Έκκληση προς τους ομογενείς να απορρίψουν το Brexit από τον πρόεδρο Αναστασιάδη




Σαφή θέση υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ με θερμή έκκληση προς τους Κύπριους με δικαίωμα ψήφου στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου να απορρίψουν το Brexit, έλαβε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Ερωτηθείς σχετικά κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνέντευξης του στο London Greek Radio (LGR) το πρωί της Πέμπτης, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «πολύ ορθά» η Εθνική Κυπριακή Ομοσπονδία Ηνωμένου Βασιλείου έχει τοποθετηθεί υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ. «Τυχόν έξοδος (της Βρετανίας από την ΕΕ) δεν επηρεάζει μόνο την Ευρώπη ευρύτερα, αλλά και ειδικότερα την πατρίδα μας την Κύπρο», είπε στον δημοσιογράφο Πάνο Χαραλάμπους ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

«Ενδεχόμενη έξοδος», συνέχισε, «θα οδηγήσει πιθανότατα σε υποτίμηση του αγγλικού νομίσματος. Αυτό θα είχε συνέπειες αν αναλογιστεί κανείς ότι το 40% του τουριστικού ρεύματος προς την πατρίδα μας προέρχεται από τη βρετανική αγορά. Ένα άλλο που θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά είναι ότι οι εξαγωγές προς τη Βρετανία ανέρχονται στο 8%, όπως αντιστοίχως είναι και οι εισαγωγές και συνεπώς θα υπήρχαν συνέπειες και όσον αφορά το εμπόριο μεταξύ των δυο χωρών.

»Για να μην επισημάνω άλλες σημαντικές αρνητικές συνέπειες, όπως είναι η δυνατότητα σύναψης δανείων από φοιτητές που σπουδάζουν στα βρετανικά πανεπιστήμια, δυνατότητα που έχουν σήμερα επειδή είναι Ευρωπαίοι πολίτες σε μια χώρα-μέλος. Μία έξοδος της Βρετανίας θα διαφοροποιήσει αυτό το καθεστώς και συνεπώς θα δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα σε αριθμό Κυπρίων που σπουδάζουν στην Αγγλία. Για αυτό θερμά κάνω έκκληση στους Κύπριους συμπατριώτες μας και ευρύτερα στον ελληνισμό που ζει στη Βρετανία και έχει το δικαίωμα ψήφου να τοποθετηθεί θετικά υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ενωμένη Ευρώπη», δήλωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Σχολίασε δε ότι η Κοινοπολιτεία δεν μπορεί να αποτελέσει ένα εναλλακτικό της ΕΕ μπλοκ διεθνούς συνεργασίας για τη Βρετανία, όπως υποστηρίζουν οι υπέρμαχοι του Brexit. «Θα πρέπει να συνυπολογίσουν την ανάπτυξη που επικρατεί στα κράτη μέλη της Κοινοπολιτείας που έχει σχέση με την Ευρώπη. Θα πρέπει να συνυπολογίσουν τα οφέλη από την παραμονή στην ΕΕ που δεν αποκλείει την ανάπτυξη των σχέσεων με τα μέλη της Κοινοπολιτείας. Είναι δύο διαφορετικοί οργανισμοί. Ούτε μπορεί η Κοινοπολιτεία να αποτελέσει το υποκατάστατο των πλεονεκτημάτων που προσφέρει η ΕΕ», παρατήρησε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Έκλεισε λέγοντας ότι προσθέτει τα λόγια του στο αντίστοιχο υπέρ της παραμονής στην ΕΕ μήνυμα του Υπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη και του Υπάτου Αρμοστή στο Ηνωμένο Βασίλειο Ευριπίδη Ευρυβιάδη και εκτιμώντας ότι οι Κύπριοι είναι «αρκούντως ώριμοι ώστε η φιλοπατρία τους να τους οδηγήσει σε αποφάσεις που εκτός του ότι εξυπηρετούν μια χώρα που τους φιλοξενεί και της οποίας είναι πολίτες, την ίδια ώρα δεν παραγνωρίζουν την ιδιότητα τους ως Κύπριοι πολίτες, ως Κύπριοι τη καταγωγή και να πράξουν όπως όλο αυτόν τον καιρό το καλύτερο δυνατό για την πατρίδα μας».

Αθ. Γκαβός, ΚΥΠΕ, Λονδίνο, Βρετανία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: