Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων




Το Κυπριακό κυριαρχεί στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων σήμερα με αφορμή τη χθεσινή συνάντηση των ηγετών των δύο κοινοτήτων αλλά και των χωριστών συναντήσεων της Βικτώρια Νιούλαντ με Νίκο Αναστασιάδη και Μουσταφά Ακιντζί. Αλλα θέματα που προβάλλονται στις εφημερίδες είναι η συζήτηση για το Ταμείο Συντάξεων της CYTA στη Βουλή, το πολύνεκρο δυστύχημα με δύο τρένα στην Ιταλία και η αύξηση στην τιμή του χοιρινού κρέατος.

Η “Αλήθεια” στο κύριο της θέμα με τίτλο “Κυπριακό: Βλέπουν κατάληξη σε οικονομία και ΕΕ”, γράφει ότι οι δύο ηγέτες εξέφρασαν χθες μετά τη συνάντηση που είχαν, την αισιοδοξία τους για κατάληξη στα θέματα της οικονομίας και της ΕΕ. Σε άλλο της θέμα γράφει για συγκινητικές στιγμές κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης των φυλακισμένων στις Κεντρικές για το τέλος της σχολικής τους χρονιάς. Αλλού, γράφει για οργιώδες παρασκήνιο που αναμένεται να εκτυλιχτεί αύριο στην Ολομέλεια στο θέμα της φορολόγησης της ακίνητης ιδιοκτησίας.

Η “Σημερινή” κάτω από τον τίτλο “Ράβουν μνημονιακό κοστούμι για τη λύση” γράφει πως η Παγκόσμια Τράπεζα θα δώσει χρήματα για το περιουσιακό, όπως πιστεύει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ενώ στις συνομιλίες δόθηκαν δείγματα των κριτηρίων για τον καθορισμό της εκτίμησης των αποζημιώσεων του περιουσιακού. Αλλού, γράφει για “τρελές αρπαχτές” στο ταμείο συντάξεων της CYTA. Σε άλλο της θέμα γράφει ξεκινούν ανασκαφές για αγνοούμενους στην Ασσια.

Ο “Φιλελεύθερος” υπό τον τίτλο “Αγγελιαφόρος στην Αγκυρα”, γράφει στο κύριο του θέμα ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ζήτησε από την Αμερικανίδα αναπληρωτή ΥΠΕΞ Βικτώρια Νιούλαντ παρέμβαση από τις ΗΠΑ προς την Αγκυρα για διαφοροποίηση της τουρκικής στάσης. Σε άλλο του θέμα γράφει ότι ο Υπουργός Δικαιοσύνης και ο Αρχηγός της Αστυνομίας θα έχουν σήμερα υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σύσκεψη για το θέμα της διαφθοράς στην Αστυνομία. Αλλού για την αύξηση στο χοιρινό κρέας που φθάνει το 1 ευρώ το κιλό το τελευταίο δίμηνο.

Η “Χαραυγή” στο κύριο της θέμα με τίτλο “Σκανδαλώδης εύνοια στον κουμπάρο”, γράφει ότι ο κουμπάρος και συνέταιρος του Αβέρωφ Νεοφύτου Γιώργος Κούμας είναι το πρόσωπο πίσω από τις πέντε εταιρείες οι οποίες διατηρούν συμφωνίες με τη CYTA ύψους 2,5 εκ ευρώ το χρόνο για την αγορά δικαιωμάτων ξένων πρωταθλημάτων. Αλλού, γράφει για την τραγωδία στην Ιταλία με τη σύγκρουση τρένων με τραγικό απολογισμό οι νεκροί να φτάσουν μέχρι στιγμής τους 23. Σε άλλο της θέμα γράφει ότι το Φθινόπωρο θα ολοκληρωθεί η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Η αγγλόγλωσση εφημερίδα Cyprus Mail στο κύριο της θέμα με τίτλο “Μετωπική σύγκρουση τρένων στην Ιταλία”, γράφει ότι οι νεκροί ξεπέρασαν τους 22 και οι τραυματίες τους 45 από τη σύγκρουση των τρένων ενώ μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα ως προς τις άμεσες αιτίες του δυστυχήματος. Αλλού, γράφει για την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες στις κεντρικές φυλακές με αφορμή την ολοκλήρωση της σχολικής χρονιάς. Σε άλλο της θέμα γράφει ότι η Αμερικανίδα αναπληρωτής ΥΠΕΞ δήλωσε πως ήρθε στην Κύπρο για να ακούσει.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα “Οικονομική Καθημερινή” υπό τον τίτλο “Ψάχνουν πολιτική συναίνεση για νέα φορολογική αμνηστία”, γράφει ότι σε προχωρημένο στάδιο βρίσκονται οι τεχνικές διεργασίες για εφαρμογή μιας νέας φορολογικής αμνηστίας η οποία όμως ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει σε πολιτικό επίπεδο. Αλλού, γράφει ότι το πρώτο εξάμηνο του 2016 μειώθηκε το εργατικό δυναμικό κατά περίπου 20 χιλιάδες ανθρώπους. Σε άλλο της θέμα γράφει ότι καταρρέουν ελληνικές εταιρείες λόγω ύφεσης.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: