Μη δικαιολογημένη η επίθεση στο Ιράκ: Έκθετος ‘εμεινε ο Τόνι Μπλερ αναφέρει η έκθεση Σίλκτοτ




Η απόφαση της Βρετανίας να συμμετάσχει στον πόλεμο στο Ιράκ το 2003 είχε μία νομική βάση «που απέχει πολύ από το να είναι ικανοποιητική» και η υποστήριξη του τότε πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ προς την επιλογή της ανάληψης στρατιωτικής δράσης ήταν υπερβολική, σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας της υπό τον σερ Τζον Σίλκοτ επιτροπής.

Τα στοιχεία των υπηρεσιών Πληροφοριών για την υποτιθέμενη κατοχή Οπλων Μαζικής Καταστροφής από το Ιράκ, τα οποία ο Μπλερ χρησιμοποίησε για να νομιμοποιήσει τη συμμετοχή του Ηνωμένου Βασιλείου στην αμερικανική εισβολή, που οδήγησε στην ανατροπή του Σαντάμ Χουσέιν ήταν προβληματικά, ελλιπή, αλλά δεν αμφισβητήθηκαν.

Τον Μάρτιο 2003, δεν υπήρχε άμεση απειλή από τον Σαντάμ Χουσέιν και το χάος που ακολούθησε στο Ιράκ και στην περιοχή έπρεπε επίσης να έχει προβλεφθεί, δήλωσε ο σερ Τζον Σίλκοτ.

«Η έρευνα δεν εξέφρασε άποψη για το αν η στρατιωτική επιχείρηση ήταν νόμιμη. Ωστόσο, φθάσαμε στο συμπέρασμα ότι οι συνθήκες στο πλαίσιο των οποίων αποφασίσθηκε ότι υπήρχε νομική βάση για την ανάληψη στρατιωτικής δράσης απέχουν πολύ από το να είναι ικανοποιητικές», είπε.

Η παρουσίαση από τον Τόνι Μπλερ το 2002 στο κοινοβούλιο της απειλής που συνιστούσε η υποτιθέμενη κατοχή Οπλων Μαζικής Καταστροφής έγινε με «αδικαιολόγητη βεβαιότητα».

Ημέρες μόλις πριν από την εισβολή, ο νομικός σύμβουλος της κυβέρνησης ζήτησε από τον Τόνι Μπλερ να επιβεβαιώσει ότι υπήρξαν παραβιάσεις της απόφασης του Ηνωμένων Εθνών που να δικαιολογούν την ανάληψη στρατιωτικής δράσης. Ο Μπλερ απάντησε ότι υπήρξαν παραβιάσεις, αλλά όπως δήλωσε σήμερα ο σερ Τζον Σίλκοτ, «η ακριβής βάση επί της οποίας ο κ. Μπλερ έλαβε την απόφαση δεν είναι σαφής».

Ο Τόνι Μπλερ άλλαξε στη διαδρομή την επιχειρηματολογία του. Συγκεκριμένα, απομακρύνθηκε από τα «τεράστια αποθέματα» παράνομων όπλων που διαθέτει το Ιράκ και έκανε λόγο για «πρόθεση του Σαντάμ Χουσέιν να τα αποκτήσει». «Ωστόσο, δεν ήταν αυτή η εξήγηση που είχε δώσει πριν από τον πόλεμο», είπε ο σερ Τζον Σίλκοτ.

Το Ηνωμένο Βασίλειο εισέβαλε στο Ιράκ πρόωρα το 2003, πριν ο πόλεμος καταστεί ύστατη λύση, χωρίς να έχει αναζητήσει προηγουμένως μία ύστατη λύση, δήλωσε ο σερ Τζον Σίλκοτ πρόεδρος της επιτροπής έρευνας για τις συνθήκες που οδήγησαν τη χώρα να εμπλακεί στον πόλεμο στο Ιράκ.

«Φτάσαμε στο συμπέρασμα ότι το Ηνωμένο Βασίλειο αποφάσισε να συμμετάσχει στην εισβολή στο Ιράκ πριν εξαντληθούν οι ειρηνικές λύσεις για τον αφοπλισμό (της Βαγδάτης). Η στρατιωτική λύση δεν ήταν αναπόφευκτη τότε», πρόσθεσε ο πρόεδρος της επιτροπής.

«Μαζί σου, οτιδήποτε», είχε γράψει στον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους ο βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ, σύμφωνα με τον σερ Τζον Σίλκοτ.

Τα βρετανικά σχέδια για την μετά την εισβολή περίοδο στο Ιράκ ήσαν «απολύτως ακατάλληλα». «Παρά τις προειδοποιήσεις, οι συνέπειες της εισβολής υποτιμήθηκαν. Ο σχεδιασμός και οι προετοιμασίες για το Ιράκ μετά τον Σαντάμ ήσαν απολύτως ακατάλληλοι», αναφέρεται στα συμπεράσματα της έκθεσης που είναι καταπέλτης για τον Τόνι Μπλερ.

Ως προς τα στρατιωτικά μέσα που χρησιμοποιήθηκαν, η έρευνα κατέληξε ότι ήσαν επίσης ακατάλληλα και περιορισμένα. «Φθάσαμε στο συμπέρασμα ότι το υπουργείο Άμυνας ανταποκρίθηκε με βραδύτητα στην απειλή που παρουσιάσθηκε από τους αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς και ότι οι καθυστερήσεις που καταγράφηκαν στην χορήγηση κατάλληλων τεθωρακισμένων περιπολικών οχημάτων δεν έπρεπε να γίνουν ανεκτές».

Τι απαντά ο Μπλερ

Ο πρώην πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ του Εργατικού Κόμματος δήλωσε ότι θα αναλάβει πλήρως την ευθύνη για τις αστοχίες που υπήρξαν κατά την προετοιμασία για την εισβολή στο Ιράκ, όταν απαντήσει αργότερα σήμερα στην πολυαναμενόμενη έκθεση της επιτροπής έρευνας για την εμπλοκή της Βρετανίας στον πόλεμο του 2003 στο Ιράκ.

“Η έκθεση θα πρέπει να ενταφιάσει ισχυρισμούς για κακή πίστη, ψέματα ή εξαπάτηση”, αναφέρει ο Μπλερ σε μια πρώτη απάντησή του. “Είτε κάποιος συμφωνεί είτε διαφωνεί με την απόφασή μου να αναλάβω στρατιωτική δράση εναντίον του Σαντάμ Χουσέιν· την έλαβα καλή τη πίστει και επειδή πίστευα πως είναι προς το συμφέρον της χώρας”.

Ο Μπλερ επισήμανε πως η έκθεση Σίλκοτ δεν προβαίνει σε συγκεκριμένες ως προς τα πράγματα επικρίσεις για την προετοιμασία και τον σχεδιασμό του πολέμου.

“Θα τους απαντήσω λεπτομερώς το απόγευμα”, αναφέρει στη δήλωσή του. “Θα αναλάβω την πλήρη ευθύνη για οποιαδήποτε λάθη χωρίς εξαίρεση ούτε δικαιολογία”.

Και ο Κάμερον…

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε πως η κυβέρνηση είναι ανάγκη να αντλήσει τα διδάγματα από ό,τι πήγε στραβά στην πορεία προς τη συμμετοχή της Βρετανίας στην εισβολή στο Ιράκ, δίνοντας την πρώτη απάντησή του στην πολυαναμενόμενη έκθεση για τη βρετανική εμπλοκή στον πόλεμο.

Ο Κάμερον, ο απερχόμενος συντηρητικός πρωθυπουργός, απάντησε σε ερωτήσεις στο κοινοβούλιο για την έκθεση Σίλκοτ σχετικά με τα λάθη που έγιναν από την κυβέρνηση του τότε πρωθυπουργού του Εργατικού Κόμματος Τόνι Μπλερ πριν από τον πόλεμο του Ιράκ το 2003.

“Πιστεύω πως το σημαντικότερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να αντλήσουμε πραγματικά τα διδάγματα για το μελλον και τα διδάγματα που αναφέρει πολύ ξεκάθαρα”, δήλωσε μιλώντας για την έκθεση Σίλκοτ.

“Το μόνο που θα ήθελα να πω είναι ότι δεν υπάρχουν ρυθμίσεις και σχέδια που να μπορούν να κάνουν τα πράγματα τέλεια σε οποιαδήποτε απ’ αυτές τις περιπτώσεις.

“Η στρατιωτική επέμβαση είναι πάντα δύσκολη, ο σχεδιασμός για την εποχή μετά την επέμβαση, αυτό είναι πάντα δύσκολο και δεν πιστεύω ότι στη Βουλή αυτή θα πρέπει να είμαστε αφελείς ότι υπάρχουν τέλεια σχέδια … που μπορούν να λύνουν στο διηνεκές αυτά τα προβλήματα”.

Ο Κάμερον δήλωσε επίσης πως οι βουλευτές που ψήφισαν υπέρ της συμμετοχής της Βρετανίας στην εισβολή πρέπει να αναλάβουν το μερίδιο της ευθύνης που τους αναλογεί για τα λάθη που έγιναν.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός πρόσθεσε πως η χώρα πρέπει να εξασφαλίσει πως οι ένοπλες δυνάμεις της είναι καλά εξοπλισμένες για οποιαδήποτε μελλοντική σύγκρουση.

“Η απόφαση να πάμε στον πόλεμο ήρθε σε ψηφοφορία σ’ αυτή τη Βουλή και μέλη της απ’ όλες τις πλευρές που ψήφισαν υπέρ της στρατιωτικής δράσης θα πρέπει να αναλάβουν το μερίδιο της ευθύνης που τους αναλογεί”, δήλωσε στο κοινοβούλιο.

“Δεν μπορούμε να γυρίσουμε πίσω το ρολόι, αλλά μπορούμε να εξασφαλίσουμε ότι θα αντλήσουμε τα διδάγματα και θα ενεργήσουμε με βάση αυτά.

“Έχει κρίσιμη σημασία για τη λήψη καλών αποφάσεων ο πρωθυπουργός να δημιουργεί ένα κλίμα στο οποίο οι αξιωματούχοι και οι άλλοι ειδικοί να αισθάνονται ασφαλείς όταν αμφισβητούν την υφιστάμενη πολιτική και τις απόψεις υπουργών και του πρωθυπουργού”, τόνισε.

Ανεξαρτησία από ΗΠΑ θέλει ο Κόρμπιν

Η Βρετανία χρειάζεται μια πιο ανοικτή και ανεξάρτητη σχέση με τις ΗΠΑ για να αποφύγει μια επανάληψη της εισβολής του 2003 στο Ιράκ, η οποία ήταν “πράξη στρατιωτικής επίθεσης”, δήλωσε σήμερα ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν.

Ο Κόρμπιν, βετεράνος υποστηρικτής αντιπολεμικών εκστρατειών που είχε αντιταχθεί τότε στην εισβολή, μίλησε στο κοινοβούλιο στη διάρκεια της συζήτησης που ακολούθησε τη δημοσιοποίηση της πολυαναμενόμενης έκθεσης Σίλκοτ για τη συμμετοχή της Βρετανίας το 2003 στην εισβολή στο Ιράκ.

“Ο πόλεμος δεν ήταν επ’ ουδενί, όπως λέει ο σερ Τζον Σίλκοτ, η ύστατη λύση”, δήλωσε ο Κόρμπιν. “Ειλικρινά ήταν μια πράξη στρατιωτικής επίθεσης που εξαπολύθηκε με ψεύτικο πρόσχημα, όπως δέχεται η έρευνα, και από καιρό θεωρούνταν παράνομη από συντριπτικά μεγάλο μέρος των νομικών διεθνώς”.

Ο Κόρμπιν πρόσθεσε: “Υπάρχουν πολλά διδάγματα που πρέπει να αντληθούν από τον πόλεμο στο Ιράκ … Περιλαμβάνουν την ανάγκη για μια πιο ανοικτή και ανεξάρτητη σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες και για μια εξωτερική πολιτική που να βασίζεται στην υπεράσπιση του διεθνούς δικαίου και στην εξουσία των Ηνωμένων Εθνών”.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP, Λονδίνο, Βρετανία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: