«Νυχτοπεταλούδα», μια αντιπολεμική έκθεση της Ράνιας Καπελιάρη




Μνήμες αθωότητας, με παιδικές φιγούρες, σ’ ένα σκηνικό απόκοσμο και ταυτόχρονα προστατευτικό, φέρνει η έκθεση με τίτλο «Νυχτοπεταλούδα» της Ράνιας Καπελιάρη, στην γκαλερί Έρση από τις 6 Ιουνίου. 

Με όπλο τον χρωστήρα και πίστη στην τέχνη της ζωγραφικής, η εικαστικός επιχειρεί να «ξορκίσει» τον ζόφο της εποχής αντιτάσσοντας στους εφιάλτες, την ελπίδα για ζωή, μέσα από πρόσωπα παιδιών που βίωσαν παγκόσμιες συρράξεις στον ταραγμένο εικοστό αιώνα. Οι δέκα πίνακες -λάδια μικρών διαστάσεων-, με τις υπαινικτικές προβολές τού παρελθόντος στο παρόν, όπως και η λέξη νυχτοπεταλούδα στα γερμανικά «Nacht Scmetterling», που αναγράφεται στον τίτλο της έκθεσης, παίρνουν προεκτάσεις με συνειρμούς στη σημερινή συγκυρία: «Τα έργα κρύβουν ένα υπονοούμενο ιστορίας, ένα ψήγμα μνήμης από παλαιότερες καταστροφές που οδήγησαν στο τραυματισμό της παιδικής αθωότητας.

Νεαρές φιγούρες στην Αθήνα του σήμερα στέκονται παγωμένες σε δωμάτια νοσταλγικά γεμάτα συμβολισμούς με τον φόβο του πολέμου να είναι παρών» σημειώνει η Ράνια Καπελιάρη.

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: