Συνεχή χρήση εμπρηστικών βομβών κατά αμάχων από Σύρους και Ρώσους καταγγέλλει το HRW




Αεροσκάφη της συριακής και της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας έχουν κατ’ επανάληψη κάνει χρήση εμπρηστικών όπλων στις επιδρομές που εξαπολύουν εναντίον αμάχων στη βόρεια Συρία, υποστηρίζει η οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW).

Η μη κυβερνητική οργάνωση, που εδρεύει στη Νέα Υόρκη, ανέφερε ότι από τον Ιούνιο έχουν χρησιμοποιηθεί εμπρηστικές βόμβες τουλάχιστον 18 φορές, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν περισσότεροι από 10 άνθρωποι. Υπάρχουν “αδιαμφισβήτητες αποδείξεις” ότι η Ρωσία υποστήριζε τα αεροσκάφη των δυνάμεων του συριακού καθεστώτος στις επιθέσεις αυτές, πρόσθεσε.

Ο διευθυντής του τμήματος Όπλων του HRW, ο Στίβεν Γκους, κάλεσε τη συριακή κυβέρνηση και τη Ρωσία “να σταματήσουν αμέσως τις επιθέσεις με εμπρηστικά όπλα” στις κατοικημένες ζώνες. “Οι κατάπτυστες επιθέσεις με εμπρηστικά όπλα στη Συρία αντικατοπτρίζουν την αχαρακτήριστική έλλειψη σεβασμού στο διεθνές δίκαιο που περιορίζει τη χρήση” αυτού του είδους όπλων, υπογράμμισε.

Τα εμπρηστικά όπλα μπορεί να προκαλέσουν εγκαύματα στο δέρμα και αναπνευστικά προβλήματα. Τα θύματα –όσα επιζήσουν– συχνά παρουσιάζουν μακροχρόνια σωματικά και ψυχολογικά προβλήματα, λόγω της έκτασης των τραυμάτων τους και της παραμόρφωσής τους.

Δύο από τις επιθέσεις τις οποίες καταγγέλλει το HRW έγιναν στις 7 Αυγούστου στις πόλεις Χαλέπι και Ιντλίμπ, στους τομείς που ελέγχονται από τους αντάρτες. Ένας εθελοντής της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας αφηγήθηκε ότι “η φωτιά κατέκαψε τα πάντα, σπίτια, αυτοκίνητα, αποθήκες καυσίμων, ακόμη και το χορτάρι”.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχει επίσης αναφέρει ότι ρωσικά αεροσκάφη χρησιμοποίησαν θερμίτη, μια εμπρηστική ουσία, στις επαρχίες Ιντλίμπ, Χαλέπι, Ντέιρ Εζόρ και Ράκα. Στις αρχές Αυγούστου, ακτιβιστές από την Νταράγια, μια πολιορκημένη πόλη κοντά στη Δαμασκό που ελέγχεται από τους αντάρτες, κατηγόρησαν το συριακό καθεστώς ότι χρησιμοποίησε βόμβες ναπάλμ εναντίον του πληθυσμού.

Όλες οι πλευρές που εμπλέκονται στη σύρραξη στη Συρία αλληλοκατηγορούνται για επιθέσεις εναντίον αμάχων με μη συμβατικά όπλα, όπως με αέρια χλωρίου και μουστάρδας.

Το HRW σημειώνει ότι η χρήση εμπρηστικών όπλων στη Συρία “αυξήθηκε σημαντικα” αφότου ξεκίνησαν οι ρωσικές αεροπορικές επιχειρήσεις στις 30 Σεπτεμβρίου 2015.

Περισσότεροι από 290.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί τα τελευταία πέντε χρόνια στη Συρία και πολλά εκατομμύρια αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους για να σωθούν.

19 άμαχοι νεκροί στο Χαλέπι

Τουλάχιστον 19 άμαχοι, μεταξύ των οποίων και τρία παιδιά, σκοτώθηκαν σήμερα από τους σφοδρούς βομβαρδισμούς σε δύο συνοικίες που ελέγχονται από τους αντάρτες στο Χαλέπι, όπως ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

“Τα πλήγματα αυτά, στόχος των οποίων ήταν οι συνοικίες Σαχούρ και Τάρικ αλ Μπαμπ, είχαν ως αποτέλεσμα να τραυματιστούν επίσης δεκάδες άνθρωποι, πολλοί εκ των οποίων σοβαρά”, διευκρίνισε ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ράμι Άμπντελ Ραχμάν.

Ένας ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου ανέφερε ότι ο τομέας του Χαλεπιού που ελέγχεται από τους αντάρτες και ιδίως οι συνοικίες Σαχούρ και Τάρικ αλ Μπαμπ βομβαρδίστηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας και νωρίς το πρωί σήμερα.

Την ίδια στιγμή, τουλάχιστον 12 αντάρτες σκοτώθηκαν σε βομβαρδισμό της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας που έπληξε μια αυτοκινητοπομπή τους η οποία κατευθυνόταν στο Χαλέπι μέσω της Ραμούσα, ενός προαστίου στα νοτιοδυτικά της πόλης αυτής. Με την κατάληψη της Ραμούσα, στις 6 Αυγούστου, οι αντάρτες κατάφεραν να σπάσουν την πολιορκία των τομέων που ελέγχουν στο Χαλέπι.

Ωστόσο ο δρόμος μέσω του οποίου μεταφέρονται εφόδια στους περίπου 250.000 κατοίκους των ανατολικών προαστίων του Χαλεπιού “δεν είναι ασφαλής, όπως δείχνουν οι επιθέσεις αυτές”, εξήγησε ο Ραχμάν.

Το Χαλέπι έχει διαιρεθεί στις συνοικίες των ανταρτών στα ανατολικά και τις φιλοκυβερνητικές συνοικίες στα δυτικά. Και οι δύο πλευρές λαμβάνουν ενισχύσεις το τελευταίο διάστημα ενόψει της επικείμενης μάχης για τον έλεγχο της πρώην οικονομικής πρωτεύουσας της Συρίας.

16/08/2016 16:43
ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP
Βηρυτός, Λίβανος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: