Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων




Το Κυπριακό, οι εξελίξεις στη Βουλή με το φόρο της ακίνητης ιδιοκτησίας, η κατάληξη της κούρσας για την πρωθυπουργία της Βρετανίας αλλά και η επέτειος της έκρηξης στο Μαρί και η επέκταση του ωραρίου εργασίας για τους ναυαγοσώστες είναι μερικά από τα κύρια θέματα που προβάλλει στα πρωτοσέλιδά του ο κυπριακός Τύπος της Τρίτης.

H «Αλήθεια» τιτλοφορεί το κύριο της θέμα «Κυπριακό: Στο τραπέζι σήμερα `η κοινή μας οικονομία`» και γράφει ότι Νίκος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί συνεχίζουν τις εντατικοποιημένες συνομιλίες με τη συμμετοχή και ειδικών των ομάδων εργασίας για τα οικονομικά της λύσης και ότι θεωρείται βέβαιο ότι έχουν περιέλθει εις γνώσιν τους και τα πρώτα ευρήματα μελέτης που διενεργείται από ΔΝΤ και Παγκόσμια Τράπεζα για την επόμενη μέρα της επιδιωκόμενης επανένωσης της Κύπρου. Αλλού και κάτω από φωτογραφία της Τερίζα Μέι γράφει ότι έμεινε μόνη της στην κούρσα της διαδοχής για την Πρωθυπουργία μετά την απόφαση της Άντρεα Λίντσομ να αποσυρθεί. Σε άλλο θέμα γράφει ότι δεν τα βρήκαν τα κόμματα στον φόρο ακίνητης ιδιοκτησίας και ότι θα τεθούν επί τάπητος στην Ολομέλεια 4 διαφορετικές προτάσεις.

Η «Σημερινή» αφιερώνει επίσης το κύριο της θέμα στις συνομιλίες με τίτλο «Στο τραπέζι τα οικονομικά της λύσης» και γράφει ότι στη νέα συνάντηση Προέδρου Αναστασιάδη- Μουσταφά Ακιντζί θα τεθούν επί τάπητος τα ζητήματα που αφορούν συγκλίσεις και αποκλίσεις, καθώς και ότι βάση των προκαταρκτικών ευρημάτων μελετών του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας για την οικονομική βιωσιμότητα της λύσης αυτό που επιχειρείται είναι η εναρμόνιση της φορολογικής πολιτικής των ελεύθερων περιοχών και των κατεχομένων. Αλλού αναφέρεται στην επέτειο 5 χρόνων από την έκρηξη στο Μαρί και γράφει ότι μερικά από τα συναισθήματα που διακατέχουν τις οικογένειες των 13 ηρώων είναι πόνος, οργή, απογοήτευση. Σε άλλο πρωτοσέλιδο θέμα η «Σ» γράφει για ρωμαϊκό ψηφιδωτό τεράστιας αρχαιολογικής σημασίας που ανακαλύφθηκε στη Λάρνακα ενώ εκτελούνταν αποχετευτικά έργα.

Ο «Φιλελεύθερος» υπό τον τίτλο «Φόρος, το απόλυτο μπάχαλο» γράφει ότι ούτε και χθες βγήκε άσπρος καπνός από το Κοινοβούλιο σε σχέση με τον φόρο ακινήτων και ότι την Πέμπτη θα τεθούν ενώπιον της Βουλής τρεις προτάσεις και κάμποσες τροποποιήσεις και αναμένεται ότι θα έχουμε νόμο στη βάση της διαδικασίας που ακολουθήθηκε για την ανάδειξη Προέδρου του νομοθετικού σώματος. Αλλού και κάτω από φωτογραφία από την εκδήλωση χθες για την επέτειο της έκρηξης στο Μαρί γράφει ότι οι συγγενείς των 13 θυμάτων απαιτούν την προσαγωγή ενώπιον της Δικαιοσύνης όλων όσοι ενέχονται στην τραγωδία. Σε άλλο θέμα ο «Φ» γράφει ότι φουσκωτή πισίνα μεγάλων διαστάσεων τοποθετήθηκε στην γυναικεία πτέρυγα των Κεντρικών Φυλακών για να απασχολούνται οι έγκλειστες λόγω περιορισμένου χώρου.

Η «Χαραυγή» τιτλοφορεί το κύριο της θέμα «Μετέωρος στο παρά 5 ο φόρος ακινήτων» και γράφει ότι δύο συγκλίσεις, αλλά και τρεις εκκρεμότητες έβγαλε η χθεσινή συνεδρία των Επιτροπών Εσωτερικών και Οικονομικών της Βουλής, σε σχέση με το φόρο ακίνητης ιδιοκτησίας. Αλλού γράφει για ευαισθητοποίηση του Υπουργείου Εσωτερικών σε σχέση με τα ωράρια των ναυαγοσωστών και ότι σε σύσκεψη με όλους τους φορείς αποφάσισε κάποιες αλλαγές σε σχέση με τη στελέχωση των ναυαγοσωστικών μονάδων σε μια προσπάθεια να αποφευχθούν τα χειρότερα. Σε άλλο θέμα γράφει ότι πίστωση χρόνου 15 ημερών δίνουν οι κυβερνητικοί ιατροί στο Υπουργείο Υγείας για να εξεύρει λύση στο πρόβλημα της υποστελέχωσης που ταλανίζει τα δημόσια νοσοκομεία.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail” με τίτλο «Η Μέι κερδίζει την κούρσα για το ανώτατο αξίωμα του ΗΒ» γράφει ότι η Υπουργός Εσωτερικών Τερίζα Μέι θα γίνει την Τετάρτη η νέα Πρωθυπουργός της Βρετανίας και θα καθοδηγήσει την έξοδό της από την ΕΕ μετά την αιφνίδια παραίτηση της αντιπάλου της Άντρεα Λίντσομ. Αλλού και επίσης κάτω από φωτογραφία από την εκδήλωση για την 5η επέτειο της έκρηξης στο Μαρί γράφει ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απολογήθηκε και πάλι στους συγγενείς των 13 θυμάτων της έκρηξης σημειώνοντας ότι σήμερα είναι η μέρα για όλους όσοι κατέχουν θέσεις ευθύνης στο νησί να συλλογιστούν πως οδηγηθήκαμε σ` αυτή την τραγωδία. Σε άλλο θέμα γράφει ότι οι δημόσιες παραλίες θα είναι πιο ασφαλείς από την Πέμπτη όταν τα αιτήματα που έθεταν εδώ και καιρό οι ναυαγοσώστες είχαν θετική αντιμετώπιση με επέκταση του ωραρίου τους για δύο ώρες στις περισσότερες των περιπτώσεων.

ΚΥΠΕ – Ήβη Μιτσίδου Phillips – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: