Με σημαντικές εκδηλώσεις ξεκίνησαν τα φετινά «Καραϊσκάκεια»




Ξεκίνησε χθες το βράδυ στην κατάμεστη από κόσμο κεντρική πλατεία της πόλης της Καρδίτσας, η 49η Διεθνής Γιορτή Πολιτισμού «Καραϊσκάκεια», που τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και οργανώνεται από την Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας – Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας, τον δήμο Καρδίτσας, την Περιφερειακή Ένωση Δήμων (Π.Ε.Δ.) Θεσσαλίας και με τη συμπαράσταση της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων.

Η έναρξη ήταν αφιερωμένη στους τρεις αρχαιότερους πολιτισμούς, και συγκεκριμένα της Κίνας, της Αιγύπτου και της Ελλάδας. Αντιπροσωπείες από τη μακρινή Κίνα, την Αίγυπτο, τη γείτονα Βουλγαρία και την Κύπρο συναντήθηκαν όλοι μαζί επί σκηνής στέλνοντας ένα μήνυμα ειρήνης, αλληλεγγύης και συναδέλφωσης των λαών. Ντυμένοι με τις παραδοσιακές τους φορεσιές και κρατώντας τις σημαίες των χωρών τους, έφθασαν στην κεντρική πλατεία κάνοντας μια μικρή παρέλαση και στη συνέχεια ανέβηκαν στη σκηνή. Εκεί άναψαν με τις δάδες τους το βωμό που υπήρχε και έδωσαν το σύνθημα για να ξεκινήσει η μεγάλη αυτή γιορτή του πολιτισμού, που πραγματοποιείται προς τιμήν του μεγάλου ήρωα της Ελληνικής Επανάστασης Γεωργίου Καραϊσκάκη. Την έναρξη κήρυξε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, ο οποίος τόνισε: «Σήμερα είναι μια σημαντική μέρα όπου ο πολιτισμός είναι ο πρωταγωνιστής. Το μήνυμα που στέλνουμε όλοι εμείς εδώ είναι ένα μήνυμα ενότητας πολιτισμικής. Θα προσπαθήσουμε να αποτρέψουμε μέσα από τον πολιτισμό τον κοινωνικό αυτοματισμό. Και ως Περιφέρεια Θεσσαλίας θα είμαστε πάντα παρόντες σε τέτοιες σημαντικές προσπάθειες».

Τη σκυτάλη έλαβε το θέατρο τραγουδιού και χορού από την επαρχία Anhui της Κίνας που παρουσίασε ένα εντυπωσιακό θέαμα. Είναι, εξάλλου, η πρώτη φορά που συμμετέχει στα Καραϊσκάκεια κάποιο συγκρότημα από την Κίνα.

Στη φετινή διοργάνωση, που θα διαρκέσει μέχρι τις 28 του μήνα, λαμβάνουν μέρος περίπου 40 χορευτικά συγκροτήματα, ελληνικά και ξένα. Εκδηλώσεις πραγματοποιούνται και σε όλους σχεδόν τους δήμους του νομού.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: