Το μεγαλύτερο θαύμα πάνω στη Γη: Η περίπτωση του Ντόναλντ Τραμπ και το Brexit…




Του Πανίκου Παναγιώτου
www.philenews.com

Το ενδεχόμενο εκλογής του Ντόναλντ Τραμπ στην Προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών και η αυξημένη πιθανότητα για έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση ενισχύουν το ασταθές διεθνές περιβάλλον.

Αν οι Βρετανοί ψηφίσουν υπέρ της εξόδου της χώρας τους από την ΕΕ, τότε θα προκαλέσουν δυσμενείς επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία, όπως υποστήριξαν οι ηγέτες της ομάδας των επτά πλουσιότερων κρατών (G7).

Αν ο Τραμπ καταφέρει να γίνει ένοικος του Λευκού Οίκου δεν αποκλείεται να υπάρξουν σημαντικές αρνητικές εξελίξεις σε αρκετά επίπεδα. Σύμφωνα με την Economist Intelligence Unit, νίκη του ιδιόμορφου δισεκατομμυριούχου στις εκλογές του Νοεμβρίου αποτιμάται ως μεγαλύτερος κίνδυνος από τo Brexit ή ακόμα και από μια ένοπλη σύγκρουση στη Νότια Σινική Θάλασσα, ενώ οι θέσεις του για απαγόρευση της εισόδου όλων των μουσουλμάνων στις ΗΠΑ μπορεί να αποτελέσουν «εργαλείο στρατολόγησης» νέων τζιχαντιστών, αυξάνοντας κατακόρυφα την απειλή για τρομοκρατικές επιθέσεις εντός και εκτός ΗΠΑ.

Στο μεταξύ, κορυφαίοι επιστήμονες έκαναν λόγο για «ραγδαία εξέλιξη» του ιού Ζίκα και προειδοποίησαν ότι «μπορεί να εξελιχθεί σε πανδημία». Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσαν 125 κορυφαίοι επιστήμονες, υποστηρίζοντας ότι «τα νέα ευρήματα για τον ιό καθιστούν τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων του 2016 στο Ρίο ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας ανήθικη». Από την πλευρά του, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υποστήριξε ότι «ματαίωση ή αλλαγή του τόπου διεξαγωγής των Αγώνων δεν θα μετέβαλλε σε σημαντικό βαθμό την εξάπλωση του ιού Ζίκα». Δεκάδες χιλιάδες Αμερικανοί έχουν ακυρώσει ταξίδια τους ή αποφεύγουν αυτό το καλοκαίρι να κάνουν διακοπές σε χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής λόγω του ιού Ζίκα.

Την ίδια στιγμή, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία, προειδοποιώντας τους Αμερικανούς πολίτες για πιθανές τρομοκρατικές επιθέσεις σε όλη την Ευρώπη.

Επιπλέον, αν λάβουμε υπόψη τους κινδύνους που ελλοχεύουν από την πυρηνική απειλή, τις μολυσμένες θάλασσες, τα μεταλλαγμένα τρόφιμα, τις ασθένειες, τα ατυχήματα, τον κυβερνοπόλεμο και τα ακραία καιρικά φαινόμενα, τότε συνειδητοποιούμε ότι ο σημερινός άνθρωπος απειλείται από παντού.

Τελικά, το να ζεις είναι το μεγαλύτερο θαύμα πάνω στη Γη.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: