Οι κάθε λογής Μπαρόζο και το σύστημα διαπλοκής: “Γάμος” πολιτικών και κερδοκόπων




Του Πανίκου Παναγιώτου
www.philenews.com

Ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο ανέλαβε διευθυντική θέση στην αμερικανική επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs. Ο Πορτογάλος πρώην πρωθυπουργός διετέλεσε Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (22 Νοεμβρίου 2004 – 31 Οκτωβρίου 2014).

Κατά την προεδρία του, η ΕΕ συνέπραξε με το ΔΝΤ και την ΕΚΤ για να συγκροτηθεί η Τρόικα και να επιβληθούν τα μνημόνια σε χώρες του ευρωπαϊκού Νότου με πρώτη την Ελλάδα.

Κατά την προεδρία του, αυξήθηκε δραματικά το ποσοστό της ανεργίας και της φτώχειας, καταργήθηκαν εργατικά δικαιώματα ενός αιώνα και ενισχύθηκαν ακραίες πολιτικές δυνάμεις. Την ίδια περίοδο, η ΕΕ υιοθέτησε πολιτικές που επέφεραν το χάος στη Μέση Ανατολή και αύξησαν την τρομοκρατική απειλή.

Στα νεανικά του χρόνια, ο Μπαρόζο ήταν Μαοϊκός. Βέβαια, δεν είναι ούτε ο πρώτος ούτε ο τελευταίος που έχει μια τέτοια «ενδιαφέρουσα διαδρομή».

Κάποτε, ο καταξιωμένος σκιτσογράφος ΚΥΡ αποτύπωσε αυτή την «ανθρώπινη εξέλιξη» με ένα διαχρονικό σκίτσο. Με τρεις εικόνες έδωσε τον «κύκλο της ζωής» ξεκινώντας με το Α μέσα στον κύκλο που συμβολίζει το αναρχικό κίνημα και με έναν επαναστάτη, ο οποίος στη συνέχεια ασπάστηκε το διχαλωτό σχήμα που αποτελεί το σύμβολο της ειρήνης.

Στο τέλος, κατέληξε με το εμπορικό σήμα της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας Μερσέντες Μπενς.

Σήμερα, λοιπόν, βλέπουμε τους μεγάλους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς, τους ενεργειακούς κολοσσούς, την πολεμική βιομηχανία, τις φαρμακευτικές εταιρείες, τους πολυεθνικούς ομίλους και κυρίως τις πανίσχυρες ομάδες συμφερόντων (λόμπι) να στελεχώνονται από πρώην ιδεολόγους πολιτικούς, στρατιωτικούς και διπλωματικούς αξιωματούχους, ενώ το φαινόμενο αυτό λειτουργεί και αντιστρόφως. Δηλαδή, σε εκλελεγμένες και διορισμένες ανώτατες πολιτικές θέσεις βρίσκονται άτομα που προέρχονται από τους προαναφερόμενους επαγγελματικούς χώρους.

Πρόκειται πλέον για μια θεσμικά κατοχυρωμένη πρακτική μέσα από την οποία δημιουργείται, συντηρείται και γιγαντώνεται το διεθνές διεφθαρμένο σύστημα της διαπλοκής που καθορίζει τις συνθήκες διαβίωσης, τα επίπεδα της ατομικής και κοινωνικής ζωής, τις διακρατικές σχέσεις και το παγκόσμιο περιβάλλον.

Οι κάθε λογής Μπαρόζο φανερώνουν προκλητικά την ωμή πραγματικότητα για το πολιτικό και οικονομικό σύστημα διακυβέρνησης.

Κι όσο οι λαοί τούς αποδέχονται και τούς αναπαράγουν θα λιγοστεύει το φως της ελπίδας για έναν καλύτερο και ασφαλέστερο κόσμο, όπου θα κάνει κουμάντο η αλήθεια και η δικαιοσύνη.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: