Μύθος η βελτίωση των σχέσεων Ρωσίας και Τουρκίας: Προϋποθέσεις και όρους θέτει η Μόσχα




Η Μόσχα δεν βλέπει ακόμα κανένα εποικοδομητικό βήμα από την Τουρκία που να στοχεύει στη βελτίωση των σχέσεων με τη Ρωσία, ανακοίνωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα.

«Μέχρις στιγμής δεν έχουμε δει καμία πρόοδο από την πλευρά της Τουρκίας για τους όρους που έθεσε η Ρωσία ώστε να μπορούμε να μιλήσουμε σε προκαταρκτική βάση για βελτίωση των σχέσεων μας».

Η παραπάνω αναφορά αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας αναφέρει το πρακτορείο Sputnik. Και προφανώς απαντούσε στο μπαράζ δημοσιευμάτων που εκπορεύονται από την τουρκική κυβέρνηση, η οποία ξαφνικά ανακάλυψε τη Ρωσία, το Ισραήλ και την Αίγυπτο αναζητώντας σανίδα σωτηρίας από τα μύρια προβλήματα που δημιουργεί ο Ταγίπ Ερντογάν.

Πλήρη εξομάλυνση σχέσεων με Ρωσία οβειρεύεται η Άγκυρα μέχρι 15 Δεκεμβρίου

Πλήρη εξομάλυνση των σχέσεων της με τη Μόσχα μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου, έθεσε ως στόχο η Άγκυρα σύμφωνα με πηγές της φιλοκυβερνητικής εφημερίδα “Γενί Σαφάκ”, η οποία απαριθμεί και τα εννέα βήματα που σκοπεύει να κάνει η Τουρκία μέχρι τότε.

Πρόκειται για εννέα βήματα τα οποία αποτελούν τον οδικό χάρτη της Τουρκίας για επιστροφή στις παλιές μέρες των σχέσεών της με τη Ρωσία. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η Άγκυρα σκοπεύει να προχωρήσει με αμοιβαίες κινήσεις για την εξέλιξη των σχέσεών της με τη Ρωσία χωρίς τη μεσολάβηση τρίτης χώρας. Εκτιμάται ότι με αυτό τον τρόπο θα είναι πιο γρήγορη η διαδικασία. Στο πρώτο τρίμηνο η Άγκυρα σκοπεύει να συμμετάσχει σε όλες τις διοργανώσεις και συναντήσεις στη Ρωσία σε υψηλό υπουργικό επίπεδο. Πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτή η στάση της Άγκυρας καθορίστηκε έπειτα από το μήνυμα της Ρωσίας ότι επιθυμεί εξομάλυνση των σχέσέων της με την Τουρκία, ωστόσο η Άγκυρα πρέπει να κάνει τα αναγκαία βήματα.

Με βάση τους σχεδιασμούς, η Άγκυρα σκοπεύει να κάνει τα εξής εννέα βήματα:

Πρώτον, ολοκλήρωση του πρώτου σταδίου εξομάλυνσης μέχρι τις 15 Αυγούστου και πλήρη εξομάλυνση μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου.

Δεύτερον, συμμετοχή σε όλες τις εκδηλώσεις και συναντήσεις στη Ρωσία σε υψηλό επίπεδο. Η Τουρκία θα εκπροσωπείται σε επίπεδο Υφυπουργών, Γενικών Γραμματέων και Γενικών Διευθυντών.

Τρίτον, μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου θα καταγραφεί η ζημιά που έγινε στον οικονομικό, πολιτικό, πολιτιστικό και κοινωνικό τομέα και στη συνέχεια κατά το δεύτερο τρίμηνο θα γίνει προσπάθεια αποκατάστασης.

Τέταρτον, θα δημιουργηθεί μια διαδικασία επικοινωνίας μέσων ενημέρωσης και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων.

Πέμπτον, άσκηση κοινωνικής διπλωματίας μέσω των μίντια ώστε να προσεγγίσουν ο ένας λαός τον άλλο. Θα δοθεί επίσης στήριξη του τομέα του τουρκικού κινηματογράφου, στις δραστηριότητες του ρωσικού.

Έκτο, συνεργασία των Υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών στα θέματα της Μέσης Ανατολής και ιδιαίτερα της Συρίας.

Έβδομο, δημιουργία μιας ομάδας εργασίας, η οποία θα συμβάλει στην εξομάλυνση των σχέσεων των δύο χωρών.

Όγδοο, θα ενταθούν οι επαφές μεταξύ επιμελητηρίων της Τουρκίας όπως των βιομηχάνων και άλλων με ανάλογους θεσμούς της Ρωσίας.
Ένατο, δεν θα γίνει αποδεχτή η διαμεσολάβηση τρίτης χώρας για την εξομάλυνση των σχέσεων ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία και να αποφευχθεί το κακό παράδειγμα του Ισραήλ. Η Άγκυρα θεωρεί πως εάν δεν υπήρχε διαμεσολάβηση τρίτης χώρας μεταξύ Τουρκίας – Ισραήλ θα υπήρχε πιο γρήγορη εξομάλυνση στις σχέσεις των δύο χωρών.

http://mignatiou.com/2016/06/anigma-se-israil-rosia-egipto-ke-siria-kani-i-agkira-allagi-politikis-sti-m-anatoli/

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: