Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων




Η ανακοίνωση των νέων Διοικητικών Συμβουλίων των ημικρατικών οργανισμών από την Κυβέρνηση, η διαμεσολάβηση που ζητά η Λευκωσία από τις ΗΠΑ για να αλλάξει στάση η Άγκυρα για βασικά κεφάλαια στο Κυπριακό, η εφαρμογή ζωνών ασφαλείας σε 80 λεωφορεία μετά το τραγικό τροχαίο ατύχημα στη Λευκωσία, οι διαβουλεύσεις για το φόρο ακίνητης ιδιοκτησίας και οι διεργασίες για εφαρμογή μιας νέας φορολογικής αμνηστίας, είναι τα κύρια θέματα που προβάλλονται στα πρωτοσέλιδα των κυπριακών εφημερίδων την Πέμπτης.

Η «Αλήθεια» με κύριο τίτλο «Για τα δύσκολα στην Τουρκία» γράφει ότι η Λευκωσία ζητεί διαμεσολάβηση των ΗΠΑ για να αλλάξει στάση η Άγκυρα για βασικά κεφάλαια στο Κυπριακό. Σε άλλο θέμα, με τίτλο «η Πρωθυπουργός του Brexit», αναφέρεται στην ανάληψη της Πρωθυπουργίας της Βρετανίας από την Τερίζα Μέι. Αλλού φιλοξενεί ρεπορτάζ με πληροφορίες και στοιχεία για τον τρίτο γύρο αδειοδοτήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ, οι προσφορές για τον οποίο λήγουν στις 22 Ιουλίου.

Η «Σημερινή», με κύριο τίτλο «Πρόσω ολοταχώς για ιδιωτικοποίηση της CYTA», αναφέρεται στους διορισμούς στα διοικητικά συμβούλια των ημικρατικών οργανισμών στους οποίους προχώρησε η Κυβέρνηση, αναφέροντας ότι ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της ΑΤΗΚ “θεωρείται ο άσος του Προεδρικού για ομαλή αποκρατικοποίηση”. Σε άλλο θέμα γράφει ότι τρακτέρ καταπλάκωσε δεκαπεντάχρονο στην Πάφο. Αλλού γράφει ότι στον αέρα βρίσκονται οι δημοτικές εκλογές ύστερα από δήλωση του Υπουργού Εσωτερικών περί πρωτοβουλίας για παράταση της θητείας των υφιστάμενων δημάρχων και δημοτικών συμβούλων.

Ο «Φιλελεύθερος» με κύριο τίτλο «Μουρμουρητά της…εξέδρας» γράφει ότι παρόλο που δεν ζητήθηκαν και δεν δόθηκαν λίστες από τα κόμματα για τα Δ.Σ. των ημικρατικών οργανισμών, δεν έλειψαν τα παράπονα αμέσως μετά την ανακοίνωση των ονομάτων από την Κυβέρνηση. Σε άλλο θέμα γράφει ότι συστήνεται ομάδα για οικονομικά εγκλήματα από το Υπουργείο Δικαιοσύνης. Αλλού γράφει για «λαπόρτο» στον Πρόεδρο που πάει βιαστικός στις συνομιλίες, αναφέροντας ότι μπορεί οι τροχονόμοι να άνοιγαν τον δρόμο στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας όταν κατευθυνόταν στον αεροδρόμιο Λευκωσίας για τις συνομιλίες, αλλά η κάμερα τον φωτογράφιζε.

Η «Χαραυγή» με κύριο τίτλο «Μόνο από ΔΗΣΥ οι άριστοι των αρίστων», γράφει ότι στα νέα Δ.Σ. των ημικρατικών οργανισμών που ανακοινώθηκαν χθες “ικανοποιήθηκαν όλοι και το Προεδρικό που ήθελε ανοίγματα και η Πινδάρου που ήθελε βολέματα, με πρώτο στοιχείο την συναγερμικοποίηση”. Αλλού γράφει ότι δεν έχουν τέλος τα προβλήματα στα δημόσια νοσοκομεία απ` τις ελλείψεις σε γιατρούς, στις ελλείψεις σε ιατρικό εξοπλισμό. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι εντατικές διαβουλεύσεις σε σχέση με το φόρο ακίνητης ιδιοκτησίας συνεχίζουν να βρίσκονται σε εξέλιξη, λίγες μόνο ώρες πριν τη συνεδρία της ολομέλειας της Βουλής.

Η αγγλόγλωσση «Cyprus Mail» γράφει στον κύριο τίτλο της «Βιασύνη για εφαρμογή ζωνών ασφαλείας στα λεωφορεία», ότι 80 λεωφορεία θα εφοδιαστούν με ζώνες ασφαλείας για τους οδηγούς μετά το πρόσφατο τραγικό τροχαίο ατύχημα. Αλλού γράφει ότι η η Μέι αναλαμβάνει την Πρωθυπουργία της Βρετανίας με την υπόσχεση να υπερασπιστεί την κοινωνική δικαιοσύνη και να ανταποκριθεί στην πρόκληση την εξόδου της χώρας από την ΕΕ. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στην ανακοίνωση των αλλαγών στα διοικητικά συμβούλια πολλών ημικρατικών οργανισμών από την Κυβέρνηση.

Η εβδομαδιαία «Οικονομική Καθημερινή», γράφει ότι «Ψάχνουν πολιτική συναίνεση για τη νέα φορολογική αμνηστία», αναφέροντας ότι σε προχωρημένο στάδιο βρίσκονται οι τεχνικές διεργασίες για εφαρμογή μιας νέας φορολογικής αμνηστίας, η οποία όμως ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει σε πολιτικό επίπεδο. Αλλού γράφει ότι το θέμα του φυσικού αερίου βρίσκεται «στο περίμενε», λόγω της στασιμότητας στις τιμές του πετρελαίου. Σε άλλο θέμα γράφει ότι μπλόκο στους σχεδιασμούς της Πολιτείας για έκδοση εγκλωβισμένων τίτλων ιδιοκτησίας επιχειρούν να βάλουν οι εμπορικές τράπεζες, οι οποίες έχουν ήδη προσφύγει στις δικαστικές Αρχές, καταφέρνοντας να εξασφαλίσουν προσωρινά διατάγματα για αριθμό υποθέσεων στις οποίες εμπλέκονταν.

ΚΥΠΕ – Θάλεια Νεοφύτου – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: