Ελληνικές υποψηφιότητες στους νικητές για το βραβείο “Ευρωπαίος Πολίτης 2016”




Η MKO Positive Voice, η Κίνηση Πολιτών «Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο» και ο Διονύσιος Αρβανιτάκης, θα λάβουν το βραβείο του «Ευρωπαίου Πολίτη 2016» από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε ειδική τελετή στην Ελλάδα και εν συνεχεία θα προσκληθούν σε κοινή εκδήλωση στις Βρυξέλλες τον Οκτώβριο, ανακοινώθηκε από το γραφείο του Ευρωκοινοβουλίου στην Ελλάδα.

Ο Διονύσιος Αρβανιτάκης είναι ο αρτοποιός από την Κω που έγινε το διεθνές σύμβολο της ελληνικής αλληλεγγύης και φιλοξενίας για τους πρόσφυγες. Η βράβευσή του συμβολίζει την αλληλεγγύη των Ελλήνων στους πρόσφυγες και τους μετανάστες που έχουν ανάγκη βοήθειας.

Η Κίνηση Πολιτών «Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο», που ιδρύθηκε το 1998, συμπαραστέκεται στους πρόσφυγες και μετανάστες που έρχονται στην Ελλάδα, καταπολεμώντας την ξενοφοβία και τον ρατσισμό και προσφέροντας βοήθεια. Την περίοδο 1.9.15 μέχρι 30.10.15, παρείχε βοήθεια σε 9.800 πρόσφυγες σύμφωνα με τα άρθρα 1, 6, και 18 του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Positive Voice, είναι μη κυβερνητική οργάνωση που προσφέρει υποστήριξη και φροντίδα σε ευάλωτες ομάδες και φορείς του ιού ΗΙV προσφέροντας δωρεάν εξέταση, ενημερωτικό υλικό και προφυλακτικά. Η Positive Voice ενεργεί επίσης ως κανάλι επικοινωνίας μεταξύ των δημοσίων υπηρεσιών και ομάδων ευάλωτων στον ιό ΗΙV και έχει δώσει έμφαση στη διενέργεια εξετάσεων σε καταυλισμούς Ρομά.

«Οι τρεις ελληνικές υποψηφιότητες είναι μεταξύ των 50 νικητών του βραβείου «Ευρωπαίος Πολίτης 2016» του ΕΚ. Οι νικητές επελέγησαν την Τετάρτη 1 Ιουνίου στις Βρυξέλλες από επιτροπή υπό την προεδρία της αντιπροέδρου του ΕΚ Σιλβί Γκιγιώμ. Μέλη της επιτροπής είναι οι Ίλντικο Γκάλο Πελτς, Ανελί Ζαατεεμάκι, Δημήτρης Παπαδημούλης και ο τέως πρόεδρος του ΕΚ Ενρίκε Μπαρόν.
Κ.Γ.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: