Κύπρον ου μ’ εθέσπισεν: Καυτός και σημαδιακός για την πατρίδα μας ο Ιούλιος




Γράφει ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ

Ο Ιούλιος είναι καυτός και σημαδιακός για την πατρίδα μας. Τα Ιουλιανά, οι συγκεντρώσεις και οι διαδηλώσεις έγιναν μια αναφορά και υποσημειώσεις της νεότερης Ιστορίας, που έφερε την επτάχρονη δικτατορία.

Ιούλιο μήνα έγινε το πραξικόπημα του Ιωαννίδη στην Κύπρο, το οποίο οδήγησε στην εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο και ο Στρατός -πάνω από 40.000- διατηρεί την κατοχή με τη βοήθεια των εποίκων. Πάνω από 150.000 έχουν εγκατασταθεί εκεί, με αποτέλεσμα οι Τουρκοκύπριοι να καταστούν μειονότητα και η Τουρκία, με την ανοχή των Αμερικανών και των Εγγλέζων, να μην εφαρμόζει τις αποφάσεις και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ. Το έχουμε πει και το έχουμε ξαναγράψει, η μεγαλύτερη και διαρκέστερη κατοχή στο νησί είναι οι αγγλικές βάσεις, τα δεινά στην Κύπρο εν πολλοίς τα έχουν προκαλέσει οι Εγγλέζοι, βάζοντας στο παιχνίδι, όταν άρχισε ο εθνικοαπελευθερωτικός αγώνας, την Τουρκία.

Το έχουμε ξαναγράψει, την 24η Ιουλίου δεν έγινε αποκατάσταση της Δημοκρατίας στη χώρα μας. Μετά την τραγωδία της Κύπρου η χούντα δεν μπορούσε να σταθεί και γι’ αυτό έπεσε στην αγκαλιά αυτών που την εξέθρεψαν. Η φωτογραφία του Γκιζίκη να ορκίζει τον Καραμανλή είναι ενδεικτική, πραγματική και συμβολική, γι’ αυτό και η Μεταπολίτευση υπήρξε στρεβλή και φτάσαμε εδώ που φτάσαμε… Το «Δεν ξεχνώ» δεν είναι ένα σύνθημα, είναι η αιμάσσουσα μνήμη που αντιστέκεται στη φθορά του χρόνου στα τετελεσμένα και σε κάθε μορφή εξουσίας. Θα πρέπει να καταλάβουμε και να το συνειδητοποιήσουμε πως η Κύπρος είναι το τελευταίο ανάχωμα του Ελληνισμού. Αν μπει από την πίσω πόρτα το σχέδιο Ανάν, τότε θα επεκταθεί η τουρκική κατοχή σε όλο το νησί. Το ΝΑΤΟ μπήκε στο Αιγαίο στο όνομα των προσφύγων και η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ ζητάει να παραμείνει. Οπου ανακατεύονται το ΝΑΤΟ και το Ισραήλ, μυρίζει πόλεμος, δήλωσε η θρυλική Λεϊλά που βρέθηκε στη χώρα μας.

Το αέριο μπορεί να γίνει πισώπλατη μαχαιριά. Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή δεν θα ηρεμήσει όσο θα υπάρχει ισραηλινή κατοχή της Παλαιστίνης και όσο οι μεγάλες δυνάμεις θα σκοτώνονται για τη μοιρασιά της ευρύτερης περιοχής. Τούτες τις μέρες και μέχρι τις 10 Ιουλίου στην Ξενοφώντος, στο Σπίτι της Κύπρου, γίνεται μια έκθεση φωτογραφίας του Λεύκιου Ζαφειρίου. Δεν είναι φωτογράφος, είναι καθηγητής, συγγραφέας, ποιητής στον Πενταδάκτυλο, εκεί όπου υπήρξαν 10.000 έγκλειστοι Ελληνοκύπριοι και σήμερα δεν έχουν απομείνει ούτε 300, πήγε στο σχολείο δίδαξε στα παιδιά γύρω στα πενήντα, έζησε την καταπίεση των Τούρκων και μέσα στο σχολείο και είδε και απαθανάτισε κρυφά με τη φωτογραφική μηχανή του τις αλλαγές ονομάτων και τις καταστροφές στις εκκλησίες και στα αρχαία που μαρτυρούν τα 9.000 χρόνια της Ιστορίας της Κύπρου.

Αυτό που έκανε με κίνδυνο της ζωής του ο Λεύκιος Ζαφειρίου είναι υψίστης εθνικής σημασίας. Δυστυχώς η έκθεση δεν προβλήθηκε από τα ΜΜΕ και δεν την τίμησε η ελληνική κυβέρνηση. «Με ευλάβεια και λύπη» -τίτλος του τελευταίου του βιβλίου (εκδόσεις Γαβριηλίδη)- μιλάει και η φωνή του έρχεται μέσα από τη μνήμη και την παράδοση της Κύπρου.

  • Συγγραφέας – Το κείμενο δημοσιεύθηκε στο Έθνος – www.ethnos.gr

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: