ότι το είπε.

«Για τη γερμανική κυβέρνηση μπορώ μόνο να πω γι’ αυτό ότι μας είναι γνωστό πως υπάρχουν διαφορές εδώ και καιρό, εδώ και δεκαετίες, διαφορές απόψεων μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας για την οριοθέτηση των συνόρων μεταξύ των δύο χωρών. Η γερμανική κυβέρνηση είναι της άποψης ότι αυτές οι διαφορές μεταξύ των δύο χωρών πρέπει να επιλυθούν ειρηνικά και κατά τα άλλα απέχει μίας έκφρασης άποψης και σίγουρα δεν θα πάρει το μέρος κανενός» είχε αναφέρει ο κ. Σέφερ.

Μάλιστα, ερωτηθείς για τις αναφορές του «σουλτάνου» σε νησιά και σύνορα είπε: «Δεν γνωρίζω τη δήλωση του κ. Ερντογάν και δυστυχώς δεν μου είναι δυνατό να αντιδράσω σε αυτό».

Σε νέες πιέσεις δημοσιογράφων, που τον ρώτησαν εάν η Λέσβος, η Χίος και η Λήμνος είναι ελληνικά νησιά, ο κ. Σέφερ απάντησε: «Επαναλαμβάνω αυτό που είπα».

Αργότερα, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Σέφερ προχώρησε σε διευκρινιστική δήλωση τονίζοντας ότι η «Από τη σκοπιά της γερμανικής κυβέρνησης, η Συνθήκη της Λωζάνης εξακολουθεί να ισχύει».

Ενόχληση της ΝΔ 

Την έντονη αντίδραση του εκπρόσωπου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Γιώργου Κουμουτσάκου προκάλεσε η πρώτη δήλωση του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Η Συνθήκη της Λωζάνης είναι θεμελιώδης διεθνής συμφωνία, πάνω στην οποία στηρίζεται η ειρήνη στην, κατά τα άλλα, εύφλεκτη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Οποιαδήποτε συζήτηση αφήνει ακόμα και απειροελάχιστη υπόνοια αμφισβήτησής της είναι εξόχως επικίνδυνη για τη σταθερότητα, την ασφάλεια και την ειρήνη σε αυτήν την περιοχή. Αυτό οφείλουν να το γνωρίζουν και να το διασφαλίζουν όλοι: Το σύνολο της διεθνούς κοινότητας. Ιδιαίτερα τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πολλά από τα οποία είναι συμβαλλόμενα μέρη στη Συνθήκη της Λωζάνης» δήλωσε ο κ. Κουμουτσάκος.

http://mignatiou.com/2016/09/ousiastiki-kalipsi-erntogan-apo-verolino-gia-lozani-den-pernoume-to-meros-kanenos/

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΑΠΟΚΗ: Η ΤΕΛΕΙΑ ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ…

Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΖΗΤΑ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΘΗΚΗΣ ΤΗΣ ΛΩΖΑΝΗΣ

ΑΘΗΝΑ: ΝΑ ΣΕΒΑΣΤΕΙΤΕ ΤΗ ΣΥΝΘΗΚΗ

Η ΕΘΝΙΚΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: